Čeferin: "Nem értem, mit akarnak az ESL-klubok"

aleksander-ceferin-uefa_11oqnb0ewohgk1rwur5571d9nu.jpgAz UEFA elnöke, Aleksander Čeferin a tegnapi nap folyamán ismételten hosszabb nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak, melyben immár szinte természetesnek mondható módon az Európai Szuperligával kapcsolatos álláspontját igyekezett tisztázni, teljes mértékben őrültnek nevezve a szóban forgó projektet, valamint belengetve az ESL mellett továbbra is kiálló klubok, azaz a Barcelona, a Real Madrid, valamint a Juventus ellen életbe léptetendő szankciókat. 

"Továbbra is el fogom mondani, hogy a szóban forgó negyvennyolc óra alatt megszülető döntések meghozatala, valamint a helyzet átlátására tett lépések minden tekintetben emberpróbáló feladatnak bizonyultak, ugyanis az adott helyzetben egyikünk sem tudhatta, hogy mi fog történni a következő pillanatban. Ennek ellenére nagy elégedettséggel töltött el bennünket, hogy terveinket a teljes európai futballközösség pártolta, ami magától értetődő döntésnek bizonyult, hiszen a Szuperliga ötlete alapvetően is értelmetlennek számított" – jelentette ki a Sky Sport Italia munkatársának. 

"Jelen pillanatban nem látom tisztán, hogy a Juventus, a Barcelona, valamint a Real Madrid hajthatatlansága milyen kockázatokat tartogat a labdarúgás világának számára, s mivel a szóban forgó klubok ügyét vizsgáló bíróság teljes mértékben függetlennek tekinthető, esetleges büntetésük körülményeiről sem tudok semmit, ekképp azt sem, hogy mikor jelenthetik be ezen határozatok meghozatalát. Ha fegyelmi bizottságunk elkezd munkálkodni egy adott ügyön, semmiféle jelentés vagy információ nem érkezik tőlük, mivel munkájukat a lehető legnagyobb titoktartás mellett végzik, ekképp jelen helyzetben sincsenek értesüléseim tevékenységük pontosabb körülményeiről, s nem is tudom megmondani, hogy mi várhat a spanyolokra, valamint a Bianconerire. 

Őszintén szólva, személyes tekintetben nem is igazán izgatnak az elmarasztalásuk kapcsolatos kérdések, ám ennek ellenére rendkívüli mértékben felháborít, hogy miközben ezen alakulatok továbbra is kiállnak az ESL mellett, az új versenysorozat megvalósulásáig a Bajnokok Ligájában is pályára kívánnak lépni. A két kiírás magától értetődően nem tekinthető egymás átfedésének, ennek révén nem is igazán értem, hogy a szóban forgó csapatok mit gondoltak, mikor kifejezték a BL-ben való részvételre vonatkozó szándékaikat. 

Hogy lehet-e szó a felek között párbeszédről? Semmilyen tekintetben sem, mivel a kérdéses három együttes egyáltalán nem keresett meg minket közvetlen úton, s csak hivatalos levelek formájában hajlandóak felvenni a kapcsolatot az UEFA-val, valamint az alapítók közé tartozó, ám mostanra kilépő kilenc másik klubcsapattal. Ez a megközelítésmód igen furcsának tűnik számomra. Természetesen a köztünk megvalósítandó kommunikáció önmagában üdvözlendő ötlet lenne, ugyanakkor ők úgy szeretnének engedményeket kapni tőlünk, hogy ők maguk nem tennének gesztusokat irányunkba. Nem vagyok képes felfogni, hogy pontosan mit szeretnének, ám úgy vélem, hogy ez nem az én szegénységi bizonyítványom. 

Ha a továbbra is ellenállást tanúsító alakulatok kitartanak elképzeléseik mellett, nem minket, hanem egyedül magukat sorolják nehéz helyzetbe. Meglehetősen érdekes élmény a kérdéses három együttes nyilatkozatait olvasni, ugyanis egy igen sajátosnak mondható álláspontot képviselnek, mely szinte minden tekintetben szembemegy a kontinens labdarúgásának másik, az Európai Klubszövetség 244 alakulata által piedesztálra emelt értékekkel, ugyanis úgy vélik, hogy némi pénzzel bármit elérhetnek, mely természetesen egyáltalán nincs így. Ha a Szuperligában akarnak játszani, hadd űzzék a saját, kicsinyes játékaikat, viszont ez esetben ne akarjanak a BL-ben szerepelni. Hogy félek-e egy Bosman-féle eseménysorozat kibontakozásától? Nem, a jelenlegi helyzet teljesen más.

A kérdéses alakulatok a labdarúgás kollektív érdekeivel ellentétes eszmék gyakorlatba való átültetésére törekszenek, míg mi a futballklubok jogait igyekszünk védeni a jelenlegi, rendkívül nehéz helyzetben is. Úgy vélem, hogy mindezt eredményesen és sikeresen is tesszük, melyet az átlagemberek reakciói is alátámasztanak. Az elmúlt napokban például éppen szülőfalumban sétálgattam, mikor egy idős asszony megállított, s megköszönte nekem, hogy gátat szabtam ennek az őrültségnek. Ez pedig mindennél többet jelent számomra" – összegzett Čeferin.