Évértékelő – Álvaro Morata

morata_ordit.jpgImmáron, hogy befejeződött az Európa-bajnokság, így teljes figyelmünk ismételten a Juventusra szegeződhet, és folytathatjuk a már megkezdett sorozatot, amelyben a Juve játékosainak a teljesítményét értékeljük a hátunk mögött hagyott szezonban. Ebben a részben az ismételten kölcsönvett spanyol csatár, Álvaro Morata szezonja kerül kiértékelésre.

Már az elején leszögezhetjük, hogy egy számára nagyszerű szezont tudhat maga mögött, talán az sem elvetemült megállapítás, hogy élete legjobb évadján van túl, ugyanis ilyen termékeny szezonja még nem volt, hogy 44 mérkőzés alatt 32 kanadai pontot (20 gól + 12 gólpassz) tudjon összegyűjteni. Összehasonlításképp sem az Atlético Madridnál (22 + 6), sem pedig a Chelsea-nél (24 + 6) nem tudott ennyire eredményes lenni, pedig egyiknél sem egy szezont töltött el. E téren való komoly feljavulásának egyik fő oka, hogy rengeteget fejlődött abban, hogy a gyengébbik lábával is gólt tudjon szerezni. Sőt, egészen annyira jól megy már neki, hogy a 11 bajnoki találatából 7-et szerzett ballal, és mindössze 2-őt fejjel, és 2-őt jobbal, továbbá helyzetkihasználása is javult, ugyanis 20% sikerességgel talált be a kapuba, de még így is több ziccert hagy ki, mint amennyit belő (11 gól a 15 kihagyott ziccerrel szemben). Érdemes megemlíteni, hogy Cuadrado játéka is komoly hatással volt rá, aki mintegy 5 gólpasszt osztott ki számára az egész szezon során, de összességében nagyon bejött Moratának az, hogy a csapat játékának egyik alapja a beadások, és, hogy van lehetősége gyors támadásokban részt venni.

screenshot_2021-07-15_at_22-01-33_alvaro_morata_juventus_video_atigazolasi_tortenet_es_statisztikak_sofascore.pngAz egész őszt klasszis módjára játszotta végig, húzóember tudott lenni, akinek a góljaival meccseket nyert meg az Öreg Hölgy, vagy legalább pontokat tudott szerezni. Különösképp akkor élt igazán, mikor Ronaldo koronavírus-fertőzés miatt nem volt hadra fogható, azalatt a négy mérkőzésen tudott három gólt szerezni, és egy gólpasszt kiosztani, konkrétan mindegyik meccsen benne volt egy gólban, nélküle nem tudott betalálni a Juventus. Ha már felmerült CR, mindenképp érdekes, hogy mindösszesen tíz alkalommal volt olyan, hogy a portugál sztár nem szerepelt mellette (nyolcszor egyáltalán nem játszott, kétszer pedig csereként állt be), ezen idő alatt pedig Álvaro meglőtte góljainak több, mint felét, azaz 11 találatot számlált, ami hihetetlen mutató. A pályán is már megmutatkozott, hogy a spanyol mennyire alá tudja rendelni magát portugál társának, és inkább arra koncentrál, hogy kiszolgálja, és területeket nyisson neki, sőt, védekezni is jobbára neki kellett helyette. Ez úgy tűnt, hogy különösebben nincs negatív hatással Morata teljesítményére, ugyanis Ronaldo társaságában is hasznos tudott lenni, csupán a góltermése csappant meg, mikor a portugál mellett szerepelt.

kepernyofelvetel_17.pngSajnos nem csak a veszélyessége a kapu előtt kopott meg az idő előrehaladtával, hanem a teljesítménye is egyre-egyre romlott, azaz elérkezett a tavasz számára, szokás szerint. Jobb éveiben volt látható leginkább, hogy Álvaro szezonjában mindig van egy hullámvölgy, amikor is kifog egy hónapokig tartó rossz szériát, amikor egyszerűen az addig rendkívül hasznos csatárból egy csetlő-botló, minden ziccert kihagyó frusztrált kilences válik, akit a szurkolók legszívesebben elüldöznének. Sajnálatos módon ebben a szezonban is volt egy ilyen periódusa, amelyet leginkább tavasszal tapasztalhattunk meg, amin kisebb sérülése sem segített. Ugyan ismételten bizonyította, hogy rangadón nem képes eredményes lenni ( a Laziónak tudott egyszer két gólt lőni, és a Szuperkupa döntőjében az utolsó percekben lőtt egy második gólt a Napolinak), viszont a kiscsapatok ellen szerzett találatai még ebben az időszakban is jól jöttek volna, ehhez képest volt mikor hat mérkőzésen keresztül gólképtelen volt. Többek közt ezért sem szabadna első számú opcióként kezelni, mert híján van a kiegyensúlyozott játéknak, az ő góljaira egy csapat sem alapozhat, esetleg abban az esetben, hogy ha vannak körülötte gólerős szélsők és egy jó középpálya.

Ennek fényében nem tartom jó ötletnek, hogy a következő szezon végén végleg megvásárolja a Juventus. Úgy már 55 millió euróba kerülne, és akkor már 29 esztendős lesz. Mindenképpen indokoltnak tartom, hogy a kölcsöne meg lett hosszabbítva, mert jelen esetben még az ő szintjén futballozó centerek megszerzése is komoly feladat elé helyezné a Cherubini-Arrivabene párost, és, ha esetleg maradna Ronaldo, akkor mindenképp jól jön mellé, még, ha Álvaro nem is egy teljes értékű center, és Allegri is dolgozott már vele, ráadásul meglehetősen gyümölcsöző munkakapcsolat volt a kettejüké. Könnyű dolga egyébként nem lesz a Misternek, ugyanis egy mentálisan padlón lévő Moratát kell összekapnia, nehezen hiszem, hogy ezt az Eb-t egykönnyen kiheveri. El tudom képzelni, hogy tud még egy ehhez hasonló évadot összehozni, de, ha ismét csak egy fél szezonon keresztül tud csak húzóember lenni, akkor nem éri meg azt a + 35 millió eurót.

Értékelése:

  • Eredményesség (11 gól és 9 gólpassz, 0.3-as gólátlag) – négyes, nem szerzett valami sok gólt, viszont asszisztok terén egészen kiemelkedő.
  • Lövések (1.8 próbálkozás meccsenként, 0.8 kaput eltalált próbálkozás összecsapásonként, 20%-os helyzetkihasználás, 15 kihagyott ziccer – hármas, ahhoz képest, hogy nem próbálkozik sokszor gólszerzéssel, nem valami erős a helyzetkihasználásban és jóval több ziccert kihagyott, mint amennyit belőtt. Azt vegyük hozzá, hogy ahogy már fentebb említettem, ettől csak rosszabb mutatói voltak-e téren.
  • Passzok (13.8 átadás meccsenként, 77% pontosság) – hármas, nem szokott sűrűn játékba avatkozni, de ha így tesz, általánosságban az jól szokott elsülni, de ez nem ebből a statisztikából fog kiderülni.
  • Kulcspasszok (1.3 darab mérkőzésenként, 9 kialakított ziccer) – ötös, ebben egészen kiváló, ez alapján, ha valakit ziccerbe tudott hozni, azt úgy sikerült, hogy a célember nem tudta kihagyni a helyzetet.
  • Hosszú indítások (0.5, 59% pontosság) – kettes, manapság a csatárok többsége jeleskedik abban, hogy visszalép a játékszerért, és azt jól ki tudja osztani a szélekre. Morata nem ilyen, ha vissza is lép, a labdát nem tudja pontosan kitenni a szélre, ami egy hozzá hasonló labdaügyesebb csatárnál nem lenne indokolatlan elvárás.
  • Cselek (0.7 darab, 57% sikeresség) – négyes, de csak jóakarattal, mert sikerességben azért lenne még mit fejlődnie.
  • Párharcok (3.7 darab találkozónként, 43% sikeresség) – négyes, még fejpárbajok terén teljesen rendben is van, ezért is kaphat ilyen jó jegyet, de a földön eléggé gyenge. Szó szerint is, ugyanis nagyon könnyen esik, természetesen azért abban van nem kevés színészi teljesítmény is.
  • Védekezés (0.2 darab közbeavatkozás meccsenként, 0.5 darab szerelés összecsapásonként és 0.7 darab tisztázás mérkőzésenként) – ötös, arra nem igazán panaszkodhatunk, hogy nem lép vissza segíteni a védekezésben, vagy nem venne részt a presszingben.
  • BL-teljesítmény (7.55-ös értékelés a Sofascore-tól) – négyes, az osztályzata alapján csillagos ötöst kellene kapnia, nem alaptalanul, ugyanis többször is állt a góllövőlista élén, ami azért nem megszokható tőle, a hat gól egy gólpasszal különösen szép, de nem tudott betalálni amikor nagyon kellett volna, azaz a Porto elleni meccseken.
  • Eye-testnégyes
  • Fejlődés (tavaly 6.90-es osztályzat, idén 7.03) – négyes, szívem szerint ötöst adnék neki, mert minőségben rengeteget fejlődött, de mégsem tudta levetkőzni azon tulajdonságait, ami alapján sztárcsatár tudna lenni.
  • Megbízhatósághármas, nem sérülékeny, viszont, ha éppen rossz szériában van, akkor sokszor haszontalan, ezért egy ekkora klub nem építhet az ő góljaira.
  • Mentalitásötös, a hozzáállása kiváló, azt pedig, hogy nem rendelkezik erős idegrendszerrel, inkább a "megbízhatósághoz" sorolom.
  • Értékelése: 3.84, azaz négyes.