Így tért vissza Buffon a Parma kötelékébe

gigi_buffon_ritorni_di_parma.jpgMint ismert, a Juventus legendája, Gianluigi Buffon a tegnapi nap folyamán hivatalosan is visszatért a nevelőegyesületének számító Parma kötelékébe, mely alkalomból az általánosságban véve a legmegbízhatóbb transzfergurunak tartott Fabrizio Romano exkluzív interjút készített a Sonkások amerikai tulajdonosával, Kyle J. Krauséval, aki egyebek mellett kifejtette, hogy miként sikerült a Keresztesek kötelékébe csábítania a labdarúgóikont, mindemellett pedig szót ejtett a hálóőr további célkitűzéseiről is. 

Az amerikai üzletember mondanivalójának kezdeteként leszögezte, hogy a Superman becenévre hallgató játékos hazacsábítása már kezdetektől fogva elsődleges célkitűzésének számított, mely üzlet megvalósulásában álláspontja szerint hatalmas szerepe volt annak, hogy a Ducali mestere a következő idénytől Buffon egykori csapattársa, Enzo Maresca lesz. 

"Buffon hazatérésének folyamata aznap vette kezdetét, mikor megvásároltuk a Parma alakulatát, azaz az első lépések már 2020 szeptemberében megtörténtek a portás visszacsábításának irányába. Bizonyos értelemben mindig is úgy gondoltam, hogy Gigi ismételt parmai szereplése rendkívül logikus választás lenne, ennek nyomán pedig úgy véltem, hogy egy próbát mindenképpen megér ezen üzlet kivitelezése. Tehát, mikor hivatalosan is a Crociati tulajdonosai lettünk, egyből arra gondoltunk, hogy egy ekkora lehetőséget nem szabadna kihagyni. Így kezdődött az álom beteljesülése" – jelentette ki Krause Romanónak a CBS adásában. 

"Ha az ember egy Serie A-klub elnökének mondhatja magát, számos páratlan lehetőség nyílik előtte, példának okáért alkalma lesz találkozni és szót váltani olyan kiemelkedő játékosokkal, mint amilyen Gigi Buffon is. Mikor alakulatunk április 21-én a Juve otthonába látogatott, a találkozót követően beszélgetést folytathattam Gigivel, s azt hiszem, első ízben ekkor vetettem fel számára az ismert opciót. Ekkor persze némileg még mindketten félvállról vettük a kérdéses transzfert, s kedélyesen el is nevetgéltünk róla, azonban láttam, hogy Buffon komolyan elgondolkodott az ötleten. 

A történetnek – mint minden hasonló eseménysorozatnak – természetesen van egy személyes vonulata is, hiszen mikor annak idején az egyes világbajnokságokon saját szememmel láthattam Gigit, egészen egyszerűen lenyűgözött a minőség, melyet képviselt, s a hatás, melyet gyakorolt csapattársaira. Bele sem merek gondolni, hogy jelen pillanatban Buffon, aki valószínűleg a világtörténelem legkiemelkedőbb hálóőre, a Parma, vagyis az általam irányított klub szerelését viseli, s hamarosan pályára is lép majd benne. Történetünk nemes egyszerűséggel talán egyedül fantasztikusnak nevezhető."

Mindenki tudja, hogy a Juve egykori kapitánya milyen nagyszerű pályafutást tudhat maga mögött, melynek során egyetlen serleg kivételével az összes fontosabb trófeát bezsebelhette úgy klub- mint válogatott szinten, ekképp pedig magától értetődően merül fel a kérdés, hogy a negyvenhárom esztendős portás miért nem határozott a visszavonulás mellett, s miért alá 2023-ig szóló szerződést új alakulatával, mely ráadásul az olasz másodosztályban szerepel. 

"Habár nekem, illetve környezetemnek hatalmas szerepe volt Gigi visszatérésének előkészítésében, a transzfer sosem jöhetett volna létre, ha Buffon nem szeretett volna ismét a Parma színeiben futballozni. Mint mindenki tudja, a kapus mindig is hatalmas motivációval rendelkezett, mind a futballal, mind pedig saját pályafutásának folytatásával kapcsolatban, s meglátásom szerint éppen ez a példa nélküli motiváció repítette őt olyan magasságokba, mint melyeket karrierje során megtapasztalhatott, valamint ezen eltökéltség gátolja meg őt abban, hogy a visszavonuláson gondolkodhasson. Úgy vélem, hogy Buffon hazaérése egy modern romantikus történet, azon fajtából, mely szinte teljesen eltűnt napjaink labdarúgásából. 

Megítélésem alapján Gigi látta, hogy milyen munkát végzünk a Sonkásoknál, s hogy milyen irányba szeretnénk terelni a klub jövőjét, s úgy vélte, hogy ezen újrakezdésnek, valamint az új alapok lefektetésének maga is tevékeny szereplője, valamint fontos alappillére lehet. Természetesen nem volt kötelező ezt a döntést hoznia, ugyanis számos más utat, vagy nagyobb nevű, s jelentősebb sorozatokban szereplő alakulatot is választhatott volna, melyeknél bármekkora összeget kitevő fizetést harcolhatott volna ki magának. Mi pusztán bemutattuk számára ajánlatunkat, s felkínáltuk neki a lehetőséget, hogy egy ambiciózus projekt részese lehet, azonban semmilyen tekintetben nem befolyásoltuk határozatát. A döntés felelőssége az ő vállain nyugodott."

Romano korábbi hírei szerint abban, hogy Buffon végül a Parma mellett tette le a voksát, az is közrejátszhatott, hogy a veterán portás mindenképpen állandó játéklehetőséget szeretett volna kapni, hogy ennek révén részt vehessen a 2022-es világbajnokságon, mely torna keretébe második számú hálóőrként nem lett volna lehetősége bekerülni. 

"Úgy gondolom, hogy Gigi több tényező együttes fennállása miatt határozott együttesünk mellett, melynek tekintetében nyilvánvalóan nem elhanyagolható, hogy klubunk egyértelműen kezdőként, azaz első számú kapusként számol vele, másfelől pedig magától értetődő módon a válogatotthoz köthető ambíciói is a váltásra ösztönözték, ugyanis ahhoz, hogy részt vehessen a jövő évi világbajnokságon, még egy idény erejéig mindenképpen a csúcson kell maradnia, miközben állandó játéklehetőséghez jut. 

Vezéregyéniségből, illetve az általa képviselt minőségből kifolyólag minden bizonnyal remek választás lenne, ha az olasz szövetségi kapitány, Roberto Mancini beválogatná őt a katari torna keretébe harmadik számú kapusként, s kijelenthetem, hogy a Parma minden rendelkezésére álló sportszakmai eszközt be fog vetni annak érdekében, hogy teljesíthessük Gigi álmát, részben azért, mert ő is valóra váltotta a miénket. Természetesen az, hogy ott lehet-e majd a világversenyen, nagyrészt Buffonon, ezen belül pedig teljesítményén fog múlni, ám úgy vélem, hogy ez jelenti majd a legkisebb problémát."

Krause nem titkolta, hogy az érzelmi alapon meghozott döntéseken túl tisztán sportszakmai érdekek is közrejátszottak Buffon visszacsábításában, mivel a Parma eltökélt célja, hogy mindössze egy idény leforgása alatt visszajuthasson az olasz első osztályba, ennek kieszközöléséhez pedig az elnök szerint a fiatal futballisták mellett tapasztalt labdarúgókra is szükség lesz, hogy a veteránok támaszt nyújthassanak a Manchester City U23-as alakulatától igazolt ifjú mesternek, Enzo Marescának. 

"Jelen pillanatban az átigazolási időszak kezdeti szakaszában járunk, ekképp nem is láthatjuk át, hogy mi fog bekövetkezni a mercato további részében, mindazonáltal nagy valószínűséggel szükségünk lesz még néhány tapasztalt futballistára, hogy ezen játékosok megfelelő elegyet alkothassanak klubunk ifjú reménységeivel, segítve ezzel a csapat, valamint a labdarúgók fejlődését is. Egy Gigihez hasonló legenda alapvető hatással lehet erre a folyamatra, mivel véleményem szerint egy mai fiatal szinte bálványként tekinthet Buffonra, aki kőkemény munkamorálja, hihetetlen teherbírása, illetve az ezen jellemvonások által mutatott nagyszerű példa mentén remek társ lehet számukra. Meggyőződésem, hogy Gigi, idősebb társaival egyetemben a Parma vezére lesz majd a következő idényben, nekünk pedig éppen rájuk van szükségünk az azonnali feljutáshoz.

Mindezzel együtt leszögezném, hogy a Buffon visszatéréséről szóló megállapodásnak nem volt része olyan kitétel, hogy Giginek a Parma kapitányának kell lennie a következő idényben, mivel a klub elnökeként az efféle döntések meghozatala nem az én hatáskörömbe tartozik. E tekintetben mindenképpen Enzo Maresca hozza majd meg a határozatot, ugyanakkor annyit elmondhatok, hogy álláspontom szerint Gigi kétségkívül rendelkezik azon tulajdonságokkal, melyek egy játékost alkalmassá tesznek a karszalag viselésére. 

Hogy mikét fogunk visszajutni a Serie A-ba? Minden bizonnyal kínkeserves küzdelmek révén, ám bízom benne, hogy ez egyből sikerülni fog nekünk. Olasz-amerikaiként mindig is nagy figyelmet szenteltem a Serie A-nak, s láthattam a Parma legfényesebb esztendőit is, ennek folytán pedig bízom benne, hogy azonnal eljuttathatjuk oda a Gialloblut, ahová való. Parma lakossága a kezdetektől fogva nagy hálát és kedvességet táplál irányomba, ez pedig kiesésünket követően sem változott meg, amin őszintén meglepődtem. Hisznek projektünk sikerességében, ahogy természetesen én magam is, s őszintén remélem, hogy az elkövetkezendő időszakban alakulatunk nagy örömöt fog jelenteni számukra, ahogy azt a régi szép időkben tette" – összegzett a sportvezető.