Agnelli: "Az új igazgatók büszkévé tesznek bennünket"

agnelli_arriva_press_conf.pngA Juventus ma délután megrendezett sajtótájékoztatóján, melyen a Bianconeri hivatalosan is bemutatta a nyilvánosság előtt új sportigazgatóját, Federico Cherubinit, valamint újdonsült vezérigazgatóját, Maurizio Arrivabenét, a két szakember mellett az Öreg Hölgy feje, Andrea Agnelli, illetve a klub alelnöke, Pavel Nedvěd is, akik elsősorban a koronavírus gazdasági hatásai miatt kieszközölt tőkeemelésről, illetve az új szakemberek nagyszerűségéről beszéltek, méltatva eddigi munkásságukat. 

"A most kieszközölt tőkeemelés elsősorban azt a célt szolgálja, hogy ellensúlyozza a világjárvány közvetlen és közvetett gazdasági hatásait, melyet a pandémia teljes szektorunkra, valamint ezen belül sportágunk összes klubjára gyakorolt, minden egyes alakulatot ideértve. Becslések szerint az európai bajnokságok első osztályú együttesei mindent összevetve 8,5 milliárd dollárt kitevő veszteséget szenvedtek el az elmúlt két pénzügyi időszakban, ami természetesen mindannyiunkra igen negatív kihatással volt. Nehéz helyzetben találtuk magunkat. 6 év anyagi egyensúly után úgy döntöttünk, hogy további erőforrásokat mozgósítsunk, azonban szinte azonnal kitört a világjárvány." – kezdte mondanivalóját a konferencia kezdeteként Agnelli. 

A sportvezető ezt követően kedvenc témájáról, azaz az Európai Szuperliga ügyéről, valamint a futball-klubok jelenlegi nehéz gazdasági helyzetéről is szót ejtett, leszögezve, hogy a múltban több alkalommal is párbeszédet kezdeményeztek az UEFA-val, melyet azonban a Szövetség rendre visszautasított. 

"Kijelenthetem, hogy az elmúlt időszakban az Európai Labdarúgó Szövetség egy levél útján hivatalosan is jelezte nekünk, hogy a korábban belengetett szankciók ellenére részt vehetünk a Bajnokok Ligája 2021/2022-es idényre szóló kiírásában. Ezúton szeretném ismét kifejezni az UEFA-val való párbeszéd iránti hatalmas, s minden tekintetben töretlen vágyunkat, melyet elsősorban az európai futball helyzetének javítása érdekében kellene megejtenünk, s mely felvetésünkre sajnálatos módon a mai napig nem kaptunk érdemleges választ.

Leszögezném, hogy egyáltalán nem félünk az UEFA fenyegetéseitől, s bízunk az általunk megtett jogi lépések igazságában, illetve szükségességében, ugyanakkor ezzel együtt meg kell állapítanom, hogy mindig is hatalmas tiszteletben tartottam a szervezet elnökét, Aleksander Čeferint, mely elismerésnek egyik legjobb példája, hogy a sportvezető egyik gyermekem keresztapja is egyben. Mindig is nagyszerű kapcsolatom volt vele, és továbbra is becsülöm őt, mint embert. Ehhez kapcsolódóan le kell szögeznem, hogy az üzleti világban, ha dolgozol valamin, alá kell írnod bizonyos titoktartási szerződéseket, mely arra kötelez, hogy nem beszélhetsz bizonyos hipotézisekről.

Jelen helyzetben nagyjából 120 klubot veszélyeztet a fizetésképtelenség rövidtávon. Néhány tervet már bejelentettek az adósság kezelésére, gondolok itt elsősorban a Barcelonára, az Interre, a West Hamre és a Portóra. Ezen felül tőkeemélesekről is hallani, mint például a Roma, az Atlético Madrid, vagy éppenséggel a mi esetünkben. Mindenképp fontos számunkra, hogy a részvényesek támogatják a klubot, a tulajdonosok kétségtelenül az egyik legnagyobb erőssége a Juventusnak, ezt elnökként és a család tagjaként is egyaránt mondhatom. Hosszú távú céljaink között szerepel, hogy visszanyerjük a sport- és gazdasági egyensúlyt."

A Juventus elnökétől megkérdezték a csapat igazolásai mennyire számítanak jó befektetésnek. Elsősorban Cristiano Ronaldo esete érdekelte az újságírókat, mivel egyre gyakrabban olvasni, hogy a portugál klasszis szerződtetése komolyan megköti a klub kezét.

"Minden igazolás nagy jelentőséggel bír a pályán és azon kívül egyaránt. Vegyük példának McKennie-t, aki példaként szolgál, hogy kiáll olyan ügyekért, melyet mi is támogatunk. Ronaldo kapcsán kijelenthetem, hogy a szerződtetése a mai napig pozitív irányba billenti el a könyvelési mérleget, még a pandémia ideje alatt is."

Agnelli ezt követően a három szakembert méltatta, leszögezve, hogy  Pavel Nedvěd mostantól fogva egyértelműen jobbkezének tekinthető, míg Arrivabene és Cherubini mindenki számára ismert, s nagyszerű képességekkel rendelkeznek. 

"Pavel Nedvěd Juventusban betöltött szerepe az elmúlt esztendőkben mindig is meghatározó volt, erre pedig a legjobb példa, hogy 2018-tól kezdve, mikorra sikerült elérnie azt a tapasztalatot és tudást, mely alkalmassá teszi őt egy ilyen pozícióra, a klub alelnökeként tevékenykedik. Most minden tekintetben ő a Juve második számú vezetője, s egyben személyes jobbkezem, ez pedig nagy valószínűséggel nem is fog változni az elkövetkezendő időszakban. 

Maurizio Arrivabene nagyszerű képességei Pavel Nedvěd és Federico Cherubini szakmai tudásával egészülnek majd ki, azonban úgy hiszem, hogy őt magát nem kell bemutatni senkinek, mivel önéletrajza minden tekintetben önmagáért beszél. Meggyőződésem, hogy képes lesz a megfelelő módon irányítani a labdarúgás üzleti részét illető szektort, gazdasági tapasztalatait pedig megfelelően használja majd föl sportszakmai tevékenysége során is. 

Ami Federico Cherubinit illeti, ő igazi büszkeség a klub számára, hiszen ő az első ilyen magas pozícióba jutó vezető, aki a Juve saját, belső emberének tekinthető múltjából kifolyólag. Futballigazgatóként mától fogva az ő felelőssége lesz az átigazolási piacon végrehajtandó műveletek koordinálása, mely feladatra egyértelműen készen áll az eddigiek alapján" – összegzett Agnelli.