Atalanta-Juve – Az edzők értékelése

pirlo_vs_napoli.jpgA Juventus a Serie A 31. fordulójában a játéknap előtt a tőle mindössze egy ponttal lemaradó, negyedik helyen álló Atalanta otthonába látogatott, hogy ott próbáljon lehetőleg minél nagyobb lépést tenni a Bajnokok Ligája-kvalifikációt bebiztosító pozíciók elérése felé. Mint ahogy mostanra mindenki tisztában van vele, a Bianconeri a bajnoki tabella góllövőlistáját vezető Cristiano Ronaldo hiányában nem volt képes teljesíteni a feladatot, s Ruslan Malinovskiy kései találata révén 1-0-ás vereséget szenvedett a fekete-kékektől. 

Az összecsapást követően természetesen a két fél mesterei is értékelték a látottakat, s míg az Öreg Hölgy vezetőedzője, Andrea Pirlo arról beszélt, hogy a portugál klasszis hiánya nagy érvágással járt, addig a bergamóiak trénere, Gian Piero Gasperini elsősorban a csapat által kieszközölt stílusváltást emelte ki. 

"Jó összecsapást játszottunk, egy meglehetősen erős ellenféllel szemben. Pontosan úgy futballoztunk, ahogy előzetesen elképzeltük, s ahogy meglátásaink szerint szükséges volt, ugyanakkor az apróbb események, kiváltképp az Atalanta győztes találatát hozó megpattanó lövés magától értetődően nem a mi javunkat szolgálták. Ennek ellenére úgy vélem, hogy ma délután nagyszerű teljesítményt nyújtottunk, s a kellő intenzitással, illetve agresszióval léptünk pályára. Igen csalódott vagyok a végeredmény miatt, hiszen legalább egy pontot biztosan megérdemeltünk volna" – kezdte mondanivalóját a Maestro a Sky Sport Italia újságírójának. 

Az egykori középpályás ezt követően egyes futballistákról is véleményt alkotott, leszögezve, hogy a látottakkal ellentétben Paulo Dybala kiválóan futballozott, majd ezután kitért a vereség okaira is. 

"Paulo Dybala remekül szerepelt, s amíg fizikai ereje engedte, a pályán is hagytuk, mindazonáltal figyelembe kellett vennünk a tényt, hogy igen hosszú időn keresztül nem játszott, ebből fakadóan pedig még nem bírna egy teljes találkozót a pályán tölteni. A mai kudarcért senkit sem vonnék felelősségre, mivel minden egyes futballistám a megbeszéltek szerint munkálkodott a neki jutó játékpercek időtartama alatt, s nem is ez, hanem a balszerencse volt a döntő faktor vereségünk bekövetkezténél. 

Hogy miért nem kapott szerepet ma Cristiano Ronaldo? Ezt már tisztáztam a találkozót megelőzően. CR7, izomfáradtságából kifolyólag képtelen lett volna kifutni a gyepre, míg ugyan ez nem vonatkozott Chiesára és Danilóra, ők is kénytelenek voltak némi problémával szembesülni a hét folyamán, melyből egyenesen fakadt a tény, miszerint nem fognak egy teljes mérkőzést a pályán tölteni. 

Nem gondolnám, hogy a csapatom kétarcú lenne, s hogy egyes alkalmakkor egy teljesen más gárda játszana. Megbocsásson, de ez valótlan állítás. Az, hogy egyes megmérettetések alkalmával, míg más alkalmakkor, például a Benevento és a Torino ellen rosszul futballozunk, kizárólag az együttes pillanatnyi állapotától függ. Vannak olyan találkozók, mikor a játékosok képtelenek megfelelő mentalitással szerepelni, ez pedig annak ellenére, hogy egyértelműen hibaként írható le, minden más alakulatnál is előfordul. Természetes, hogy néhány összecsapás nem fog akkora izgalmat kiváltani belőlünk, mint egy nagyobb rangadó, azonban a megállapítás, miszerint egyes találkozókon nem vettük eléggé komolyan az előttünk álló kihívást, mindenképpen helytálló, s hatalmas feladatot jelent a jövőre nézve, hogy túllendüljünk ezeken a mellényúlásokon, hiszen ezek következtében rengeteg pontot hullajtottunk el a szezon folyamán. 

Tisztában voltunk vele, hogy megerőltető feladattal fogunk szembesülni, mivel az Atalanta Olaszország legkiválóbb együttesei közé tartozik. A legfőbb gondot az jelentette, hogy képtelenek voltunk huzamosabb ideig megtartani a játékszert, s éppen ennek javítása végett vetettem be a mérkőzés kései szakaszában Arthurt is, aki önmagában sajnálatos módon nem tudott érdemben változtatni a helyzeten. A találkozó legnagyobb részében a Nerazzurri belekényszerített bennünket a számunkra kevésbé kedvező, kemény, egy az egy elleni párharcokba, mellyel jelentősen összezavarták a csapatot, ugyanakkor a támadásaink során megfelelő módon birtokoltuk a labdát, s helyezkedésünk révén hatékonyan fedtük le a pálya egyes szegleteit is. Ha a bergamóiak ellen lépsz pályára, tisztában kell lenned a ténnyel, hogy Gasperini együttese képes egy, az eredeti elképzeléseidtől teljesen eltérő adok-kapok stílust erőltetni rád, ám úgy vélem, hogy minden tekintetben egyenrangú félnek bizonyultunk, s nem játszottunk alárendelt szerepet."

Cristiano Ronaldo hiányában a Juventus képtelen volt gólt szerezni, ez pedig nem először fordult elő az idény során, hiszen a Bianconeri a portugált nélkülözve korántsem tudott olyan eredményes lenni, mint a klasszis jelenlétében.

"Ez természetes, hiszen egy olyan labdarúgó, mint Cristiano, minden egyes alakulat játékát befolyásolná, mely még élesebben mutatkozna meg azon alkalmakkor, mikor nem állna rendelkezésünkre. Ez velünk is pontosan így van, Ronaldo elvitathatatlan szerepét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 25 bajnoki gólt szerzett az eddigiek folyamán. Annak ellenére, hogy ma nem vethettük be, a találkozó egyes szakaszaiban képesek voltunk irányítani az események menetét, s megfelelően alkalmazkodtunk az ellenfél játékmódjához is. Ha CR7 nem szerepelhet együttesünkben, a csapatból kiveszik az általa képviselt gyilkos ösztön, mely legfőképp a tizenhatoson belül jellemzi Cristianót, egy ekkora bajnok hiánya pedig természetszerűleg visszavetheti a produkciónkat. Ennek ellenére nincs okom panaszra, hiszen mindezzel együtt is képesek voltunk helyzeteket teremteni az Atalanta kapujának előterében, játékunkból pedig csupán a gól hiányzott, ugyanakkor ez sajnálatos módon egy szerencsétlen jelenetsor következtében a túloldalon született meg, ami értelemszerűen a végeredményt is megváltoztatta."

A Bajnokok Ligája-kvalifikációt érő helyezésekért továbbra is rendkívül éles versenyfutás áll fenn, melynek következtében erősen kérdéses, hogy a Juve képes képes lesz-e indulni a legrangosabb európai kupasorozat jövő évi kiírásában. 

"A továbbiakban, ahogy az eddigiek során is, kizárólag magunkra kell fókuszálnunk, s minden tekintetben arra kell törekednünk, hogy a szezon utolsó hét találkozóján mi gyűjthessük be a három pontot, hiszen szinte egyedül ennek esetén juthatunk be a Bajnokok Ligájába. Mindennek ellenére nem aggódok, hiszen ha a ma képviselt felfogás mentén, s a legutóbbi összecsapásokon mutatott sikeréhséggel futballozunk, véleményem szerint nem jelenthet problémát a sorozatban való szereplés kiharcolása" – szögezte le Pirlo. 

gasperini-psg-vs-atalanta-champions-league-202-1020x680.jpgAz Atalanta mestere, Gian Piero Gasperini kollégájánál jóval derűsebben állt a média elé, kijelentve, hogy rendkívül elégedett alakulata ma nyújtott teljesítményével, emellett pedig egyes futballistáit méltatta, szót ejtve az Öreg Högy labdarúgóiról is. 

"Rendkívül fontos összecsapás áll mögöttünk, s hatalmas boldogság uralkodik bennünk, mivel igen jó produkciót nyújtva sikerült legyőznünk a Serie A regnáló bajnokát. A Coppa Italia döntője egy teljesen más stílusú mérkőzés lesz, ugyanakkor a srácok immár tisztában vannak vele, hogy képesek lehetnek megverni az Öreg Hölgyet, ez pedig minden tekintetben hatalmas erőt adhat számunkra. Mindenekelőtt szeretnék gratulálni a játékosaimnak, ugyanis igen nagy jelentőséggel bíró három pontot gyűjtöttünk be a ma délután folyamán, ráadásul mindezt nem egy gyengélkedő, hanem egy kifejezetten erős Juventusszal szemben sikerült megtennünk" – értékelt a Sky Sport Italia számára. 

A csereként beálló Ruslan Malinovskiy-nak 86. minutumban szerzett találatával sikerült eldönteni a mérkőzés kimenetelét, emellett pedig természetesen mestere sem mehetett el szó nélkül. 

"Ruslan alapvető fontossággal bíró futballistánknak számít, ennek pontosabb okait pedig ma is sikerült megmutatnia. Úgy vélem, hogy a megnövekedett cserelehetőségekkel a mesterek variációs lehetőségei is sokkal szélesebbek lettek, valamint az együttesek játékereje is megnövekedett, a maihoz hasonló kiegyensúlyozott összecsapásokat pedig sokszor éppen az dönti el az egyik csapat javára, hogy kiket tud beállítani a kispadról, mely különösen igaz a találkozók utolsó pillanataira, mikor már gyakorlatilag az újonnan pályára lépő labdarúgók irányítják az események menetét. 

Ennek ellenére meglátásom szerint a mai sikerből nem lehet megítélni, hogy magasba emelhetjük-e a majd a Coppa Italia trófeáját, hiszen, mint fentebb említettem, a májusi döntő egy ettől alapjaiban eltérő ütközetnek bizonyul majd, ugyanakkor diadalunk mentális szempontból hatalmas lökést adhat nekünk a továbbiakra nézve, ekképp mindenképpen a helyén kell kezelnünk jelentőségét. A szezon hátralévő része mindazonáltal igen nehéz lesz, hiszen a BL-indulást érő pozíciókra még mindig rengeteg alakulat pályázik, ezen csapatok pedig egyformán eltökéltek helyezésük bebiztosítását illetően. 

Hogy Joakim Maehlének gondot okozott-e Federico Chiesa megállítása? Minden bizonnyal, hiszen a játékos egyelőre nem áll sem Hateboer, sem pedig Romero szintjén, akik egyaránt hiányoztak a jelenlegi találkozóról, holott jelenlétük mellett a formációt illető lehetőségeink is jóval sokszínűbbé válnak, mivel mellettük a három- illetve a négyvédős hadrendet is nyugodt szívvel alkalmazhatjuk. A legfontosabb az, hogy amíg szükséges volt, Joakim nagyszerűen megoldotta feladatát, ezzel pedig levette a terhet társai válláról is, akik ebből kifolyólag feltölthették energiáikat a soron következő találkozók idejére."

A La Dea nagyszerű védekezést mutatott be a találkozón, ugyanakkor támadás tekintetében nem mutatták a tőlük megszokott kreativitást az olasz rekordbajnokkal szemben, ám mintha ez az egész idényben jellemezné a bergamóiakat. 

"A hátsó alakzatunk kimagasló teljesítményt nyújtott, azonban támadóink számára legalább ugyanilyen nehéz feladatnak bizonyult a Juve meglehetősen szilárd védelmének feltörése. A mérkőzés előtt meghatároztunk egy nyomvonalat, melynek alapján később megvalósítottuk a mai játékunkat. Mindenekelőtt arra összepontosítottunk, hogy a Bianconeri ne indulhasson meg az ellentámadásoknál igen gyors futballistái révén, ebből következően egyértelmű, hogy sikerünk kulcsa is az olyan labdarúgók hatástalanításában rejlett, mint például a fent említett Chiesa, vagy akár Juan Cuadrado. A Lazio elleni kupameccseken a mostanitól jelentősen eltérő, erős letámadást alkalmazó szellemiségben futballoztunk, míg a Real Madrid ellen sokkal inkább a ma is látható stílust vetettük be, hasonló okokból, mint az Öreg Hölggyel szemben. A torinóiak ellen igen jól és kiegyensúlyozottan teljesítettünk, ami különösen a megmérettetés nehézségi szintje miatt számít nagy fegyverténynek. 

Hogy miért játszottunk olykor mégis támadóbb hozzáállás alapján? Ha fogalmazhatok így, a kétféle stílus révén egyfajta kettős fegyvert használtunk a Juventus ellen, melynek kivitelezéséhez nagy változásokra, szinte egy teljes játékevolúció megvalósítására volt szükségünk. Ezúttal is szeretném megköszönni a srácoknak, hogy ilyen nagy fegyelmezettséget képviseltek e folyamat során, hiszen a mérkőzéseket mindig az apró részletek döntik el, s éppen ilyennek számít a labdarúgók módosításokra való hajlandósága, továbbá rugalmassága is. 

Ezzel a fejlesztéssel már a tavalyi idényben is sokat kísérleteztünk az edzéseken, ám éles bevetésére nem került sor, mivel Papu Gómez, Josip Iličić és Mario Pašalić révén mindösszesen 99 bajnoki találatot szereztünk, úgy, hogy szinte csatárok nélkül futballoztunk. Az idei szezonra az ellenfelek némiképp kiismerték a játékmódunkat, s szorosan körülzárták a kreatívabb labdarúgóinkat, ekképp mindenféleképpen változásra volt szükségünk, amit mostanra sikerült is átültetnünk a gyakorlatba" – összegzett Gasperini. 

A mérkőzés összefoglalója: