Thuram: "A Pirlót érő kritikák nevetségesek"

thuram.jpgA Juventus és a francia válogatott egykori kiváló védője, Lilian Thuram az elmúlt órákban igen érdekes nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak, melyben egyebek mellett kijelentette, hogy az Öreg Hölgy mesterét, Andrea Pirlót érő kritikák egyszerűen nevetségesek, mivel senki sem várhatta el az ifjú olasz trénertől, hogy rögtön első idényében kivételeset alkosson a Bianconeri kispadján. 

Ennek ellenére a fekete-fehér színekben minden sorozatot figyelembe véve 204 összecsapáson lehetőséget kapó, ezeken pedig összesen 1 gólt szerző és 4 gólpasszt kiosztó korábbi labdarúgó elsőként leszögezte, hogy meglátása szerint a Maestro kispadra való leültetése túlságosan korainak bizonyult, hiszen az egykori középpályás mindennemű tapasztalat nélkül vette át a világ egyik legjelentősebb futballcsapatának irányítását. 

"Úgy vélem, hogy az Andrea Pirlóra irányuló kritikák egyszerűen szólva elképesztően nevetségesek, mivel meggyőződésem, hogy a Maestro a későbbi  esztendőkben ugyanolyan remek trénerré válhat, mint amilyen kiváló játékos volt, e szint eléréséhez pedig pusztán időre és tapasztalatra van szüksége" – szögezte le a Sky Sport Italia kamerái előtt. 

Ugyan a mestertől kinevezésekor sokan azt várták, hogy egyből hatalmas sikereket fog aratni a torinóiakkal, hasonlóan ahhoz, ahogy Pep Guardiola tette a Barcelona, vagy Zinédine Zidane a Real Madrid együtteseivel, Thuram meglátása alapján őrültség volt azt hinni, hogy a Juventus Pirlo irányítása alatt azonnal kiválóan és éretten fog játszani, hatalmas eredményeket elérve. 

"Nem minden tréner arathat rögtön hangzatos sikereket az első komoly megbízatásának legelején, hiszen e szakma kitanulásához rengeteg időre és türelemre van szükség. Példának okáért, egyetlen szakács sem képes a kezdetektől fogva kiváló ételeket készíteni, illetve egyetlen újságíró sem tesz közzé remek írást első cikkének publikálásakor.  

Őrültség volt arra számítani, hogy Pirlo mindjárt első idényében nagy győzelmekhez vezeti majd a Juventust, ekképp egyáltalán nem kérhetjük számon Andreán azon eredményeket, melyeket őt megelőzően olyan mesterek értek el az Öreg Hölggyel, akik tíz-tizenöt éve trénerként munkálkodtak.

Ne feledjük, hogy a modern futballban szinte Andrea az egyetlen, akit mindennemű tapasztalat nélkül ültettek le a kispadra, hiszen Zinédine Zidane például kinevezése előtt már együtt dolgozhatott a Real Madrid ifjúsági csapatával, majd megadatott számára, hogy Carlo Ancelotti, illetve José Mourinho segédjeként tanulja ki a szakma mesterfogásait. 

A fent említett okokból kifolyólag megvetem és kinevetem azokat, akik kritizálni merészelik Andreát. Akik ezt teszik, nincsenek tisztában a ténnyel, hogy ahhoz, hogy nagyszerű dolgokat alkothass, mindenekelőtt rengeteg tapasztalatot kell szerezned. Pirlo jelen pillanatban, illetve a mostani szezon során éppen ezt teszi, mivel sok tekintetben nincs a kellő tudás birtokában. Véleményem szerint a Juventus túlságosan korán nevezte ki őt vezetőedzőnek, ám ha így alakult, a végsőkig ki kell tartaniuk a döntésük, továbbá a Maestro mellett" – zárta mondanivalóját Thuram.