Kicsoda Félix Correia?

correira.jpgA Juventus Udinese elleni, 1-2-es győzelemmel végződő összecsapásán egy olyan dolog következett be az alakulat életében, melyet az Öreg Hölgy szerelmesei már igen régóta követeltek, ugyanis a csapat mestere, Andrea Pirlo a találkozó 84. percében pályára küldte a Bianconeri tavaly nyáron szerződtetett, nagy tehetségként emlegetett portugál futballistáját, Félix Correiát, aki a jelenlegi szezonban a klub U23-as alakulatában kap játéklehetőséget, s számít alapembernek Lamberto Zauli gárdájában. 

Nem meglepő, hogy egyes kulcsjátékosok szezonbeli hiányában a Zebrák felnőttcsapatának trénere alkalmanként kénytelen a Serie A-ben vitézkedő gárda keretéből meríteni, ugyanakkor hozzátehetjük, hogy a fekete-fehérek első együttesében általában a legnagyobb reménységként kezelt labdarúgók futhatnak ki a gyepre, mint például Nicolò Fagioli, vagy a szerződését nemrég meghosszabbító Radu Drăguşin. Correia sokak szerint éppen ezen futballisták sort gyarapítja, mivel kvalitásai, illetve egy évvel ezelőtti megszerzése mind arra engednek következtetni, hogy a luzitánnak nagy jövője lehet Torinóban, ha megfelelő kezekben nevelkedhet. 

Félix Alexandre Andrade Sanches Correia erényeit hosszasan lehetne sorolni, ám néhány tulajdonsága már egy, az U23-as alakulat mérkőzéséről szóló összefoglalót megtekintve is kiütközhetnek, ugyanis a 2001-es születésű szélső rendkívüli gyorsasággal, erőteljességgel, illetve hihetetlenül fejlett cselezőképességgel rendelkezik, mely jellemzőit nem is fél kamatoztatni az egyes találkozókon, amit többek között az olasz harmadosztályban szerzett 7 gólja, s 6 asszisztja is alátámaszt, melyek 28 összecsapáson igen jó statisztikáknak számítanak egy hozzá hasonló pozícióban futballozó fiataltól. A szakértők egytől-egyig konszenzust képviselnek azt illetően, hogy a húsz esztendős futballista a sportág modern szélsőinek sorát gyarapítja, ugyanis technikai képességei mellé viszonylag magas, 178 cm-es testalkat is párosul, e kettő tulajdonság ötvözete pedig igen sok lehetőséget biztosít az egyes alakulatok mestereinek. 

Corriea eredendően jobblábas labdarúgónak számít, ám alapvetően a bal oldalon szerepel, ugyanakkor szükség esetén bátran be lehet vetni a pálya ellenkező felén is, ahol szintúgy nagyszerű produktumra képes. Egyik legnagyobb fegyverét a játékszer magabiztos megtartása, illetve az azzal való bánásmód jelenti, mivel a portugál már-már játszi könnyedséggel cselezi ki az ellenfelek védőit, juttatva a labdát a kapuba, vagy éppen előkészítve csapattársai számára. Technikai pozitívumai a Bianconeri nagy szerencséjére taktikai érettséggel is párosulnak, hiszen a szélső 4-3-3-as, valamint 4-2-3-1-es hadrendben is bátran alkalmazható, ugyanakkor egyes elemzők szerint védekezés terén lenne mit javítania, melynek kieszközöléséhez azonban keresve sem találhatna jobb helyet az olasz futballnál. 

A Sporting CP neveltjének számító Félix olyan nevek nyomdokaiba léphetett a zöld-fehérek ifjúsági együtteseiben, mint Ricardo Queresma, Nani, Luis Figo, vagy éppen jelenlegi csapattársa, Cristiano Ronaldo, akik mind-mind generációjuk meghatározó portugál szélsőinek számítottak, vagy számítanak mind a mai napig. Az ifjú labdarúgó ennek következtében egyértelműen jó kiindulási alappal rendelkezett, melyet a továbbiak csak még inkább megerősítettek, hiszen Angliában és Hollandiában tökélyre fejleszthette cselezőkészségét, illetve kiválóan alkalmazkodott a szigetország labdarúgásának magas letámadáson, illetve állandó mozgáson alapuló stílusához is, e jellemzőket pedig a zebramezeseknél is megcsillogtatja egy-egy megmérettetés alkalmával. 

Mint fentebb már utaltunk rá, Correia képességei nem sokáig hagyták őt szülővárosa egyik legnagyobb együttesénél, ugyanis mutatóival már igen korán felhívta a jelen pillanatban a Premier League listavezetőjének számító Manchester City figyelmét, akik 2019 augusztusának elején rendkívül kiélezett versenyfutásban, többek között a Liverpool, a Barcelona, illetve a Borussia Dortmund orra elől happolták el a már akkor is szupertehetségként számon tartott portugált, akiért 3,5 millió eurót fizettek, hogy aztán szűk egy hónappal később már kölcsön is adják a holland AZ Alkmaar U21-es gárdájának. A tulipánok földjén alakulatának második együttesében, az ország másodosztályú bajnokságában jutott szóhoz, ahol 23 fellépésen háromszor vette be az ellenfelek kapuját, s öt alkalommal adott találatot eredményező passzt társainak, mely elegendőnek bizonyult a Manchesterbe való visszatéréshez is. 

A Kékek ugyanakkor továbbra sem számoltak vele, s elsősorban cserealapnak szánták, az alkalmon pedig (mint ismert) kapva kapott az Öreg Hölgy, akik 10,5 millió euróért cserébe Torinóba is csábították az ekkor már a portugál válogatott U15-ös, majd U19-es alakulataiban is debütálási lehetőséghez jutó játékost, míg ezzel együtt a Bianconeri spanyol labdarúgója, Pablo Moreno Angliába tette át székhelyét. Utólag megállapíthatjuk, hogy a szóban forgó üzlettel egyértelműen a torinóiak jártak jobban, akik hányattatott szereplésű U23-as gárdájuk egyik legkiemelkedőbb labdarúgóját igazolták le Félix személyében. 

Természetesen egyelőre nem tudhatjuk, hogy a távolabbi jövő mit tartogat Correia számára, ugyanakkor igen jó előjel lehet, hogy a fiatalabb játékosoknak elengedhetetlenül szükséges teret biztostó Andrea Pirlo az Udinese elleni találkozót követően igen jelentős szavakkal méltatta a tehetséget, mikor kijelentette, hogy a Transfermakt januári frissítése szerint 1,20 millió eurót érő portugál egyértelműen a Juventus egyik legnagyobb fegyvere lehet a jövőben, amennyiben megfelelően aknázzák ki kvalitásait. 

"Félix Correira kétségkívül klubunk egyik legnagyobb tehetsége, aki már számos alkalommal kapott meghívót együttesünk keretébe, most pedig úgy határoztunk, hogy biztosítjuk számára a bemutatkozási lehetőséget is. A portugál vitán felül megmutatta, hogy nagyszerű képességekkel rendelkezik, ugyanis mikor pályára lépett, egyből le tudta tenni névjegyét megmozdulásaival, a meccs utolsó szakaszában pedig kellőképpen hozzájárult sikerünk eléréséhez" – szögezte le a Juventus TV kamerái előtt. 

Cikkünk a Goal Italia alábbi linken megtalálható írása alapján készült.