Újabb kongresszust tartott a Lega Serie A

gravina_mg2_1503-copy.jpgA Lega Serie A a mai nap folyamán újabb kongresszust tartott Milánóban az Európai Szuperligával kapcsolatos ügyek kivizsgálásának érdekében, melynek kereten belül a bajnokság mind a húsz alakulatának elnökei találkoztak egymással a szélesebb körű párbeszéd megkezdéseként. Az eseményen az egyek klubok vezetői mellett néhány együttes sportigazgatói is részt vettek, a központi témát pedig természetesen a Juventus környékén kialakult helyzet esetleges megoldásai jelentették, mellyel kapcsolatban egyebek mellett az Olasz Labdarúgó Szövetség első embere, Gabriele Gravina is felszólalt. 

A sportvezető mindenekelőtt leszögezte, hogy az elmúlt napokban élénk párbeszédet folytatott a Bianconeri fejével, Andrea Agnellivel, akivel megállapodtak abban, hogy a továbbiakban mindketten a szituáció feloldására törekednek majd, mivel az Öreg Hölgy semmiképpen sem szeretne távozni a bajnokságból, s természetesen a FIGC sem marasztalná el mindenáron a torinói csapatot. 

"Hogy beszéltem-e a szemben álló felekkel? Természetesen igen, az utóbbi napokban és órákban rendkívül sok tárgyalást folytattam Andrea Agnellivel, mivel magánvéleményem ellenére kötelességemnek tartom, hogy minden érintett féllel párbeszédbe elegyedjek, annak érdekében, hogy e zűrzavaros történet összes szereplőjének álláspontját megérthessem, ahogy az eddigiek során is tettem" – szögezte le az ANSA hírügynökségnek. 

"Úgy vélem, hogy az elnök úr várható döntéseinek ellenére a felek rendelkeznek a kellő hajlandósággal ahhoz, hogy áthidalják a közöttük húzódó ellentéteket, ugyanakkor kénytelen vagyok leszögezni, hogy nekem nem a Juventus, vagy bármely más klub kívánalmait, hanem a liga kollektív érdekeit kell szem előtt tartanom. Őszintén remélem, hogy hamarosan sikerül végre konszenzusra jutnunk, mivel a fennálló helyzet senkinek sem jó, mindemellett pedig a Bianconeri is igen fontos alakulatnak számít országunk és bajnokságunk számára. 

Ezzel együtt még egy alkalommal kijelenteném, hogy bajnokságunk szabályait nem az egyes alakulatok gazdasági erejétől, vagy szurkolóbázisának nagyságától függően hoztuk meg, hiszen előírásaink annak érdekében születtek, hogy a liga összes szereplőjének kedvező versenyhelyzetet teremthessünk."

Az Inter általános igazgatója, Beppe Marotta a Gravina által elmondottak alapján kinyilvánította azt illető meggyőződését, hogy a Szuperliga ötlete minden tekintetben archiválásra került, ennek fényében pedig az érintettek képesek voltak közösen, s nagy egyetértésben egyeztetni az elkövetkezendő hetek várható eseményeiről .

"Úgy vélem, hogy a mai megbeszéléseken összességében kifejezetten pozitív légkör uralkodott, s szívélyes viszonyok mellett tudtunk beszélgetni a helyzetünket illető különféle témákról. A klubok kifejezték az egymással való együttműködésről szóló óhajukat, ennek következtében pedig a jövőben meglátásom szerint képesek leszünk közös erővel kiállni a sportágunk fenntarthatóságát biztosító, rövidesen életbe lépő modell mellett, mely egy olyan világot irányoz első számunkra, mely jelen pillanatban sokak számára elképzelhetetlennek tűnhet. A legfontosabb körülménynek mindenképpen az Európai Szuperliga tervezetének archiválása számít. Az utóbbi hetek hosszú csörtékkel jártak, ekképp pedig örülünk, hogy az ezzel kapcsolatos kérdések immár nem jelentenek további terhet számunkra."

A Torino feje, Urbano Cairo ezzel együtt arról beszélt, hogy a Bikák városi riválisának számító Zebrák vezetője semmilyen tekintetben sem hátrált ki eddigiekben képviselt álláspontja mögül, azonban kijelentette, hogy a FIGC-nek egyértelmű és világos szabályai vannak, melyet még egy olyan jelentős együttesnek is be kell tartania, mint amilyen a Bianconeri. 

"Az ESL-ben szereplő alakulatokkal szemben hamarosan bizonyosan hoznak majd valamiféle egységes szabályzatot, melyet a FIGC, valamint az UEFA ha tetszik, ha nem, könyörtelenül érvényesíteni fog a nemzeti bajnokságokban, valamint a nemzetközi kupasorozatokban is, ha pedig a szóban forgó klubok nem tartják majd be ezen előírásokat, döntésük súlyos következményeket vonhat maga után. 

Számomra nem úgy tűnt, mintha Andrea Agnelli kihátrált volna eddig képviselt elképzelései mögül, s nyilvánosan visszalépett volna, ahogy azt az Inter, valamint másik nyolc együttes tette, hiszen meglátásom szerint a Juve elnöke továbbra is makacsul ragaszkodik terveihez. Őszintén szólva nem igazán értem, hogy ezzel mi célja van, mivel az Öreg Hölgy, a Barcelona, valamint a Real Madrid biztosan nem fognak egy teljes versenysorozatot létrehozni saját maguk számára" – zárta mondanivalóját a Sky Sport Italia kérdésére.