Rabiot: "Allegri miatt csatlakoztam a Juventushoz"

rabiot_lazio.jpgAz Öreg Hölgy francia középpályása, Adrien Rabiot a mai nap folyamán meglehetősen érdekes nyilatkozatot adott az olasz médiának, melyben kijelentette, hogy 2019-ben a Bianconeri régi-új mestere, az akkor még a torinóiaknál munkálkodó Massimiliano Allegri miatt fogadta el a Zebrák ajánlatát, ugyanakkor leszögezte, hogy a nemrég menesztett Andrea Pirlóval is igen jó kapcsolatot ápolt az elmúlt idény során. 

A labdarúgó mindenekelőtt a mögöttünk hagyott idényről ejtett szót, elmondása szerint pedig úgy gondolja, hogy a Juventus pohara inkább félig telinek mondható, azonban természetesen nem ment el szó nélkül a Scudetto elvesztése, valamint a csapat bukdácsolása mellett sem. 

"Ha sikereinket veszem górcső alá, a bizonyos pohár félig telinek mondható, ugyanis az idény során magasba emelhettünk két trófeát, majd sikerült kvalifikálni magunkat a Bajnokok Ligájába is, mely eredmények egyáltalán nem számítottak maguktól értetődőnek, ugyanakkor bizonyos tekintetben mégis pesszimistább szemlélettel, félig üresként kell tekintenünk poharunkra, hiszen a Scudetto elbukása súlyos teherként nehezedik ránk" – fogalmazott a La Gazzetta dello Sport kamerái előtt. 

"Roppant nehéz szezont tudhatunk hátunk mögött, melynek során számtalan alkalommal veszítettünk értékes pontokat olyan együttesekkel szemben, melyek papíron csekélyebb játékerőt képviselnek, mint mi, ám ezen felül nem feledkezhetünk meg a koronavírus által gyakorolt negatív hatásokról, a rendkívül szoros versenynaptárról, valamint a mesterünk tapasztalatlanságából fakadó gondokról sem, ennek alapján pedig nem szabad lebecsülnünk a Supercoppa Italiana és a Coppa Italia jelentőségét.

Fájó szívvel is ki kell mondanom, hogy az Inter megérdemelte a bajnoki aranyat, mivel hasonló gondok mellett képesek voltak folytonosságot és következetességet vinni eredményeikbe, melyet nekünk szinte sosem sikerült huzamosabb ideig kieszközölnünk. Ennek ellenére megítélésem szerint bukdácsolásaink által mi magunk is nagy segítséget nyújtottunk a Nerazzurrinak, ekképp részben magunknak is köszönhetjük ellenfelünk győzelmét."

A játékos ezt követően arról beszélt, hogy személyes szinten remek kapcsolatot ápolt a Maestróval, aki igen sokat segített neki, azonban elismerte, hogy a keret nem volt mindig képes megérteni az egykori regista elképzeléseit, mely csak zavart és eredménytelenséget okozott a fekete-fehéreknél. 

"Jó kapcsolatot ápoltunk Pirlóval, aki rengeteg tanácsot adott nekem az elmúlt hónapok során, melyeket mindig igyekeztem megfogadni, s jobbá válni általuk. A Maestro megmutatta, hogy miként helyezkedjek jobban, vagy hogy milyen mozdulatsorokat hajtsak végre a labda átvételekor és továbbpasszolásakor. Ezen ötletek összhangban is voltak a mester elképzeléseivel, ugyanis Pirlo számtalanszor elmondta nekünk, hogy mit szeretne látni a pályán, melynek alapján gyors labdajáratást, a mérkőzés kontrollálását, valamint sebességünk állandó növelését várta volna el tőlünk. 

Nagyra tartottam elképzeléseit, valamint irányításának módját, s szerettem benne a frissességet és a közvetlenséget, melyet trénerként igyekezett képviselni. Pirlo minden tekintetben világosan körvonalazott ötletekkel rendelkezett, még akkor is, ha ezeket nem igazán sikerült átültetnünk a gyakorlatba, ezen felül pedig hatalmas elszántságot és szenvedélyt képviselt, úgy az egyes összecsapásokon, mint az edzések, vagy a meccs előtt elmondott beszédek során. A Maestro nagy elhivatottsággal végezte munkáját, hiszen igen nagy mértékben kötődik a Juventushoz. Véleményem szerint szívét és lelkét egyaránt megcsillogtatta itteni tevékenysége alatt, ezt illetően pedig biztosan nem lehet okunk panaszra. 

Nem tudnám megmondani, hogy miért nem láttunk sokat ötleteiből, ám elképzelhetőnek tartom, hogy nem voltunk képesek minden esetben megérteni, hogy a mester mit is szeretne tőlünk. A 4-4-2-es hadrendbe való átállás a találkozók védekezési fázisában, a szerepkörök felcserélése, vagy éppen az ezekből való kilépés egyes helyzetekben igen nehezen kivitelezhető elképzeléseknek tűntek, azonban véleményem szerint Pirlo megérdemelte volna, hogy további időt kapjon meglátásainak keresztülvitelére.

Sajnálatos módon a labdarúgás világában az egyes személyek éppen az idővel nem gazdálkodhatnak a kellő mértékben, mivel a profi futballban az eredmények többet nyomnak a latba egy jól működő szisztémánál. Sajnálom, hogy közös utunk ilyen módon ért véget, mivel emberként és trénerként is nagyra értékelem Andrea Pirlót, aki jelentős eredményekhez juttatott bennünket az elmúlt hónapok során, az általa nyert trófeák azonban minden kétséget kizáróan bebizonyították, hogy fényes jövő állhat előtte."

Rabiot Pirlo méltatásán felül kitért a Juventusszal kapcsolatos érzéseire, valamint a csapathoz visszatérő Massimiliano Allegri megítélésére is, kijelentve, hogy továbbra is nagyszerűen érzi magát az Öreg Hölgynél, s alig várja az olasz szakemberrel való közös munkát. 

"Két évvel ezelőtt részben azért írtam alá a Juventushoz, mert tisztában voltam vele, hogy a csapat egy nagyszerű vezetőedzőt tudhat magáénak. Allegri kiváló tréner, aki rengeteg trófeát nyert a Bianconerivel, emellett pedig két Bajnokok Ligája-döntőbe is bejuttatta a csapatot, s úgy vélem, hogy az elmúlt két esztendőben is éles szemmel tanulmányozta a labdarúgásban elinduló folyamatokat és tendenciákat. Meglátásom szerint nagy sikeréhséggel és teljesítési vággyal tér majd vissza az alakulathoz, én pedig nagyon boldog vagyok, hogy végre együtt dolgozhatok Allegrivel, aki minden tekintetben kompatibilis a Zebrák identitásához, emellett pedig a Serie A légkörét is részletekbe menően ismeri. 

Véleményem szerint a mester jobb szakemberként fog visszatérni, mint amilyennek két évvel ezelőtti elmenetelekor számított, a bízom benne, hogy ugyanolyan szenvedéllyel fog küzdeni a sikerekért, mint mikor sorozatban öt bajnoki címet szerzett az Öreg Hölggyel. Személyes szemszögből nézve kijelenthetem, hogy változatlanul remekül érzem magam a klubnál, ahol érzésem szerint én is nagy szeretettel és megbecsüléssel találkozhattam az engem körülvevő emberek részéről. Az elmúlt két idényben minden tekintetben képes voltam azonosulni az együttes hagyományaival, stílusával, illetve kultúrájával, s immár magaménak tudhatom a munka és a győzelem által jelentett értékeket is. Úgy vélem, hogy sikerült magamba szívnom a Bianconeri génjeit, ennek folytán pedig nem is vágyom sehová, s a jövőben is szeretnék a Juve labdarúgója maradni. 

Újra meg szeretném nyerni a Scudettót, hogy megmutathassuk, hogy egy balul elsülő idény ellenére is mi vagyunk Olaszország legjobb alakulata, ezt pedig a megfelelő eltökéltséggel meg is tehetjük, mivel rendelkezünk a kellő minőséggel ezen eredmények eléréséhez. A bajnoki cím mellett a nemzeti kupákat is a magasba akarjuk emelni, kezdve a Supercoppával, melyet az Inter ellen lesz lehetőségünk megszerezni, s egyúttal bosszút aratni a Nerazzurrin a Serie A megnyeréséért. Legfőbb célom természetesen továbbra is a Bajnokok Ligája elhódítása, mivel erre a trófeára immár közel két és fél évtizede vágynak a Juve szerelmesei. Szeretem a Juvenust, s hasonló érzésekkel viseltetek Olaszország iránt is, ahol számos tekintetben felnőttem emberként, hiszen sokkal nyitottabb, őszintébb, tisztelettudóbb és érzelmesebb lettem, mint Franciaországban töltött éveim során."

Mondanivalójának végéhez közeledve a játékos szót ejtett egyes jelenlegi-vagy egykori csapattársairól, mint például Cristiano Ronaldóról, Federico Chiesáról, vagy Gianluigi Buffonról is, leszögezve, hogy a veterán kapust ő maga is egyik legnagyobb mentorának tarthatja, aki minden bizonnyal nagy űrt hagy majd maga után a klubnál. 

"Csapatunk bonyodalmakkal teli idénye ellenére Cristiano több gólt szerzett, mint bárki más az olasz bajnokságban, ebből kifolyólag pedig megnevettet, mikor olyan hangokat hallok, hogy a Juve eredményesebben és jobban játszik nélküle. Természetesen tudom, hogy a kritika a futball velejárója, azonban Ronaldóval szemben nem érzem jogosnak a negatív hangokat, mivel CR7 ugyanazon értékeket képviseli, mint melyeket már fentebb is méltattam: elszánt, szenvedélyes, valamint rendkívül törekvő labdarúgó, aki hozzáállásával együttesünk összes tagját képes jobb produkcióra ösztökélni. Kevés ilyen játékos van, s jobban jársz, ha az ehhez hasonló futballisták melletted szerepelnek, mint ha ellenfelükként kellene kifutnod a gyepre. 

Federico Chiesa szezonunk egyik legnagyobb pozitívuma, aki fiatalkora ellenére szinte azonnal integrálódott alakulatunkba, mely igen nehéz feladatnak bizonyult egy ehhez hasonló évad során. Szeretem Fede könnyed és lezser futballját, valamint azt, hogy cseleivel játszi könnyedséggel rázza le magáról az ellenfelek játékosait, s hogy ezen felül is képes hatalmas nyugalmat képviselni a kapu előterében. Ha az elkövetkezendőkben javít majd koncentrációs képességein, világklasszis futballista, s a Juve legendája válhat belőle. 

Gianluigi Buffon minden bizonnyal óriási űrt hagy majd maga után a Bianconerinél, mivel jelenléte húsz esztendőn keresztül magabiztosságot és támogatást jelentett csapattársainak. Gigi nagyon fontos vezéregyéniség volt, aki még a nehéz pillanatokban is lelket öntött belénk, s akire én magam is mentoromként, valamint barátomként tekinthetek. Minden tekintetben nagy tisztelettel adózom Buffon előtt, aki a világtörténelem egyik legjobb kapusa, s egyik legnagyszerűbb jellemmel bíró labdarúgója, ugyanakkor teljességgel megértem, ha negyvenhárom esztendősen más területek és kihívások felé fordul. Nagyon sokat köszönhetek neki" – összegzett Rabiot.