Pirlo: "Továbbra is harcban vagyunk"

pirlo_before_sass_juve.jpgA Juventus a Milan ellen elszenvedett, történelmi zakót követően ismételten fontos megmérettetésre készül, ugyanis az Öreg Hölgy futballistái holnap délután a Serie A 36. játéknapján Sassuolo városába látogatnak, hogy ott igyekezzenek begyűjteni a folytonos bukdácsolások ellenére is meglehetősen nagy jelentőséggel bíró három bajnoki pontot.

Az összecsapást megelőzően természetesen az együttes vezetőedzője, Andrea Pirlo is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtónak, melyben a Rossonerivel szemben bekövetkező kudarc okain túl elsősorban a múltat és a jövőt illető kérdéseket igyekezett boncolgatni. 

"Nem gondolnám, hogy egy holnapi negatív eredmény esetén én magam, vagy a klub fontolóra venné lemondásomat, illetve menesztésemet, mivel a szezon során még négy fontos mérkőzést kell megvívnunk, s mindössze egy pontra állunk a Bajnokok Ligája-indulást garantáló pozícióktól, melyekért jelenleg is harcban vagyunk. A futball örök igazsága szerint ebben a sportágban bármi megtörténhet, ebből kifolyólag pedig nem a negatívumokat kell erősítenünk, hanem bizakodva kell hozzáállnunk az elkövetkezendő hetekhez" – jelentette ki a meccs előtti sajtótájékoztató keretein belül. 

"Legfőbb célunkat továbbra is annak bebizonyítása jelenti, hogy megérdemeljük a BL-ben való szereplést, ugyanakkor ezt kizárólag a megfelelő eredmények elérése mellett tehetjük meg. A Milan elleni kudarc természetesen minden tekintetben nagy csalódással töltött el bennünket, ám célunk ezzel együtt is változatlan maradt, nekünk pedig hinnünk kell benne, hogy képesek vagyunk megmutatni valós értékeinket. Hogy mit gondolok Gabriele Gravina tegnapi szavairól? Meglátásom szerint egy csapatnak a pályán kell kiharcolnia az egyes sorozatokban való részvételt, az ezen felüli ügyekkel pedig kérem ne engem, hanem a vezetőséget keressék meg" – tette hozzá. 

Az elmúlt napokban számos pletyka röppent fel a klub háza táján történő eseményekkel kapcsolatban, az olasz média pedig legutóbb Fabio Paratici és Pavel Nedvěd állítólagos vitájával igyekezett borzolni a kedélyeket, ám a Maestro szerint mindezen híresztelések teljességgel alaptalanok. 

"Fabio és Pavel állítólagos vitájáról nem szeretnék különösebben szót ejteni, mivel bármilyen kijelentés, vagy akár a puszta hallgatás is egyedül a pletykák táplálására lenne jó. Maradjunk annyiban, hogy ezen témákat illetően nem én vagyok a legmegfelelőbb személy a válaszadásra. Ugyanez vonatkozik a klub esetleges anyagi gondjaira is, mivel én magam semmit sem tudok ilyen jellegű problémák fennállásáról. A magam részéről mindig időben kézhez kaptam a fizetésemet, ekképp nem is lehet okom a panaszra. 

Kijelenthetem, hogy az elmúlt év augusztusától fogva nagy összhangban tevékenykedem a vezetőséggel, s úgy vélem, hogy eddig minden alkalommal sikerült megoldanunk az időnként jelentkező nehézségeket. Nem titkolom, hogy januárban szerettünk volna egy cserecsatárt szerződtetni, mivel támadósorunk Paulo sérülése miatt meglehetősen szűkös erőforrásokkal rendelkezett, azonban nem volt megfelelő opció a piacon, én pedig megértettem a sportszakmai döntésekért felelős személyek álláspontját. 

Jelen pillanatban nem tudnám megmondani, hogy a következő idényben is itt leszek-e, ugyanakkor nem aggódom ezen kérdések miatt, hiszen mindig is csak a Juventus érdekeit tartottam szem előtt. Ha a Bianconerinek jobb lesz majd nélkülem, természetesen minden további nélkül el fogom fogadni feljebbvalóim határozatát, ám amíg a klub alkalmazásában állok, minden tőlem telhetőt megteszek a siker érdekében."

Az egykori középpályás ezt követően kitért a labdarúgók szellemiségére, valamint a holnap várható összeállításra is, leszögezve, hogy egy tréner legfőbb dolgát szellemiségének és elképzeléseinek átadása jelenti, azonban azt nem tudná megmondani, hogy e folyamat sikeres volt-e a Zebráknál. 

"Mikor egy tréner megérkezik egy alakulathoz, rendelkezik egy sajátos vízióval, melyet a rendelkezésére álló játékosok jellemzőinek figyelembevételével alakított ki magában. Meglátásom szerint egy keret optimális létszámát jóval harminc futballista alatt kell meghatározni, hogy mindenki egyenlő módon juthasson lehetőséghez, ám egy mester legfőbb feladatát az jelenti, hogy futballistáihoz alkalmazkodva adja át számukra szellemiségét és ötleteit. 

Nem tudom, hogy e folyamatok mennyire voltak sikeresek az Öreg Hölgynél, hiszen a sérüléshullámok, illetve a koronavírusos esetek miatt szinte sosem vethettük be teljes együttesünket, melynek folytán a kezdőcsapat is állandó változásokon ment keresztül, ami magától értetődően meggátolta egy konkrétan körülhatárolható felállás megszületését is. 

A továbbiakban minden egyes játékosomtól feltétel nélküli odaadást várok el. A csapatnak nagy erőt és büszkeséget kell képviselnie az idény utolsó találkozóin, függetlenül attól, hogy Dybala, Ronaldo, vagy bárki más játékra kész állapotban lesz-e az adott megmérettetésen. Biztosíthatom a szurkolókat, hogy nem kívánunk többször olyan teljesítményt mutatni, mint vasárnap este, ám ennek megvalósulásához a futballisták mentalitásának javulására is szükség van, mely nem mindig számít megfelelőnek, ezt pedig élesen megmutatja, hogy a legtöbb gólt nem taktikai hibák okán, hanem kollektív figyelmetlenségünk eredményeképp kapjuk. 

Úgy vélem, hogy dühösek vagyunk, mivel negatív eredményeink feltüzeltek bennünket, ugyanakkor tudnunk kell, hogy a futballban oly gyakran emlegetett grinta önmagában nem elegendő a győzelemhez. Az eddigiek során minden egyes alkalommal azt vártam el a srácoktól, hogy belső erejük vezesse őket útjukon, s arra fektettem a hangsúlyt, hogy győzelmi szándékunknak legmélyebb meggyőződésünkből kell származnia, azonban sajnálattal kellett tapasztalnom, hogy ezzel kapcsolatos kéréseim az esetek többségében süket fülekre találtak. 

Mi vagyunk a Juventus, ekképp pedig természetes, hogy ki szeretnénk törni jelenlegi helyzetünkből, mely iránt teljes mértékben eltökéltek vagyunk, s a megfelelő energia munkálkodik bennünk. Kötelességünk hinni céljaink elérésében, s hagyományainkból, illetve a mez tiszteletéből fakadóan egyetlen percre sem adhatjuk fel a küzdelmet. Danilo és Arthur mindketten jól érzik magukat, így a holnapi nap folyamán egyaránt a kezdőcsapatban szerepelnek majd, míg Cristiano helyzetét illetően egyelőre nem hozunk döntést, így a mai napon fogunk határozni a szerepeltetésével kapcsolatos kérdésekről" – összegzett Pirlo.