FRISSÍTVE: Juve-Inter – Az edzők értékelése

pirlo_inter.jpgA Serie A idei kiírásának utolsó előtti játéknapján a Juventus az Inter alakulatával mérkőzött meg hazai környezetben, s a jelenlegi idény kiírásában megtapasztalt nehézségek fényében szokatlanul jó játékkal előrukkoló Bianconeri előbb (Cristiano Ronaldo és Juan Cuadrado találatainak révén) két ízben is vezetést szerzett, majd a Nerazzurri kétszeres egyenlítésének ellenére is képes volt bevinni a győztes találatot, ekképp pedig a szezon egyik legőrültebb összecsapásán 3-2-es diadalt aratott az ősi rivális felett. 

A találkozót követően természetesen a két alakulat vezetőedzői is értékelték a látottakat, s míg az Öreg Hölgy mestere, Andrea Pirlo elsősorban az összecsapás kiemelt fontosságát emelte ki, addig a milánóiak trénerének, Antonio Conténak asszisztense, Cristian Stellini mindenekelőtt a játékvezető megítélésére fektette a hangsúlyt.

"Győzelmünk kétségkívül hatalmas jelentőséggel bír, ugyanis helyzetünkből fakadóan szinte kénytelenek voltunk diadalt aratni a mai nap folyamán, hogy továbbra is életben tarthassuk a Bajnokok Ligája-indulás kiharcolásába fektetett reményeinket. Riválisaink számára még két bajnoki találkozó van hátra a jelenlegi idényből, melyeken széles skálán mozgó eredmények születhetnek majd, ennek révén a Juventusnak kötelessége volt sikert aratnia a Derby d'Italián, melyet némi nehézségek ellenére sikerült is megtennünk, ezáltal pedig otthon tarthattuk a három pontot" – szögezte le a Maestro a Sky Sport Italia riporterének. 

A meccs tekintetében az olasz sportsajtó egyik fő témáját magától értetődően Cristiano Ronaldo szokatlan lecserélése képezte, azonban Pirlo szerint ő maga továbbra is kiváló viszonyban áll a portugál futballistával, ebből kifolyólag nem személyes ellentéteik miatt küldte le idejekorán csapatának egyik legnagyobb klasszisát. 

"Nem, semmiféle ellentétről nincs szó. Cristiano talán még örült is, hogy lement a pályáról, mivel tíz emberre fogyatkozásunkat követően a meccs utolsó perceiben sokkal nagyobb intenzitású munkát kellett volna kifejtenie, azonban kimerültségéből fakadóan nem biztos, hogy képes lett volna ennek véghezvitelére. Örült, hogy ezúttal nem neki kellett elvégeznie a piszkos munkát, ennek pedig tanúbizonyságát adta kézfogásunkkor, illetve később az öltözőben is, ám utóbbi helyre már természetesen nem érhetnek el a sajtó kamerái. 

Hogy mit gondolok a Coppa Italia közvetlenül előttünk álló döntőjéről? Őszintén szólva még nem gondolkodtam különösebben a szerda estén, mivel minden tekintetben az Inter elleni megmérettetésre fókuszáltam, ugyanakkor holnaptól fogva minden bizonnyal az Atalanta elleni felkészülésre is hatalmas hangsúlyt fektetünk majd, hogy magasba emelhessük a kupát. Az elkövetkezendő napokban igen nagy fontossággal fog bírni, hogy alakulatunk tagjai kellőképpen kipihenhessék magukat, mivel a mai kimerítő találkozó során rendkívül nagy munkabírással kellett tevékenykednünk, melynek keretein belül szakadatlan futómunka megvalósítására volt szükségünk. A lényeget erőnk hét közepére történő visszanyerése jelenti, s megítélésem szerint a bergamóiakkal szemben ismét képesek lehetünk a ma látottakhoz hasonló produkcióra.

Utóbbi két bajnokinkon igen meggyőzően futballoztunk, ez pedig természetesen nagy elégedettséggel tölt el bennünket, ugyanakkor az elmúlt időszak játékképe némi csalódottságot is okoz számunkra, hiszen óhatatlanul is arra kell gondolnunk, hogy ha a szezon teljes időtartama alatt ekképp futballoztunk volna, most nem a tabella negyedik helyéért kellene küzdenünk. Ha ugyanolyan elszántsággal és sikeréhséggel futballozunk volna, mint a Sassuolo, illetve az Inter ellen, most egészen biztosan nem itt tartanánk, míg a körülmény, miszerint még a Serie A utolsó játéknapján is a Bajnokok Ligájában való indulásért kell harcolnunk, egyértelművé teszi számunkra, hogy az eddigiek folyamán a labdarúgás egyik létfontosságú jellemzője hiányzott csapatunkból, ez pedig értelemszerűen alapvető céljaink elérésének tekintetében is hatalmas gátat szabott elénk. Az elmúlt hónapokban nem egy alkalommal hullajtottunk pontokat mai ellenfelünknél jóval szerényebb minőséget képviselő alakulatokkal szemben, ennek révén pedig vitán felül áll, hogy a hiba bennünk, s nem az egyes külső tényezőkben keresendő."

Juan Cuadrado két találatával az összecsapás minden bizonnyal legjobb futballistája volt, ekképp felmerül a kérdés, hogy a kolumbiai mentalitása átragadt-e csapattársaira is, mely azonban sokszor nem volt megfelelő a jelenlegi szezonban. 

"Az eddigiekben, kiváltképp vereségeinket követően számos alkalommal beszéltünk arról a srácokkal, hogy egészen egyszerűen hiányzott belőlünk az a mentalitás, ha így tetszik, az a spirito, mely elengedhetetlennek számít a hangzatos sikerek eléréséhez. Normális, hogy kilenc, rendre Serie A-címmel járó esztendőt követően az Öreg Hölgy belsejében lángoló tűz alacsonyabb intenzitással lobog, azonban e helyzetben nem nyugodhatunk bele, s újra fel kell élesztenünk a lángokat, hogy jövőre ismételten a Scudettóért, ne pedig pusztán a BL-helyek valamelyikéért lehessünk harcban. Természetesen számos kritika ért bennünket, hogy egy alapjaiban újjáépülő projekt mellett miért volt szükséges beszállnunk az aranyéremért folyó küzdelembe, ugyanakkor a klub vezetőségével összhangban úgy véltük, hogy mivel tíz, sorozatban elnyert bajnoki elsőség szinte megdönthetetlen rekord lenne, kötelességünknek számít felvenni a kesztyűt a tabella első helyének elérésére törekvő alakulatokkal. 

Nehézségeink ellenére számos alkalommal, példának okárt ma este is sikerült bizonyítanunk, hogy legfontosabb tulajdonságaink révén a helyes úton haladunk. Labdarúgóinkat arra programozták, hogy az ekkora téttel bíró összecsapásokon képesek legyenek bizonyítani, ekképp ezen találkozókon általában képesek is a megfelelő mentalitás nyomán futballozni. Természetesen adja magát a kérdés, hogy a Juanhoz hasonló játékosok miért képesek szinte még a legkisebb együttesekkel szemben is nagyszerű produkciót nyújtani, azonban ennek megítélése nem az én szerepkörömbe tartozik, mivel ez elsősorban a sportpszichológusok feladata lenne.

Úgy vélem, hogy a legjelentősebb jellemvonásokat tekintve gárdánk jelen pillanatban is egységes alakulatnak számít, ennek révén pedig továbbra is képesek vagyunk a maximumot nyújtani egy-egy összecsapáson, amennyiben kellőképpen felszívjuk és motiváljuk magunkat. Keretünk fiatal tehetségek, s tapasztalt, ám továbbra is nagyszerűnek számító veteránok elegyéből tevődik össze, ugyanakkor az idén érkező játékosainknak természetesen időbe telt, mire alkalmazkodtak a Juventusban való szerepléssel járó szinthez, illetve nyomáshoz, mely szintén a szezon során végbemenő ponthullajtásaink egyik fő tényezőjének bizonyult. Úgy vélem, hogy futballistáink, valamint szakmai stábunk nagy összhangot képvisel, melyből kifolyólag minden tekintetben elégedett vagyok társaimmal, s remélem, hogy a következő idényben is együtt munkálkodhatunk majd. Természetesen az életben sosem érhetjük el a maximumot, s mindig előttünk áll majd a fejlődés lehetősége, ennek nyomán pedig meglátásom alapján mi is jobbak leszünk, ha ebben a formában maradhatunk, s lesz lehetőségünk a következő idényben is egymás oldalán harcolni a sikerek eléréséért" – zárta szavait Pirlo. 

stellini-scaled-e1592309452986.jpgMivel mint ismert, a milánóiak vezetőedzője, Antonio Conte a bajnoki cím megnyerését követően nem állt az olasz sportsajtó kamerái elé együttesének összecsapásait követően, helyette ezúttal segédedzője, Cristian Stellini nyilatkozott, aki egyebek mellett a mérkőzést vezető Gianpaolo Calvarese tevékenységére, illetve az Inter meccs előtti céljaira is utalt nyilatkozatában. 

"Természetesen továbbra is rendkívül örülünk bajnoki címünknek, ugyanakkor a Derby d'Italiát minden alkalommal kiemelt fontossággal kezeljük, ekképp pedig egy esetleges győzelem igen nagy jelentőséggel bírt volna számunkra, mely minden egyes alkalmazottunkra és futballistánkra képes lett volna jótékony hatást kifejteni" – szögezte le a Sky Sport Italiának. 

"Az egyes kétes epizódoktól függetlenül alakulatunk minden tekintetben megvalósította az előre eltervezett forgatókönyvet, a bíró igen sok kételyre okot adó ténykedését pedig a hátrányunkra született ítéletek ellenére sem a mi tisztünk megítélni, mivel minden egyes eset megtörténtének okai világosak számunkra, ezek bekövetkeztéről pedig semmilyen tekintetben nem vagyunk okolhatóak. 

Továbbra is boldogok vagyunk az általunk megszerzett Scudetto miatt, melynek megnyerése a szezont megelőzően egyértelmű célkitűzésünknek számított, s örülünk, hogy a srácok ilyen jó teljesítményt nyújtva hódították el az aranyérmet. A találkozót illetően igen sok gyanús eset történt, ebből kifolyólag nem szabadna kizárólag egy ilyen pillanatra, például a piros lapokra, vagy a büntetőkre koncentrálnunk. Nyilvánvalóan csalódottak vagyunk, hogy nem tudtuk bezsebelni a három pontot, mivel szerettünk volna egy bajnok méltóságával pályára lépni és diadalmaskodni a Juventus ellen, ám e mentalitás megléte is csak azt támasztja alá, hogy az Inter jelen pillanatban Olaszország legkiválóbb alakulata. 

Nem titkolom, hogy ma este a látottaknál sokkal jobb produkciót is nyújthattunk volna, azonban összességében elégedett vagyok az elmúlt kilencven percben megszemlélhető futballal. Mindig van hova fejlődni, ezt pedig éppen a Nerazzurri által bejárt út mutatja meg legélesebben, mivel az előző idényben az Európa-liga fináléjáig jutottunk, most pedig a Serie A bajnoki címét ünnepelhetjük, ami egyértelműen színvonalunk emelkedését és jobbá válását bizonyítja előttünk, valamint a külvilág számára is. 

Az elkövetkező szezonban mindenképpen jobb teljesítményt kívánunk nyújtani az európai kupaporondon, legfőképpen a Bajnokok Ligájában, ezen felül pedig a rangadóinkon is szeretnénk az eddigieknél jobb produkciót mutatni. Ugyan az elmúlt hónapokban általában minden találkozón sikerült számos lehetőséget kidolgoznunk, a befejezések szempontjából sokkal hatékonyabbak is lehettünk volna.

Idén szerzett tapasztalataink valószínűleg döntő fontossággal bírnak majd az előttünk álló esztendőre is, s az utóbbi időszakban átéltek futballistáink hozzáállását és szellemiségét is javítani fogják majd. Jelenleg jól érezzük magunkat, s igyekszünk kiélvezni a pillanatot, ennél többet pedig megítélésem szerint nem is lehetne elvárni Olaszország bajnokaitól" – összegzett Stellini. 

FRISSÍTÉS 22:20-KORA mérkőzést követően megkérdezték Pirlótól, hogy miért nem álltak díszsorfalat az Internek. A Maestro a következő gondolatokat osztotta meg ezzel kapcsolatban: "Díszsorfal az Inter számára? Az elmúlt kilenc évben minket egyszer sem részesítettek ebben, a Sampdoria ezt megtette nekik, szerintem ez elég. Kilenc év alatt sosem tiszteltek meg minket hasonlóval. Ezt nem kötelező megtenni, és mivel nekünk sosem álltak díszsorfalat, mi sem cselekedtünk másképpen."

Az őrült derbi összefoglalója: