Tacchinardi: "A Juve már tavaly is erősebb volt az Internél"

tacchinardi_sarri.jpegA negyvenhatodik születésnapját éppen a tegnapi napon ünneplő egykori Juve-ikon, Alessio Tacchinardi napvilágot látásának évfordulóján sem engedett szokásából, s az olasz sportsajtó számára igyekezett értékelni a Bianconeri aktuális ügyeit, egyebek mellett Cristiano Ronaldo helyzetét, vagy Max Allegri taktikai motivációit. Az alábbiakban ezen interjú fordítását olvashatjátok. 

Mit gondol, Max Allegri milyen módon alkalmazza majd Cristiano Ronaldót a következő idényben? 

"Úgy tűnik, hogy a Juve egyik legnagyobb taktikai problémáját a Ronaldo-kérdés jelenti, mivel a portugál semmiképpen sem szeretne centerként futballozni. Ahhoz azonban, hogy e témakört bővebben boncolgathassuk, fel kell mérnünk, hogy Cristiano elkötelezett-e a maradás iránt, s van-e vágy benne arra, hogy a továbbiakban is küzdjön a Bianconeri sikereiért. Annyi szent, hogy a Ronaldo-Chiesa-Kulusevski-Dybala támadósor egészen elképesztő lenne, ennek nyomán pedig meglátásom szerint Allegri meg szeretné majd győzni CR7-et a középre húzódás hasznosságáról és kifizetődőségéről. Ha Ronaldo a bal oldalon szerepelne, Dybala kénytelen lenne a jobb szélen futballozni, ami egyáltalán nem idomulna az argentin jellemzőihez. La Joyának sokkal inkább hamis kilencesként szükséges pályára lépnie, mivel így kevesebbet kellene futnia, ugyanakkor a befejezésekben könyörtelenebbé válhatna, akárcsak első Juventusos éveiben" – szögezte le a TMW Radio adásában. 

Vajon Matthijs de Ligt játékára hatással volt a középpálya alacsony minősége az elmúlt szezonban? 

"A középpálya mindig egy adott alakulat tengelyeként, idegeinek középpontjaként fogható fel, ekképp pedig hihetetlenül fontos szerepet tölt be az együttes életében. Az én időmben csapatrészünk erőssége leginkább abban rejlett, hogy a támadók segítettek nekünk a védekezésben, a védők igyekeztek szerepet vállalni a támadásokból, míg mi mindkét fázisból kivettük a részüket, s folyamatosan járattuk a labdát a gárda többi tagja között. A Bianconeri alapvetően mindig is ehhez hasonló módon funkcionált, azonban az elmúlt esztendőkben a középpálya nem igazán tudta betölteni azt a szerepet, melyre hivatott lenne, ez pedig magától értetődő módon az együttes egészére hatást gyakorolt. 

Véleményem szerint abszurdum, hogy egyes szakértők és egykori futballisták Matthijs de Ligtet okolják a Juve rossz védekezéséért, mivel a holland tehetség szinte semmilyen tekintetben nem tehet arról, hogy együttesének kollektív csapatjátéka ilyen szintre süllyedt az utóbbi időszakban. De Ligt rendkívül fiatal labdarúgó, aki néhány hibája ellenére változatlanul azzal az erős személyiséggel, s magas képzettséggel rendelkezik, melyre a Bianconeri felfigyelt annak idején, megítélésem alapján pedig Max Allegrivel eddig nem ismert magasságokba juthat majd, hogy Chellini és Bonucci örökébe léphessen."

Allegri Juventusa erősebb lesz az előttünk álló bajnokság során, mint a regnáló bajnok Inter gárdája? 

"Úgy gondolom, hogy a Juve kerete már tavaly is sokkal erősebb volt az Interénél, azonban az Öreg Hölgy különböző tényezőkből kifolyólag nem volt képes úgy teljesíteni, ahogy az futballistáinak nevei alapján elvárható lett volna tőle. A fekete-fehérek számos feltörekvő labdarúgót tudhatnak magukénak, példának okáért Federico Chiesát, aki elképesztő fejlődésen ment keresztül Torinóban, melynek révén egy minden tekintetben európai színvonalú játékos lett belőle. 

Meggyőződésem, hogy Massimiliano képes lesz visszajuttatni a Juventust oda, ahová való, ennek keretein belül pedig a Zebrák futballistái is meglelik majd formájukat. Egy tréner szinte minden esetben alapvető hatást gyakorol a keretre, példának okáért megnézhetjük, hogy Roberto Mancini milyen mértékben járult hozzá Olaszország Európai-bajnoki győzelméhez. Természetesen ezzel együtt kénytelenek vagyunk kijelenteni, hogy a Juve erősödése mellett az Inter sem gyengült a kispad tekintetében, ugyanis a Nerazzurri vezetősége egy másik nagyszerű mesterrel, Simone Inzaghival pótolta a távozó Antonio Contét. Személyes tekintetben biztos vagyok benne, hogy az előttünk álló idény fantasztikus lesz, azonban a Bianconeri és az Inter messze kimagaslik a Serie A jövő évi mezőnyéből."

Úgy véli, hogy az elmúlt évtizedek legjobb bajnoki versenyfutása előtt állunk?

"Egyértelműen. A liga topcsapatainál mind rendkívüli szakemberek tevékenykednek, a kispadokon megmaradó mesterek mellett pedig hihetetlen trénerek tértek vissza a bajnokságba, elég csak Maurizio Sarrit, José Mourinhót, Luciano Spallettit, vagy éppen Max Allegrit említenem, s ekkor még nem is ejtettem szót Stefano Pioliról, Gian Piero Gasperiniről, s az ő élmezőnybe tartozó fantasztikus együtteseikről. Meglátjuk, hogy mit hoznak az elkövetkezendő hónapok, ám látatlanban egyértelműen azt mondanám, hogy a jövő évi Serie A a század elejének színvonalát képviseli majd" – összegzett Tacchinardi.