Interjú – Genoa CFC Magyarország

genoa_cfc_magyarorszag.jpgA Juventus ma délután a Genoa alakulatát fogadja a Serie A 30. fordulójában, hogy megpróbálja kihasználni a Napoli elleni elért hétközi győzelem adta előnyöket, s tovább zárkózzon a tabella első két pozícióját elfoglaló milánói alakulatokhoz, életben tartva Bajnokok Ligája-kvalifikációról szóló reményeit. Az Allianz Stadiumban megrendezendő összecsapás ma 15 órakor veszi kezdetét Marco Di Bello vezénylése mellet, a magyar tv-csatornák közül pedig a DIGI Sport 1 tűzte műsorára. 

A találkozó alkalmából ezúttal a Grifoni szurkolóinak hazai képviselőivel, azaz a Genoa CFC Magyarország oldalának szerkesztőjével, Drávucz Róberttel készítettünk interjút, akivel egyebek mellett a meccs lehetséges forgatókönyveiről, a két alakulat alapembereiről, illetve Andrea Pirlo megítéléséről beszélgettünk. 

JuventusFanatikus: Először szeretném megköszönni, hogy elfogadtad a felkérésünket!

Drávucz Róbert: Örülök a megkeresésnek, mondhatni, ez egy jó reklám a magyar futballkedvelők irányába a nagyobb olasz klubok árnyékában egy "kis csapatról", mely hatalmas múlttal rendelkezik.

JF: A Genoa szezonja nem igazán kezdődött jól Rolando Marannal, sokáig kiesőhelyen álltak, majd jött Davide Ballardini negyedszerre is, a griffmadár pedig feltámadt hamvából, és jelenleg 32 ponttal a zsebben tizenharmadik. Nem sok hiányzik már a biztos bennmaradást érő negyven egységhez, úgyhogy azt hiszem, már nem kérdés, hogy a Rossoblu a következő évadban is marad a Serie A-ban. Ez volt a fő cél a szezon előtt? Lényegében mennyire vagy elégedett ezzel az évaddal?

DR: Sajnos az elmúlt évadok megtanítottak arra, hogy a szezon kezdet előtt az elsődleges elvárásom a bennmaradás. Ennek a főbb oka, hogy Preziosinak köszönhetően a keret szinte folyamatosan cserélődik, és edző legyen a talpán aki ezzel a feladattal meg tud birkózni. Maran nem tudta kezelni, Ballardini meg mintha erre született volna. Tehát összességében a jelenlegi szerepléssel elégedett vagyok.

JF: Ballardini mesternek nem szokása kudarcot vallani Genovában, ennek ellenére a vezetőség többször is menesztette volna (nem egyszer indokolatlanul), de ő mindig elvállalja újra az állásajánlatot. Egyszer a menesztését Enrico Preziosi azzal magyarázta, hogy ő csak egy tűzoltó, és vele nem lehet csapatot építeni. Szerintem a Genoa szurkolóinak nem lenne ellenére, ha ezúttal maradna tréner, Te, hogy vélekedsz erről, és a sajtóban beszélnek-e már arról, hogy meghosszabbítják a szerződését?

DR: Természetesen most a lehető a legjobb megoldás lenne, ha Davide maradna, azonban a korábbi gyakorlat sajnos nem engedi, hogy ebben bízzunk.

JF: Ha már szóba került az elnök úr, hogy vélekedsz róla? Emlékeim szerint mintha korábban pletykáltak volna tulajdonosváltást is. Mennyire reális ez a lehetőség, és mennyire lenne indokolt? Elégedett vagy egyáltalán a tevékenységével?

DR: Azzal nem árulok el nagy titkot, hogy az elnök úr egy rendkívül megosztó személyiség. Egyrészt rombol, másrészt épít, hisz nagyon sok olyan erősítést köszönhetünk neki, akik vagy itt hívták fel a figyelmet magukra, vagy itt születtek újjá. A tulajdonosváltással kapcsolatos pletykák mára már állandóvá váltak, de szinte senki nem veszi komolyan. Ő egy kalmár, azonban nagyon nagy probléma hogy az eladásokból befolyó profitot nem elsősorban a csapatba forgatja vissza.

JF: Tartja a mondás, hogy Olaszországban kétféle játékos van, aki már játszott a Genoában, és aki majd fog. Ennek fényében zajlott le a téli mercato, ugyanis sikerült a kikötővárosba csalogatni Kevin Strootmant, Jérôme Onguénét, Manolo Portanovát és Elia Petrellit (ő ugye kölcsönben távozott is), míg a távozók listáján megtalálhatjuk Mattia Banit, Lukas Leragert, Stefano Sturarót, igaz, lehet, hogy ők csak ideiglenesen hagyták el Genovát. Összességen mennyit erősödött a csapat, és mely posztokat lenne szükséges megerősíteni?

DR: Strootmannal kifejezetten erősödtünk, a téli átigazolási időszak legfontosabb szereplőjéről beszélünk, ám a mostani szereplés nem elsősorban a januári mercato eredménye. Jelenleg a legnagyobb erősítés az lenne, ha ez a jelenlegi keret együtt maradna, persze ez csak hiú ábránd.

JF: Lasse Schöne egy ismert, rutinos játékos, aki pár éve még a BL-ben menetelő Ajax alapembere volt, szerette is a várost, ám mégis kegyvesztett lett a Grifoninál, és a télen megtörtént a szerződésbontás. Lehet tudni, hogy mi miatt történt ez meg?

DR: Erre szokták mondani "hogy túl vastagok a falak". Én személy szerint nagyon sajnáltam, csíptem a játékát. A pontos indok soha nem derült, és derül ki, maximum csak kacsákat szivárogtatnak.

JF: A Juventus és a Genoa ellen igencsak jó kapcsolat van, ezt jól tükrözi, hogy igencsak nehéz összeszámolni a Rossoblu keretében azon játékosokat, akiknek közük van az Öreg Hölgyhöz. Jelenleg Rovella, Pellegrini, Perin és Pjaca helyzetére lennék kíváncsi, de annak is örülnék, ha Scamaccáról ejtenél pár szót, aki télen a torinóiak célpontja volt.

DR: Perin képességeit nem hiszem hogy különösen minősítenem kellene, Olaszország egyik legjobb kapusáról beszélünk. Rovella előtt nagy jövő áll, neki mindenképpen jót tenne egy-két szezon még olyan klubban, ahol folyamatos játéklehetőséget kap. Pellegrini szezonját sajnos a sérülések fémjelezték, míg Scamacca gyorsan belopta magát a szurkolók szívébe, s nemcsak a Samp elleni kupameccsen szerzett két gólja, hanem elsősorban a hozzáállása miatt.

JF: A Grifoni kerete az egyik legidősebb a Serie A-ban, rengeteg rutinos játékost találhatunk a keretben, mint amilyen Domenico Criscito, Ivan Radovanović, Milan Badelj, Mattia Destro, vagy Goran Pandev. Ha a csapat kulcsemberét szeretnéd megnevezni, akkor közülük válogatnál, vagy másra esne a választásod?

DR: Igen, de nem tudnék választani, mert egységesen ennek a vonulatnak hatalmas szerepe van.

JF: A Genoa mindig is híres volt arról, hogy minden szezonban több fiatal tehetséget is kinevelnek. A jelenlegi csapatból kinek jósolsz nagy jövőt?

DR: A már említett, 19 éves Rovella mellett a 21 éves Czyborráról a későbbiekben biztos fogunk hallani, mint aki bekerült egy topklub látókörébe.

JF: Mit gondolsz, milyen jövő előtt áll ez az együttes? A következő szezonban ismét a bennmaradásért kell majd küzdeni, vagy komolyabb célokat is ki lehet tűzni?

DR: Sajnos igen, komolyabb célokat megcélozni szerintem fölösleges, maximum abban bízhatunk, hogy nem hagyjuk az utolsó fordulókra a döntést.

JF: Szerinted kik fognak kiesni a Serie A-ból, és kik végeznek az első négy helyen?

DR: A mostani kieső zónában található triót tartom a legesélyesebbnek az osztályváltásra, talán még a Spezia is lecsúszhat és a végén helyet cserélhet a Cagliarival. Elöl érzésem szerint az Inter-Juve kettős fog végezni, míg a másik két kiadó helyre a Napoli-Atalanta duó pályázik nagyobb eséllyel.

JF: A Juventusnál csak Bonucci és Bernardeschi nem lesz bevethető koronavírus-fertőzés miatt, míg a Ballardini Strootmanra, Badeljre, Pandevre és Pellegrinire nem számíthat. Mekkora érvágás az ő elvesztésük?

DR: Nagy, főként a Strootman-Badelj kettős fog különösen hiányozni, azonban időnként rotálni is kell a keretet, és erre a legalkalmasabbak azok a találkozók amelyeken nem mi vagyunk az esélyesek.

JF: Mi a véleményed Pirlo Juventusáról?

DR: Röviden formálódó, s ebben az játszik nagy szerepet hogy Pirlót szerény véleményem szerint túl korán dobták a mély vízbe.

JF: Kemény összecsapásra számíthatunk, ugyanis a Genoa nincs valami jó formában, de eléggé meg tudják nehezíteni az ellenfelek dolgát azzal, hogy jól védekeznek. 2019-ben szerzett utoljára pontot a Rossoblu a Juve ellen, akkor sikerült nekik hármat is. Mit gondolsz, összejöhet a pontszerzés? Mit vársz az együttesedtől?

DR: Lehet most nagyon negatívnak tűnök, de nem hinném hogy különösen aggódni kellene a Juve drukkereknek. Egy felforgatott kezdőre számítok Ballardinitől, persze ez nem azt fogja jelenteni, hogy feltartott kézzel lép a Genoa pályára, egyszerűen a realitás azt diktálja, hogy viszonylag sima zebra-siker fog születni.

A Sky Sport Italia szerint az alábbi kezdő tizenegy fog kifutni a gyepre:

real_juve_genoa.jpg