Interjú – Parma Club Ungheria

loghi_400x400_0003_parma.pngA Juventus a Serie A mai, 31. fordulójában a Parma alakulatát fogadja az Allianz Stadiumban, mely találkozó az Európai Szuperliga tegnap este bejelentett hivatalos felfüggesztésével ismételten nagy jelentőséggel bírhat a bajnoki tabella szempontjából, hiszen az Öreg Hölgynek mindenképpen győzelmet kellene aratni a 20 óra 45 perckor kezdődő összecsapáson ahhoz, hogy továbbra is harcban maradhasson a Bajnokok Ligája-indulást érő pozíciókért, ekképp a megtépázott lelkiállapotú Bianconeri nagy kihívás elé néz a Piero Giacomelli által irányított találkozón. 

A találkozó apropóján ezúttal a Keresztesek hazai szurkolói közösségével, a Parma Club Ungheriával készítettünk interjút, mely oldal részéről egyik vezetőjük, Oross Tamás válaszolt kérdéseinkre, akivel egyebek mellett a pármai alakulatnál fennálló edzőkérdésről, az ESL megítélésének koraiságáról, illetve Dejan Kulusevski képességeiről beszélgettünk. 

JuventusFanatikus: Először is szeretném megköszönni, hogy elfogadtad a felkérésünket!

Oross Tamás: Szívesen, én köszönöm a megkeresést!

JF: A Parma idei szezonja korántsem rózsás, ugyanis 20 ponttal mindössze a tizenkilencedik helyen szerénykednek a Sonkások, és bizony közelebb van az utolsó hely (Crotone, 15 pont), mint a biztonságot jelentő tizenhetedik pozíció (Benevento, 30 pont). A szezon kezdetekor megfordult az a fejedben, hogy az utóbbi két évben magabiztosan bennmaradó Ducali ilyen helyzetbe kerülhet?

OT: A jelenlegi helyzetünk nagyon meglepő, még akkor is, ha az előző bajnokság befejeztével tudtuk, hogy nem lesz könnyű szezonunk. Tulajdonosváltás, a teljes szakmai vezetés kicserélődése, a támadójáték egyszemélyes ötletgazdájának, Kulusevskinek távozása. Olyan dolgok, amelyekre egy Parma szintű csapat egyszerre, rövid idő alatt nehezen tud reagálni.

JF: A parmaiak lőtték eddig a legkevesebb gólt (32) és a második legtöbb találatot kapták (63), a múlt hétvégi kiesési rangadón pedig egy nem akármilyen végjáték után kikaptak a Cagliaritól, az alsóházból pedig már csak a Torinóval és a Crotonéval fognak játszani. Hiszel még a bennmaradásban?

OT: A bennmaradásban hinni sajnos nem reális, a lehetőségeink megvoltak, de rendre elbuktunk a kritikus mérkőzéseken. A hátralévő találkozókon a címer iránti tisztelet kell, hogy legyen a csapat hozzáállásának alapja.

JF: A nyáron egészen érthetetlen módon leváltották D’Aversa mestert, akinek a helyére Liverani érkezett, akit szintén menesztettek, hogy aztán visszaültessék a korábbi sikerkovácsot, ám neki sem igazán sikerül a csapat megmentése. Mit gondolsz, ezzel a nyári edzőváltással ment félre a szezon, esetleg a keret nem elég erős, vagy más lehet a háttérben?

OT: Liverani kinevezésével egy olyan útra léptünk, amely teljesen idegen volt számunkra, a jól megszokott kontracsapatból egy rengeteget futó, játszó, sokat passzoló alakulat akart válni. Egy ilyen személyiségváltozást nem bírt el a csapat. November elejére a keret fizikailag kimerült. Liverani kinevezése, D’Aversa és Faggiano (sportigazgató) menesztése, időben, még Krause érkezése előtt megtörténtek. A nyári felkészülést a csapat annak tudatában élte meg, hogy az egykori tulajdonosok, akik a stabilitást biztosították, távozóban vannak, az új tulajdonos személye pedig még képlékeny volt.

JF: Roberto D’Aversa szerződése 2022 nyaráig szól. Tételezzük a legrosszabbat, és nem sikerül a bennmaradás. Te kitartanál a mester mellett?

OT: Roberto D’Aversa egy remek ember, sokat köszönhet neki a klub. A harmadosztályban vette át a csapat irányítását, épp egy belviszály kialakulásának idején. Stabilitást hozott az edzői poszton, amelynek is köszönhetően sikerült évről évre osztályt ugrani. A feljutást követően 2 idényen keresztül sikerült biztosítani az első osztályú tagságot. Munkájáért hálával tartozunk, de a jövőbeli Parma alapjait már más szakembernek kell leraknia.

JF: A nyáron történt egy tulajdonosváltás is, ugyanis kínai kézből amerikaiba került az együttes. Tudni a pontos okát, hogy miért váltak meg a klubtól, illetve, hogy miként fogadtad a hírt? Eddig milyen benyomást tett rád Kyle J. Krause?

OT: A 2015-ös megszűnést követően egy pármai vállalkozókból álló tömörülés (Nuovo Inizio) úgy döntött, felkarolja a csapatot, újjászervezi, s megpróbálja visszajuttatni a legmagasabb osztályba. Motivációjuk egyik alapja egyfajta köszönet volt a város, a pármai emberek iránt, hiszen mindannyian vagy Parma szülöttei, vagy vállalkozásaik révén a helyi emberek tették őket sikeressé. A labdarúgás világán kívülről érkeztek, végleges céljuk pedig az volt, hogy befektetőt találjanak dédelgetett “gyermekük” jövőbeni sikeres működéséhez.

Még 2017 végén került a képbe Linzhang, aki nagy tervekkel érkezett, többségi tulajdonosként lépett elő, majd tűnt el kevés nyomot hagyva maga után. Így ismét a Nuovo Inizio kezébe került a klub tulajdona, aki tovább folytatta a megfelelő befektető keresését. Így jutottunk el Kyle Krauséhoz, aki szintén új még az olasz futballpiacon. Szimpatikus figura, aki saját maga építette, fejlesztette vállalkozásait főképp a tengerentúlon, de rendelkezik már olasz vállalkozással is, egészen pontosan egy piemonti borászattal. Széles látásmódjában, és gazdasági téren elért sikereiben bízva pozitívak vagyunk a jövőt illetően.

JF: A téli mercato igazán izgalmasra sikerült Parmában, ugyanis érkezett Dennis Man, Mattia Bani, Andrea Conti, Joshua Zirkzee és Graziano Pellè is. Tudtak-e valamennyit lendíteni ezen játékosok a csapat játékán, és melyek azok a posztok, amelyek még erősítésre szorulnak?

OT: A téli átigazolási szakasz érdekesre sikerült, hiszen annak ellenére, hogy biztos anyagi háttérrel vágtunk neki a januári mercatónak nem sikerült rutinos, tapasztalt, a bennmaradásban jártas játékosokat igazolni. Inkább a fiatal, tehetséges, de az olasz focit még nem ismerő játékosokba fektetett pénzt az új tulajdonos. Ez a irány üzenet volt a jövőre nézve. Egy új Parma épül majd fiatalokra. Az egyéni képességek láthatóak, de mint csapat sajnos nem tudtunk eredményes célfocit felmutatni.

JF: A keretben akadnak fiatal tehetségek, mint a fentebb említett Mann és Zirkzee, de meg lehet említeni Valentin Mihăilă-t, Simon Sohmt, vagy Yann Karamoht. Szerinted kik lehetnek azok, akikben van annyi potenciál, hogy egy élcsapatban szerepeljenek? Ha választanod kellene, ki a legtehetségesebb fiatal a csapatban?

OT: Az frissen érkezők, s a már meglévő fiatalok is remek képességekkel rendelkezne, de nem mindenkinek való ez a közeg, többen nem tudtak beilleszkedni. Ha választanom kellene, Valentin Mihăilă-t és Osoriót mondanám, mint lehetséges topjátékosok. 

JF: A tőlük tapasztaltabb játékosokhoz tartozik Luigi Sepe, Jasmin Kurtić, Juraj Kucka, Gervinho, vagy Riccardo Gagliolo. Kik számítanak a csapat húzóembereinek?

OT: Az előző 2 évben a fent említett játékosok egyaránt voltak ötletgazdák és vízhordók is, ha kellett a közös célok eléréséért. Az idei évre sajnos több húzóember kiöregedett, vagy passzívvá vált. Kucka teljesítménye talán az egyetlen a tapasztaltabbak közül, amit kiemelnék.

JF: Szerinted jelenleg milyen jövő előtt állhat a kedvenc csapatod? Ha sikerülne a bennmaradás, érdemes lenne folytatni a megkezdett utat, vagy minden esetben változásra lesz szükség?

OT: Véleményem szerint egy periódus véget ért a klub életében, megújulás előtt állunk, amelynek legfontosabb pillanata az új alapok letétele lesz majd a nyártól.

JF: Véleményed szerint kik lesznek a kiesők, és kik végeznek az első négyben?

OT: A jelenlegi hátsó hármasnál a helyezés tükrözi a valós helyzetet (Crotone, Parma, Cagliari), míg az első négybe az Inter, Milan, Juve, Atalanta négyes fog bekerülni. 

JF: A napokban robbant a bomba, miszerint 12 élklub egy Szuperligát alakít ki, amiben a Juventus mellett a Milan és az Inter is érdekelt. Mi a véleményed erről az egészről?

OT: Ez a dolog még nagyon friss, egyelőre várjuk meg a mindkét fél által közölt tényeket.

JF: Mi a véleményed Pirlo munkájáról a Juventus padján?

OT: Egy Juventus-kategóriájú, komoly tradíciókkal bíró nagy klubnak nem egyszerű edzőt választania. Pirlo kinevezése meglepett annak tekintetében,hogy tapasztalatlan ezen a téren, és ebben a kategóriában, mint vezető.

JF: Mit gondolsz Kulusevski  nyári átigazolásáról, és eddig mutatott teljesítményéről?

OT: Első alkalommal 2019 nyarán, egy felkészülési mérkőzésen volt szerencsém látni, már akkor éreztem, hogy jó szezont futhatunk vele. Nem volt kérdés, hogy egy idényt tölt csak nálunk. Nagy öröm volt látni a Parma mezében. Csillag született.

JF: Míg a Juve részéről Chiesa és Bernardeschi nincs hadra fogható állapotban, addig a Parmánál szinte a fél keret sérült, ugyanis Inglese, Kucka, Iacoponi, Gagliolo, Zirkzee, Conti, Cyprien és Hans Nicolussi Caviglia sem játszhat. Annyira komoly érvágás ezen labdarúgók elvesztése, mint amilyennek elsőre tűnik?

OT: A Juve esetében a 2 komoly hiányzó egy kiélezett versenyben akár pontvesztéssel is járhat. A Parma esetében a fent említett nevek sem jelentenének gyógyírt az aktuális problémára.

JF: Mindkét együttes meglehetősen rossz formában érkezik Torinóba, mivel míg a Bianconeri az Atalanta ellen egy fontos mérkőzésen kapott ki, addig a Sonkások egy hasonló fontosságú összecsapáson maradtak alul a Cagliari ellen. Mit jósolsz, mi lehet a meccs végkimenetele?

OT: Mivel a jelenlegi helyzetben nehézkes az Afrikába utazás, remélem, hogy szerda este Torinóban rendeznek zebravadászatot.

A Juventus mérkőzésre készülődő kerete a következő: 

parma_juve_keret.png

A Sky Sport Italia az alábbi kezdőcsapatot vizionálja az összecsapásra: 

 juve_parma.jpg