Sassuolo-Juve – Az edzők értékelése

pirlo-20-1.jpgA Juventus tegnap este a végső állás szempontjából magabiztosnak mondható, 1-3-as győzelmet aratott a Sassuolo otthonában, s ugyan az Öreg Hölgy a közvetlen riválisok diadalai miatt ezen sikerrel sem volt képes fellépni a bajnoki tabella BL-indulást biztosító pozícióinak egyikére, egyes játékosainak produkciója, mint például az ismételten brillírozó Gianluigi Buffon kulcsfontosságú védései, vagy Cristiano Ronaldo és Paulo Dybala fekete-fehérben megszerzett 100. találatai mindennek ellenére is megelégedésre adhatnak okot a klub kevésbé eredmény centrikus szerelmeseinek részéről. 

Az összecsapást követően természetesen a két fél mesterei is értékelték a látottakat, s míg a Bianconeri trénere, Andrea Pirlo elsősorban csapat mentalitásának állandó ingadozását emelte ki, addig a Neroverdit irányító Roberto De Zerbi mindenekelőtt a jövőjét illető kérdésekre fektette a hangsúlyt. 

"Úgy vélem, hogy ma este nagyszerű eredményt sikerült elérnünk, mely kiváltképp a legutóbbi összecsapásunkon elszenvedett vereségünk hatásai miatt számít kivételesnek. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az AC Milan elleni kudarcot követően könnyű feladatnak bizonyult összeszednünk magunkat mentális és fizikai tekintetben, ugyanakkor a legfontosabb, hogy mindezt sikerült kiviteleznünk, mely által most ismét győzelmet ünnepelhettünk egy erős ellenféllel szemben" – kezdte mondanivalóját a Maestro a DAZN újságírójának. 

"Mai eredményünknek köszönhetően némiképp fellélegezhetünk, hogy következő megmérettetésünkön ismételten teljes erőbedobással futhassunk ki a gyepre. A Sassuolo ellen sosem könnyű a megfelelő teljesítmény mentén futballozni, ugyanakkor világos elképzelésekkel operáltunk, melynek keretein belül keskeny, s állandóan változó összetétellel rendelkező védvonalakkal álltunk fel.

Egyik legfőbb feladatunknak a labda minél gyorsabban történő visszaszerzése bizonyult, hiszen ellenfelünk szakadatlan nyomás alá helyezett bennünket, a játékszer kihozatalának idején pedig egyes esetekben akár több futballistájukat is a labdás emberünkre állították rá, hogy ezzel is megnehezíthessék dolgunkat. Ellenlépésként két labdarúgónkat is a tizenhatoson kívül helyeztük el, hogy az ellentámadások során képesek legyünk létszámfölénybe kerülni, így kihasználva a Sassuolo csapatának szétnyílása által keletkező esélyeket, utólag pedig megállapítható, hogy mindezt igen jól tettük.

Megpróbáltuk lábról-lábra járatni a labdát, s nem az eddigiekben tapasztalható, fordított szerepköröket alkalmazó szélsőjátékot bevetni, melynek számos előnye volt, ugyanis az ellenfél összezavarása mellett ennek révén képesek voltunk kontrollálni az összecsapás menetét is. A bal oldalon Dejan Kulusevski, míg a jobb szélen Federico Chiesa rohamozott, ez pedig lehetővé tette számunkra, hogy a labdaszerzések után azonnal kiadjuk a játékszert a szélre, s mélységi akcióink által képesek is voltunk nyomás alá helyezni a Neroverdit. Ezen elképzelések gyakorlatba való átültetéséhez nem volt szükségünk számottevő felkészülésre, azonban mindenképpen a látott utat kellett választanunk, mivel az elmúlt hetekben igen sok esetben fordult elő, hogy labdarúgóink a labda vonalán kívül rekedtek, ennek folytán pedig társaik nem is tudták kellőképpen felmérni pozíciójukat, s így eljuttatni hozzájuk a játékszert" – ítélte meg taktikai elképzeléseit. 

Az egykori középpályás ezt követően hosszabban beszélt a mérkőzés főszereplőiről is, leszögezve, hogy Cristiano Ronaldo és Paulo Dybala találatai igen jó előjelnek számíthatnak a továbbiakra nézve, emellett pedig megjegyezte, hogy Gigi Buffon továbbra is a világ legkiemelkedőbb hálóőrei közé tartozik. 

"A futball valódi bajnokainak mindig azon labdarúgók számítanak, akik számos alkalommal képesek különbséget jelenteni a futballpályán, ma este pedig alakulatunk nagy szerencséjére több ilyen játékos is akadt a kezdőcsapatban. Gigi, Paulo, valamint Cristiano egyaránt rendkívül fontos visszacsatolásokat adtak nekünk, azonban teljes együttesünk rászolgált az elismerésre, mivel minden egyes futballistánk önfeláldozó, s messzemenően eltökélt módon szerepelt az utóbbi kilencven percben. Egy ilyen vereséget követően nem könnyű felemelnünk a fejünket, s még egy alkalommal tanúbizonyságot adni értékeinkről, ám ma mindenki számára világossá tettük, hogy továbbra sem haltunk meg, s leszögezhetem, hogy az elkövetezendő két bajnoki találkozónkon is mindent megteszünk majd céljaink eléréséért. 

Az utóbbi megmérettetéseinken kapott góljaink nem egyéni hibákból, sokkal inkább a csapat kollektív figyelmetlenségéből származtak, emiatt pedig fokozatosan egyre kellemetlenebbül éreztem magam, hiszen meglátásom szerint egy olyan jelentős célokért küzdő alakulatnál, mint a Juventus, a futballistáknak minden egyes alkalommal kilencven percig kell összpontosítaniuk feladatukra. Az Öreg Hölgy egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy figyelme akár egyetlen percre is alábbhagyjon, vagy hogy több ízben is elkövesse ugyanazon tévesztéseket, hiszen egy Bianconerhez hasonló alakulatnál minden egyes apró mozdulat különleges jelentőséggel bír, mellényúlásainkat pedig akár egyetlen másodperc alatt is kihasználhatják hibáinkból adódó lehetőségeikre váró ellenfeleink. 

A tizenegyeshez vezető szituáció is egy ehhez hasonló helyzetből adódott, ugyanis a büntetőterület környékén elveszítettük a játékszert, s mivel nem ez volt az első ehhez hasonló alkalom a szezon során, pontosan tisztában voltam vele, hogy meg is fogunk fizetni vétségünkért, ez pedig még annak ellenére is bekövetkezhetett volna, hogy a Sassuolo végül nem tudta értékesíteni a büntetőt. A futballban egyértelműen a mentalitás számít a legfontosabb tényezőnek, ha pedig a kellő fókuszálás mellett lépsz pályára, minden egyes általad meghatározott tettet végrehajthatsz. Ma este pontosan így tettünk, mivel testi, valamint szellemi energiáinkkal is képesek voltunk az előre eltervezett módon gazdálkodni, ez pedig mindannyiunkat hatalmas boldogsággal tölt el. Hogy meglepett-e Buffon tegnapelőtti kijelentése? Őszintén szólva, már hónapokkal ezelőtt tudtuk, hogy Gigi a szezon végén el fogja hagyni együttesünket, ebből kifolyólag pedig a tény sajnálatossága ellenére nem ért bennünket arculcsapásként játékosunk nyilatkozata."

A Zebrák közvetlen riválisainak sikereiből kifolyólag a Juve a diadal ellenére is szorult helyzetben tudhatja magát, ugyanakkor Pirlo úgy véli, hogy fiainak mindennek ellenére is tovább kell haladniuk a megkezdett útvonalon, s semmiképpen sem szabad törődniük más gárdák eredményeivel. 

"Tisztában vagyunk vele, hogy sorsunk immár semmilyen tekintetben nincs a saját kezünkben, ugyanakkor semmi értelme nem lenne visszatekinteni az elmúlt hónapokra, pusztán azért, hogy a múlt történésein keseregjünk. Az idény során számos olyan pillanat volt, mikor alakulatunk nem volt képes a kellő eltökéltséget képviselni, emellett pedig rengeteg alkalommal eresztettünk le, mindemellett pedig talán alapvető hibát követtünk el, mikor azt hittük, hogy a Juve mezének viselésével járó tudat elegendő az egyes összecsapások megnyeréséhez. Rá kellett döbbennünk, hogy sajnálatos módon egyáltalán nem ez a helyzet. 

A modern futballban minden egyes ellenféllel azonos szellemiséggel, sikeréhséggel, s diadalvággyal kell szembenézni, máskülönben nem fogsz messzire jutni az általad kijelölt nyomvonalon. A továbbiakban minden kétséget kizáróan a fejünkbe kell vésnünk, hogy a jelenleginél jóval fegyelmezettebben, határozottabban, s összetartóbban kell futballoznunk, szükség esetén pedig igenis szenvednünk kell csapatunk sikerének érdekében. A továbbiak kizárólag ebből fakadhatnak, s csak ezen tényezők meglétekor fektethetjük le egy győzelmi széria alapjait is" – összegzett a Maestro. 

roberto-de-zerbi-source-laacibnet_net.jpgA Sassuolo mestere, Roberto De Zerbi pályatársánál érhető okokból jóval csalódottabban állt az olasz sportsajtó kamerái elé, nyilatkozatában pedig az általa elkövetett tévesztéseken felül az őt a Sakhtar Donetsk együttesével szóba hozó pletykákra is igyekezett reagálni. 

"Természetesen megvannak a saját elképzeléseim az összecsapásról, ugyanakkor nem kívánok elfogult lenni, ebből kifolyólag pedig igyekszem objektíven megítélni a látottakat. A találkozó kezdeti szakaszában remek teljesítményt nyújtottunk, ugyanakkor néhány egyéni hibának köszönhetően hamar 2-0-ás hátrányba kerültünk a Bianconeri ellen, annak ellenére is, hogy igen sok labdát szereztünk, s számos helyzetet teremtettünk ellenfelünk kapuja előtt. 

Vereségünk rendkívül sajnálatos, ugyanis a második játékrészben kissé túlságosan nagy erőbedobással futballoztunk, mely viszonylag korán megszerezett szépítésünk ellenére később visszájára fordult, kimerültségünkből fakadóan pedig a Juve Paulo Dybala révén minden reményünket szertefoszlatta. A mai összecsapás ugyanakkor egy halvány pozitívummal is szolgálhat számunkra, ugyanis egyik legnagyobb reménységünk, Giacomo Raspadori ismételten nagyszerű gólt szerzett, mellyel újabb jelet adott kiválóságáról, erősségéről, s érettségéről is. 

Jelen pillanatban nem tudnám megmondani, hogy mit tartogat számomra a jövő, azonban egyelőre nem is kívánok az ezzel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozni. Amikor eljön az ideje, a nyilvánossággal is közölni fogjuk döntéseinket. Tisztában vagyok vele, hogy milyen nagy szerencsét jelent számomra, hogy a Sassuolo mesterének mondhatom magam, ám mint már korábban is említettem, meggyőződésem szerint csapatunk minden kezdeti elvárást felülmúlt, a pillanatnyi szintnél pedig már nem igazán lennénk képesek feljebb lépni. A klub, illetve a játékosok már ismerik határozatomat, nemsokára pedig a sajtó is tudni fog a meghozott döntésekről" – szögezte le a DAZN munkatárásnak. 

A mérkőzés összefoglalója alább tekinthető meg: