Pérez: "Meg kell mentenünk a labdarúgást"

a1g.jpgA Real Madrid, valamint az újonnan megalakuló Európai Szuperliga elnöke, Florentino Pérez a tegnap éjjeli órákban meglehetősen érdekes nyilatkozatot adott a spanyol médiának, mely interjú különlegessége abból fakad, hogy ez számít az új versenysorozat első hivatalos állásfoglalásának a liga megalakulásának bejelentése óta. A spanyol sportvezető szavaiban igyekezett tisztázni a nap folyamán felszínre bukkanó hírek valóságtartalmát, illetve a tizenkét alapító együttes pontosabb szándékait is, egyebek mellett leszögezve a sorozat megalakulásának legfőbb okait is. Az alábbiakban e szavakat olvashatjátok, a szokásoktól eltérően kísérőszöveg nélküli nyers változatban.

"Spanyolországban, Olaszországban, illetve az Egyesült Királyságban számos fontos klub szeretett volna egyértelmű megoldást találni a jelenleg fennálló, minden tekintetben rendkívül nehéz pénzügyi helyzetre. Ennek egyetlen módja álláspontunk szerint egy új, az eddigieknél sokkalta versenyképesebb sorozat létrehozása volt, melyekben a szóban forgó alakulatoknak lehetőségük nyílik jóval magasabb színvonalú összecsapások megrendezésére és lejátszására. A jövőben a Bajnokok Ligája helyett a Szuperliga biztos segítséget nyújt majd ezen alakulatoknak elveszett bevételeik visszaszerzésében, ráadásul mindezt sokkal nagyobb mértékben fogja támogatni, mint elődje" – kezdte mondanivalóját az El Chringiutio adásában. 

"Itt, a Real Madridnál rengeteg pénzt veszítettünk el az elmúlt hónapokban, mely tendencia a teljes futballra jellemző volt, ebből kifolyólag pedig mindannyian igen rossz helyzetben vagyunk. Ha az eddig alapvetőnek számító profit immár nem áll rendelkezésünkre, az egyetlen járható útnak egy új liga megalakítása bizonyulhat, melynek keretien belül mindannyian sokkal magasabb színvonalú találkozókon mérhetjük majd össze erőnket. A Szuperliga megmenti a klubok anyagi helyzetét, ezt illetően senkinek se legyenek kétségei. Éppen ezért sorozatunkból senki sem távozhat majd, s nem is irányozhat előre ezt illető kérelmeket. Az alapítóknak a jövőben minden tekintetben együtt kell munkálkodniuk, az erről szóló titkos szerződéseket pedig már meg is kötöttük a múlt hét folyamán. 

A futballnak úgy kell fejlődnie, mint az élet minden egyéb területének, ennek révén alkalmazkodnia kell az új idők másfajta kihívásaihoz is. Az elmúlt időszakban azt kellett tapasztalnunk, hogy az emberek érdeklődése egyre inkább elvész a labdarúgás iránt, ekképp pedig a televíziós közvetítési jogokból származó profit is csökkenni kezd, megengedhetetlen folyamatokat útnak eresztve. Ugyan a Szuperligára ezt megelőzően pusztán csak egy jövőbeli tervként tekintettünk, a világjárvány hatalmas lökést adott számunkra elképzeléseink gyakorlatba való átültetéséhez, hiszen fel kellett ismernünk: a jelenlegi tendenciák alapján mindannyian tönkre fogunk menni a labdarúgás világában. 

A futballban nagy horderejű változásokra van szükség ahhoz, hogy sportágunk a továbbiakban is vonzó tudjon maradni a világon. E folyamatok bekövetkezte hosszabb távon elkerülhetetlen. Gondoljunk csak bele, hogy az 1950-es években, a futball iránt való érdeklődés csökkenésével párhuzamosan nagy változások vették kezdetüket a folyamat megfékezésének érdekében, még annak ellenére is, hogy az UEFA és a FIFA akkor is a módosításokkal szemben helyezkedtek el. Ez eredményezte a Bajnokok Ligája elődjének számító BEK megalakulását. A labdarúgás egyedül ezen az úton haladva tudott versenyképes maradni generációkon keresztül.

Sportágunkban éppen a nagy klubok közötti összecsapások jelentik a legizgalmasabb eseményeket, mely találkozók ezzel együtt nagyobb bevételt is termelnek, hiszen a tévéadók által biztosított profit jóval magasabb összeget tesz ki egy ilyen színvonalú megmérettetés esetén, mint egyéb alkalmakkor. A Szuperligát nem kizárólag a leggazdagabb együttesek érdekében alapítottuk meg, hiszen kötelességünknek éreztük, hogy a labdarúgás e nehéz pillanatában minden tőlük telhetőt megtegyünk szektorunk megmentése érdekében. Szisztémánk leginkább egy piramishoz fog hasonlítani, mivel mi, azaz a nagyobb klubok, magasabb jövedelmeinknek köszönhetően lehetőséget kapunk a további befektetések, például játékosvásárlások kieszközölésere, mellyel a kisebb alakulatokat is támogatjuk majd. Ha a nagyobb csapatok elvesztenék a pénzüket, alapvető futballrendszerünk egyik pillanatról a másikra omolna össze, ahogy történt az a Bajnokok Ligája esetében is. 

A híresztelésekkel ellentétben sorozatunk nem egy zártkörű bajnokság lesz, mivel az húsz helyből öt fennálló pozícióra olyan alakulatok kerülhetnek be, akik a mi elképzeléseinktől függetlenül vívják majd ki a világ legjobb együtteseivel való szereplés jogát, ekképp ezen csapatok évről-évre cserélődnek majd. A továbbiakat illetően, mint ahogy tegnapi nyilatkozatunkban leszögeztük, mindenképpen egyeztetni szeretnénk az UEFA-val, hiszen a fent említett öt hely kérdését ezen szervezettel kell majd megvitatnunk. Ugyan a szövetség konkrét tervekkel rendelkezett a BL-reform megvalósítását illetően, őszintén szólva nem értem, hogy mik voltak pontos elképzeléseik, s értetlenül állok azelőtt is, hogy miért viseltetnek ekkora ellenszenvvel ügyünk iránt. Még egyszer leszögezném, hogy a futball megmentéséért dolgozunk. A szövetség által felvázolt terv, mely 2024-től lépne életbe, egészen egyszerűen abszurdum, ám kijelenthetem, hogy üzleti tekintetben nem voltam érdekelt a Szuperliga létrehozásában. A Real nem az én kezemben van, mivel a tagság birtokolja, ekképp egyetlen célkitűzés motivált a sorozat előkészítése során, ugyanakkor ezt a fentiekben már bővebben kifejtettem. 

Az UEFA az európai futball kizárólagos ura, ugyanakkor a szervezetnek jelen helyzetben sokkal megértőbbnek kellene lennie, mindemellett pedig működését illetően is jóval nagyobb átláthatóságra lenne szükség. A labdarúgás jövője jelen pillanatban igen komoly veszélyben forog, azonban tervünkkel az elkövetkezendő húsz évre egészen biztosan lehetővé tehetjük továbbélését. BL-győzelem esetén egy alakulat maximum 120 millió eurót kitevő jutalmat kap az UEFA-tól. A Szuperliga esetében ezen összeg többszöröséről lesz szó. A szervezet kapcsán talán a fizetések nyilvánosságra hozatalának megtagadása jelenti a legnagyobb problémát. Semmilyen szinten nem vagyunk tisztában vele, hogy az UEFA vezetői mennyi pénzt kapnak tevékenységükért, vagy hogy egyáltalán csökkentettek-e ezeken a világjárvány idején. Az egész világ tudja, hogy mennyit visz haza LeBron James, ám senki előtt sem ismert, hogy mekkora összeget keres példának okáért Čeferin. Ez teljesen nonszensz. 

A klubok nehéz gazdasági helyzete minden érdekelt fél számára világossá tette, hogy kizárólag egy új sorozattal teremthetjük meg túlélésünk alapvető feltételeit. A Barcelona új vezetője, Laporta sem számít új szereplőnek a labdarúgás világában, ekképp azonnal felismerte, hogy milyen döntéseket kell meghoznia a katalánok jövőjének biztosításáért, ám ez minden más együttes szemszögéből is elmondható lenne. Mindennek fényében kijelenthetem, hogy ha augusztusban sikerülne elindítanunk a Szuperligát, minden további nélkül megtennénk, s minden eszközt be fogunk vetni annak érdekében, hogy ez valóban megtörténhessen. Természetesen mindezt az UEFA és a FIFA illetékeseivel egyeztetve szeretnék kivitelezni, ám amennyiben nem sikerülne megállapodást kötnünk ezen szervezetekkel, előre leszögezhetem, hogy nem tervezünk meghátrálni. Ha 2024-ig akarnak várni a reformokkal, várjanak csak magukban, mi nem leszünk türelemmel feléjük. Most azonnal szükségük van a Szuperliga megalakulására.

Hogy azon játékosokat, akik a Szuperliga alapítóinak szerelésében futballoznak, eltilthatják-e a nemzetközi tornáktól, valamint a válogatottakban való szerepléstől? Efelől senkiben sem legyen aggodalom, ugyanis ez egészen egyszerűen nem fog megtörténni. Ugyanez vonatkozik a Bajnokok Ligája és az Európa-liga jelenlegi elődöntőseire is: A Real Madrid, a Manchester City, a Chelsea, az Arsenal, valamint a Manchester United nem lesznek kizárva a sorozat jelenlegi kiírásából, míg a többi együttest sem fogják eltiltani saját nemzeti bajnokságaitól. Ennek bekövetkezte lehetetlen, ebben 100%-ban biztos vagyok. Az UEFA részéről ezen szankciók beharangozása csupán üres fenyegetőzés. 

Bár a Premier League együttesei jelen pillanatban sokkal nagyobb anyagi háttérrel rendelkeznek többi résztvevőhöz képest, ezen különbségek hamarosan meg fognak szűnni, mivel a Szuperliga által minden egyes alapító gazdasági ereje hatalmas növekedésnek indul majd, ez a sorozat megalapításának egyenes következménye lesz. Hogy miért nem szerepel a PSG csapataink között? Erre meglehetősen egyszerű a válasz: nem hívtuk meg őket, ahogy a Bundesligában szereplő alakulatokkal sem folytattunk tárgyalásokat. Úgy véljük, hogy tizenketten elegendő erőt képviselünk, hamarosan pedig számunk tizenötre növekszik majd. Nem is értem, hogy miként merülhetett fel az az elvetemült ötlet, hogy ha a franciák, valamint a Bayern München nem csatlakoznak hozzánk, elvetjük a megmérettetés ötletét. Ez a pletyka nagyon gyenge. Hatalmas baromság. A tizenöt alapító klub reményeink szerint a futball legmagasabb szintjét képviseli majd, míg a később csatlakozó együttesek, például az AS Roma, vagy a Napoli esélyt kapnak arra, hogy a legjobbak között szerepelhessenek, ám mindeddig még nem határoztuk meg a lebonyolítás teljes folyamatát. Egyet azonban mindenképpen elárulhatok: a bírói kar tekintetében is a lehető legjobb szakembereket sikerült ügyünk mellé állítanunk. 

Hogy mit gondolok Aleksander Čeferin szavairól? Az elnök úr olyan hangnemet engedett meg magának Andrea Agnellivel szemben, mely minden szempontból elfogadhatatlan. Óriási meggondolatlanságnak számít így beszélni egy olyan világklub első emberéről, mint a Juventus. Ha az UEFA a jövőben egyeztetni szeretne velük, előbb változtatniuk kell stílusukon, s alapvető hozzáállásukon. Ezt követően szót ejthetünk a megbeszélésekről. Andrea korábban nagyon okosan fejtette ki álláspontunkat: ha a fiatalok figyelmét nem kötik le az egye összecsapások, az a találkozók alacsony színvonalából fakad, melyen mindenképpen változtatnunk kell, vagy a szint megemelésével, vagy pedig a mérkőzések lerövidítésével. 

A Szuperliga nem a gazdagoknak szól, mivel sorozatunk elsősorban a futball megóvásáért alakult. Ha a helyzet a továbbiakban is így marad, a labdarúgás 2024-re eltűnik a föld színéről. Egy az egyetlen mód arra, hogy a kis, a közepes, illetve a nagy klubokat megmenthessük a végzettől. Hogy miért kritizált bennünket a nagypolitika? Minden bizonnyal azért, mert például Boris Johnsonnal közölték, hogy bajnokságunk létrejöttével együtt a Premier League is eltűnne, ugyanakkor ez semmiféleképpen sem igaz. A futball alapvető keretei változatlanok maradnának."

Pérez, mondanivalójának végéhez közeledve kitért a Real Madrid helyzetére is, szót ejtve a Blancók egyes futballistái körüli szituációról, illetve kijelentve, hogy Cristiano Ronaldo nem fog visszatérni a spanyol fővárosi alakulathoz. 

"A rajongók állandóan arra kérnek, hogy igazoljuk le Kylian Mbappét. Ilyenkor mindig csak azt tudom felelni nekik, hogy legyenek türelemmel. Még sosem beszéltem a franciával, akit ennek ellenére természetesen nagyszerű futballistának tartok. Nem tudom, hogy meghosszabbítja-e szerződését a PSG-vel, ezt illetően nincsenek bennfentes értesüléseim. Hasonló a helyzet Erling Haalandot illetően is, akinek édesapja a közelmúltban személyes látogatást tett a Valdebebason található edzőkomplexumunkban. Úgy vélem, hogy ő és Kylian a jövő Crisitanója és Messije. Mindketten páratlan futballisták. 

Imádom Sergio Ramost, ugyanakkor klubunk igen hátrányos gazdasági helyzete sok tervünknek gátat szabott az elmúlt hónapok során. Jelen pillanatban nem tudnám megmondani, hogy kapitányunk elhagyja-e a Real Madridot, ám a jövőben igen sok minden megtörténhet, mely lépések bekövetkeztét senki sem láthatja előre. A szezon végén minden egyes lehetőségünket ki fogjuk értékelni. Vinícius Junior egyike azon labdarúgóknak, akik a körülmények ellenére is érinthetetlennek számítanak. Semmi esetre sem fogja elhagyni Madridot, még akkor sem, ha a PSG érdeklődne iránta egy lehetséges, Mbappéval való cserével kapcsolatban. 

Zidnédine Zidane igen jól érzi magát, s mi is rendkívül elégedettek vagyunk vele, hiszen személyében egy topkategóriás szakembert tudhatunk magunkának. Élő szerződéssel rendelkezik, ugyanakkor rá is igaz a szezon végével kapcsolatos korábbi megállapítás, miszerint ekkor értékeljük majd ki az előttünk álló opciókat. Hogy mit gondolok José Mourinhóról? A portugál mester velünk töltött három éve során hatalmas eredményeket aratott a Real Madriddal, ekképp igen hálás szívvel gondolunk rá. 

Hogy Cristiano Ronaldo visszatérhet-e a Real Madridba? Nem. Ez teljességgel kizárt. Nem lenne értelme, mivel jelen pillanatban is érvényes szerződése van Juventusszal, ezt pedig minden tekintetben tiszteletben kell tartanunk" – összegzett Pérez.