Bonipertitől búcsúzik a futballvilág

adp_gpb.jpgMint ahogy azt korábbi cikkünkben fájó szívvel közöltük, a ma reggeli órákban elhunyt Giampiero Boniperti, a Juventus egykori játékosa és elnöke, illetve a klub történetének egyik legmeghatározóbb alakja, mely bejelentés természetesen az Öreg Hölgy egykori és jelenlegi futballistáit, valamint egyéb meghatározó személyiségeket is arra késztette, hogy leírják gondolataikat a Presidentissimo kapcsán. 

A Zebrák elmúlt 124 esztendejének minden bizonnyal legkiemelkedőbb futballistája, Alessandro Del Piero, akinek Torinóba csábításában annak idején érintőlegesen Bonipertinek is szerepe volt (a két legenda ezen felül az Allianz Stadium megnyitóján is egymás mellett emlékezett a Juventushoz fűződő történeteikre) elsőként szólalt meg az egykori elnök halálát követően. 

"Kedves Elnök Úr! – kezdte mondanivalóját Alex – Meggyőződésem, hogy senki sem volt akkora részese a Juventus történelmének, mint Te, s abban is biztos vagyok, hogy egyetlen ember se volt olyan nagy Juventino, mint amelynek Te számítottál. Szinte felmérhetetlenül nagy köszönettel tartozom Neked, mind futballistaként, mind pedig emberként, hiszen nélküled nem lett volna Juventus, a Juventus nélkül pedig én sem lehetnék az, aki vagyok. Mindig hálás leszek Neked, s remélem, hogy a pályán, valamint azon kívül is úgy szolgálhattam szeretett alakulatunkat, ahogy Te magad szeretted volna. Köszönök mindent, Elnök Úr! Alessandro Del Piero."

Az Öreg Hölgy jelenlegi csapatkapitánya, Giorgio Chiellini az alábbi szavakkal búcsúzott az ikonikus sportvezetőtől: "Ha egy gyermek azt kérdezné tőle, hogy ki volt valójában Giampiero Boniperti, nemes egyszerűséggel azt válaszolnám, hogy Ő mindig is a Juventus megtestesítője volt, s egy örök életen keresztül az is marad. Köszönet mindenért, Presidentissimo!"

A Juve egykori kiváló középpályása, a klub neveltjének számító, s ekképp kezdetektől fogva a Bianconeri kötelékében szereplő Claudio Marchisio talán még a fenti kinyilatkoztatásoknál is érzelmesebb módon tárta a világ elé gondolatait: "Az utóbbi, rendkívül szomorú órákban rengeteget gondolkodtam a számos emléken, melyeket a Presidentissimo adott számomra. Most, hogy többé nincs közöttünk, továbbra is egy nagy sportvezetőként tekintek rá, azonban tudom, hogy sosem hagyhat el bennünket, mivel míg világ a világ, látni fogjuk őt egy nagy bajnokokat tömörítő klub vezetőségében, a szurkolók ölelésében a stadionban, egy álmait futballistaként megvalósítani készülő lány büszke szemében, vagy éppen egy szülő áldozathozatalában.

Egy család vagyunk, s erre Giampiero Boniperti tanított meg bennünket, akit, ha rajtunk múlik, sosem fogunk elfelejteni. Azok a lányok és fiúk, akik a földkerekség bármely pontját a Juventus szerelését viselik, akár szurkolóként, akár labdarúgóként, mindig tisztában lesznek vele, s mindig emlékezni fognak rá, hogy ki volt, s hogy kicsoda Giampiero Boniperti, s egyúttal azt is tudni fogják, hogy a győzelem nem fontos, hanem az egyetlen dolog, ami számít. Ég veled Presidentissimo! Köszönök neked mindent, s nagy ölelésemet küldöm teljes családunknak. Claudio."

A Juve ikonikus támadója, Fabrizio Ravanelli a következő, terjedelmes nyilatkozatban emlékezett: "Ha Boniperti még mindig a Juventusnál lett volna 1996-ban, egészen biztosan felajánlja, hogy hosszabbítsam meg szerződésemet, így pedig nem kellett volna távoznom az Öreg Hölgytől. Az Elnök Úr, annak ellenére, hogy 1990 után már nem számított a Juve elnökének, rendszeresen felhívott, s megkérdezte, hogy miként érzem magam, vagy behívott irodájába, esetleg a vasárnapi meccsek után gratulált teljesítményemhez. Rendkívül nagyra tartottam ezeket a gesztusokat, hiszen ezek által valóban fontosnak érezhettem magam a Bianconerinél, ezen felül pedig a Presidentissimóval is igen szoros kapcsolatot alakítottam ki. 

Rendívül nehéz lenne pontosan megfogalmazni, hogy mi mindent jelentett számomra Giampiero Boniperti, hiszen véleményem szerint ő egy olyan kategóriát képviselt, mely szinte egyáltalán nem található meg a mai futballban. Halála nagyon mélyen érintett, ugyanakkor az általa képviselt szenvedély és eltökéltség legalább ugyanekkora hatást gyakorolt rám annak idején. Mellette mindig biztonságban, s ami talán ennél is sokkal fontosabb, otthon érezhettem magam. 

Tisztán emlékszem, hogy mindig Terminátornak nevezett engem, s arra is, hogy nagyon kedvelte a zordsággal párosuló elszántságomat. Az első perctől fogva megértette velem, hogy mit jelent a Juventus kötelékében futballozni, erről pedig éles tanúbizonyságot ad, hogy első, fekete-fehérben töltött napomon semmi mást nem kért tőlem, csupán annyit, hogy nyerjük meg az előttünk álló derby-t. Bevallom, hogy egy ideje sajnálatos módon nem hallottam felőle, s őszintén megbántam, hogy időnként neki kellett felhívnia engem, mely alkalmakkor mindig számon kérte rajtam, hogy miért nem keresem gyakrabban. Bár nagyszerű viszonyban álltam Bonipertivel, némiképp mindig is azt éreztem, hogy zavarom, ha telefonon szerettem volna beszélni vele, ekképp annak ellenére, hogy rendkívül tiszteltem, s hogy szívem szerint egy teljes napot is eltöltöttem volna vele, sosem kívántam rabolni az idejét, ebből kifolyólag nem is kerestem túlzottan gyakran. 

Most már természetesen bánom, hogy nem zargattam az Elnök Urat. Ha még egyszer lehetőségem lenne beszélnem vele, elmondanám neki, hogy én, valamint teljes családom is határtalan hálával gondol rá, ahányszor csak eszünkbe jut, mivel mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy az, amit Boniperti adott számomra, egyedülálló a labdarúgás történetében. Mégis hogyan máshogy szerepelhetett volna a Juventusban egy alig ezer fős településről származó srác, ha nem az Ő személyes jóindulatának köszönhetően? A Bianconeri futballistájának lenni egy valóra vált álmot jelentett számomra, s mérhetetlenül nagy köszönettel tartozom neki, hogy átélhettem az Öreg Hölgynél megtapasztalt pillanatokat. A Presidentissimo egyedülálló jelenség volt, aki annak ellenére, hogy testi valójában távozott közülünk, örökké velünk marad imáinkban és emlékezetünkben. Köszönök mindent, Giampiero Boniperti!"

Gigi Buffon az alábbi szavakat írta közösségi oldalain: "Rendkívül szomorú nap a mai. Jó utat, Presidentissimo", mellette pedig a klub egykori és jelenlegi futballistái közül Andrea Pirlo, Leonardo Bonucci, Álvaro Morata, Carlo Pinsoglio, Daniele Rugani, Federico Bernardeschi, Federico Chiesa, valamint Danilo is megemlékeztek néhány szóban a nagy hatású személyről. 

A játékosokon felül egyes szervezetek, mindenekelőtt a Serie A, valamint az Olasz Labdarúgó Szövetség is közzétették gyászüzenetüket hivatalos felületeiken, melyek közül előbbi szövetség kijelentette: "Sokoldalú labdarúgó, modern, s rendkívüli meglátásokkal rendelkező sportvezető, határozott elnök, akinek neve elválaszthatatlanul összeforrt a Juventusszal, valamint a klub szerelésével. A futball világa ma Giampiero Boniperti halálát gyászolja, ennek nyomán pedig a Lega Serie A is legmélyebb részvétét fejezi ki Presidentissimo családjának."

Az Azzurri csatornái leszögezték: "Giampiero Boniperti, az egyetemes olasz labdarúgás egyik legnagyobb alakja a ma reggeli órákban sajnálatos módon elhagyott bennünket. Sosem feledjük, hogy a Juventus történetének kiemelkedő ikonja 38 összecsapáson 8 gólt szerzett az olasz válogatott szerelésében, s 1947. november 9-i debütálását követően részt vehetett az 1950-es, majd az 1954-es világbajnokságokon is. 2012-től fogva Boniperti tagja volt az olasz futball kiválóságait tömörítő Hírességek Csarnokának is", melyet követően bejelentették, hogy a válogatott az Európa-bajnokság utolsó, Wales ellen megrendezésre kerülő csoportmeccsén fekete karszalagot viselve lép majd pályára. 

Kisebb meglepetésre a Juventushoz köthető személyek mellett az ősi rivális Inter alakulata is részvétét fejezte ki Boniperti halála miatt, leszögezve, hogy a korábbi nagyszerűség személyében egy kivételes embert és futballistát ismerhettek meg: "Az FC Internazionale Milano tagjai e percben egy emberként állnak ki a Boniperti-család mellett Giampiero halálából kifolyólag, kinek személyében a nemzetközi labdarúgás, valamint a Nerazzurri is egy nagyszerű sportembert, illetve egy nemes ellenfelet veszített el, aki ekképp a rivalizálás ellenére is mély tiszteletünket váltotta ki élete során."

A Juve az alábbi videót tett közzé a Bonipertiről szóló képsorozat mellett: