Egyre valószínűbb a szezon végi edzőváltás

motta_allegri.jpgA Juventus a Genoa elleni döntetlennel tovább folytatta az Empoli elleni, februári mérkőzésen elkezdődő negatív spirált, melynek köszönhetően immár nem a bajnoki cím, hanem a második hely megszerzése jelenti a legnagyobb kihívást az elmúlt nyolc összecsapáson csak hét pontot szerző Öreg Hölgy számára. Ebben a helyzetben nem meglepő, hogy egyre erősödnek a pletykák Massimiliano Allegri májusi távozásával, valamint Thiago Motta érkezésével kapcsolatban, melyről tegnap több hiteles olasz forrás is új információkat osztott meg. 

A Bianconeri ügyeivel kapcsolatban szakavatottnak számító Romeo Agresti a Goal Italia oldalán publikált hosszú cikkében kísérelte meg a helyzet áttekintését, kifejtve, hogy a tréner és a klub közös története immár ténylegesen a befejezés felé halad, miközben a Bologna mestere egyre konkrétabb célponttá válik Cristiano Giuntoli és a vezetőség számára. 

"Hónapok óta fenntartom azon álláspontomat, hogy a vezetőség politikailag korrekt nyilatkozatainak ellenére a Juventusnál a változás szele érzékelhető, ami a gyakorlatban elsősorban az edzőváltásban mutatkozhat majd meg. A klub várhatóan egy új szakembert nevez majd ki a kispadra, aki eltérő felfogást és jellemvonásokat képvisel Massimiliano Allegrihez képest, s aki képes kidolgozni és felfuttatni egy új projektet a keretél. Ha még világosabban akarok fogalmazni, kijelenthetem, hogy az illetékesek egy Thiago Mottához hasonló szakemberre gondolnak, s az is lehet, hogy éppen ő számít a legfőbb jelöltnek. 

A legnagyobb problémát az idősávok összekeveredése jelenti, hiszen hetek óta a jövőről beszélünk, anélkül, hogy szemügyre vennénk a mostani állapotokat, márpedig ezek azt mutatják, hogy a Juventus egy borzasztóan negatív örvénybe keveredett. Az alakulat a tabella állását tekintve persze maximálisan megfelel az előzetes elvárásoknak, ám ha azt vesszük, hogy az elmúlt nyolc találkozón mindössze egyetlen alkalommal született győzelem, a vészharangok kongása fülsüketítővé és szorongást keltővé válik. 

Nagy hiba lenne azt gondolni, hogy Max Allegri jelenti az egyetlen problémát, mivel ahhoz, hogy az Öreg Hölgy visszatérhessen az őt megillető helyre, a vezetőségnek több kérdést is ki kell értékelnie az évad végén. Ennek keretében például a szakmai részleget megfelelő emberekkel kellene kiegészíteni és feltölteni, ami egy az egyben Cristiano Giuntoli hatásköre. Ezen felül úgy kellene átalakítani a keretet, hogy annak bértömege egyenes arányosságban álljon a klub pénzügyi lehetőségeivel, ám mégis megfeleljen egy adott szintnek. Hogy ne csak általános körülírást adjak, ki kell mondanom az igazságot is: a mostani csapat abszolút méltó arra, hogy a Bajnokok Ligájában szerepeljen, s hogy elérje a negyedik, vagy az ötödik helyet, azonban a srácokat mégis a középszerűség légköre lengi körül, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Mindenekelőtt érdemes mérlegre tenni a konkrét eredményeket: az elmúlt nyolc meccsen szerzett hét pont a kiesőzóna elérésére lenne elég, hiszen a 0,87 pontos átlagnál csak a Sassuolo, a Frosinone, valamint a Salernitana nyújtott rosszabb produkciót. Úgy vélem, nem szabad foglalkoznunk a jó/rossz játék témájával, mivel ez már akkor is állandó vitát jelentett a Juventusnál, mikor Allegri öt év alatt tizenegy serleget nyert az együttessel. Ennél sokkal nagyobb gondot jelent, hogy Max az elmúlt másfél hónapban gyakorlatilag akár a legkisebb mértékben is képtelen volt felrázni a csapatot, ami sokkal aggasztóbb és rosszabb jel annál a futballnál, amit a srácok a pályán mutatnak. A keret az apátia felé hajlik, nincs motivációja, és retteg az ellenfelektől, ami egy totális és gyors összeomlás képét festi le előttünk. Ez a zuhanás pedig a semmibe vezet, miértjére pedig nincsenek igazi válaszok, ami világossá teszi a vezetőedző súlyos felelősségét. 

Allegri azonnali menesztése ugyanakkor ezzel együtt sem valószínű, mivel nincs olyan ember, aki hinne abban, hogy egy átmeneti tréner megoldást jelentene, s kiküszöbölné a fennálló gondokat. A magam részéről nem is látok olyan hiteles, alkalmazható, majd néhány hónap múlva elbocsájtható személyt, aki minden további nélkül magára vállalna egy ilyen, hatalmas kockázatokkal járó szerepkört. Jelen pillanatban egy olyan aggasztó helyzetről beszélünk, ami túlmutat a krízis fogalmán, ám mégis úgy vélem, hogy a minimális célok elérésével, valamint néhány jelentősebb eredménnyel mégis elkerülhető a katasztrófa, s elérhető a létfontosságú BL-hely.  Ehhez gyakorlatilag elég a kiesés ellen küzdő Salernitana legyőzése, vagy az utolsó fordulóban a Monza megverése, miközben a csapatnak a jól megszokott, piszkos munkával be kell gyűjtenie még néhány pontot. Őszintén szólva most egy olyan dologról beszélünk, ami a legkisebb minimumot jelenti a Serie A legtöbbet érő kereténél. 

Az edző kirúgásával kapcsolatos vita során nem szabad szem elől téveszteni azt, hogy Allegri egyfajta villámhárítóként is funkcionál a Bianconerinél. Képzeljük csak el: mi történne, ha a fejesek megköszönnék a mester munkáját, ám a remélt pozitív hatás mégsem következne be. Felmerül a kérdés, hogy ebben a helyzetben ki vállalná magára a felelősséget a vezetőség tagjai közül. Senki. Az illetékesek szempontjából az a legjobb megoldás, ha összeszorított fogakkal is kihúzzák a szezont Maxszal, s akkor váltanak, mikor már nem olyan meleg a helyzet. 

Az az érzésem, hogy a forgatókönyv akkor sem változna, ha a keret az évad végén megnyerné a Coppa Italiát, mivel egy ilyen gyors és felületes váltás azt jelentené, hogy a vezetőség teljesen elvesztette a mentális iránytűt. Ha változás áll majd be a kispadon, ami szerintem be fog következni, az annak lesz köszönhető, hogy a Juventus megérett valami újra, a klubnak pedig szüksége van a friss levegőre és a friss gondolatokra. Mindez már csak azért is jelent alapvető szükségletet, mert Massimiliano Allegri egy korábbi vezetőség választása volt. Azóta már nem Andrea Agnelli a klub elnöke, Federico Cherubini a háttérbe vonult, szerződése pedig egyébként is le fog járni, más igazgatósági tagok pedig ugyancsak elhagyták Torinót. Cristiano Giuntoli tavaly nyáron egy öt éves projektre kapott felhatalmazást, az első, beilleszkedéssel töltött szezon után pedig joggal feltételezhetjük, hogy komoly hatást gyakorol majd az elkövetkezendő lépésekre és a klub alapvető stratégiájára. 

Allegrit még mindig érvényes, 2025-ig szóló szerződés köti a klubhoz, azt pedig korábban ő maga is elismerte, hogy egyelőre nem beszélt a jövőről a fejesekkel, mondván, hogy ha változás van kilátásban, akkor a vezetőség úgyis értesíteni fogja arról. A tréner nettó 7 millió eurós bére, ami bónuszokkal még emelkedhet is, igen jelentős összegnek számít, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a 2022/2023-as pénzügyi évben jegyzett, 123,7 millió eurós veszteség bizonyára növekedni fog a 2023/2024-es pénzügyi év végére, 2024. június 30-ra. Az esetleges BL-kvalifikáció, valamint a klubvilágbajnokságra való kijutás persze némileg fenntarthatóbbá teszi a helyzetet, ami még inkább igaz, ha figyelembe vesszük, hogy a klub nemrég hívott le egy 200 millió eurós tőkeemelést. Ez azt jelenti, hogy az Öreg Hölgy biztosította a szükséges gazdasági hátteret, innentől fogva pedig a klub már megengedheti magának, hogy szembenézzen egy ilyen fajsúlyos döntés anyagi vonzataival. Mindez persze csak akkor jelent majd tényezőt, ha a feleknek nem sikerül megegyezniük a szerződés közös megegyezéssel történő felbontásáról, ami viszont egy másik történet lesz" – összegzett Agresti

A szakíró mellett több, némileg hiteltelenebb olasz nap is arról cikkezett, hogy Giuntoli mindenképpen váltani akar majd a kispadon, mivel úgy véli, hogy nem General Max a legmegfelelőbb szakvezető a csapat mellé, Nicolò Schira pedig arról beszélt a YouTube-on, hogy a vezetőség hónapok óta egyeztet Thiago Mottával, aki az első számú opciót jelenti a Zebráknál: 

"A Juve megállíthatatlanul robog a változás felé, a vezetőség pedig Thiago Mottát szeretné megtenni a klub következő edzőjének. A felek között hónapok óta zajlanak az egyeztetések, melyek során a Bianconeri egy 2 évre szóló szerződést ajánlott a trénernek, +1 évre szóló hosszabbítási opcióval. A Zebrák azért tették le a voksukat a Bolognát irányító szakember mellett, mert egy tehetséges, fiatal, modern vezetőedzőnek tartják őt, aki képes a lehető legtöbbet kihozni a rendelkezésére álló erőforrásokból" – szögezte le a forrás.