Egyre nagyobb az esély Allegri visszatérésére?

allegri_foto.jpgA Juventus elmúlt időszakban tapasztalható, szinte totális összeomlása révén egyre inkább sűrűsödnek a fellegek Andrea Pirlo feje felett, aki ebből kifolyólag könnyedén a menesztés sorsára juthat, amennyiben alakulatának nem sikerülne megnyernie a Napoli elleni, holnap esti rangadót, a találgatások pedig mostanra leginkább nem is erről a tényről, hanem a Maestro lehetséges utódjáról szólnak. 

A La Gazzetta dello Sport ennek kapcsán készített interjút az Öreg Hölgy korábbi trénerének, Massimiliano Allegrinek egyik közeli barátjával, Giovanni Galeonéval, aki meglehetősen érdekes jövőképet vizionált az olasz mester számára, miközben a milánói lap ma reggeli hírei szerint annak ellenére, hogy korábban nem volt opció a mester visszahozatala, jelen pillanatban erre mutatkozik a legnagyobb esély a fekete-fehérek háza táján. 

Max Allegri korábban kijelentette, hogy idén júniusban vissza fog térni valamely alakulat kispadjára. Pontosan mire gondolt, mikor leszögezte a fent említett mondatot"?– kérdezte a milánói lap a szakember közeli ismerősét. 

"Néhány nappal ezelőtt magam is hallottam efféle kijelentéseket, azonban nem szerettem volna rákérdezni Maxnál, hogy pontosan milyen értelemben használta e szavakat, ugyanakkor az utóbbi időszakban rendkívül határozottnak tűnt, ekképp pedig meggyőződésem, hogy júniusban ismét munkába fog állni, s az sem elképzelhetetlen, hogy erről már megállapodást is kötött valamelyik együttessel."

Köztudott, hogy a Bianconerivel sorozatban öt Scudettót szerző tréner kiváló kapcsolatban áll a torinóiak elnökével, Andrea Agnellivel, ám ez önmagában okot adhat a mester Juventushoz való visszatérésére? 

"Ez így van, Max és Agnelli kiváló kapcsolatot ápolnak egymással, ami rendkívül szembetűnően mutatkozott meg Allegri menesztésekor, hiszen a különválás ellenére sem történt szakítás közöttük személyes tekintetben, s sok szempontból jelen pillanatban is beszélőviszonyban vannak. Nem tudom, hogy lehetséges-e az Öreg Hölgyhöz való visszatérés, azonban annyit elmondhatok, hogy egy esztendővel ezelőtt teljesen kizártam volna ennek esélyét, míg most nem tudnám egyértelműen megítélni a szituációt."

Mint ismert, az Ajax elleni Bajnokok Ligája-kiesést követően Allegri határozott igényekkel állt a vezetőség elé, azonban utólag kijelenthető, hogy a szakembernek igaza volt a keret átalakítását illető kérdésekben? 

"Ha visszatekintünk a magunk mögött hagyott átigazolási időszakokra, a klub szép sorjában kiárusította Allegri kedvenc futballistáit, hiszen előbb eladták Mario Mandžukić-ot, majd Blaise Matuidit, a mindig hatalmas szívvel játszó középpályást, végezetül pedig Emre Cant és Sami Khedirát, kik közül utóbbi valóságos professzornak számított a sportágban, hiszen mindig pontosan tudta, hogy milyen mozdulatot kell megtennie a mérkőzések időtartama alatt. Véleményem szerint Max más döntéseket hozott volna, ám nem tudnám megmondani, hogy miként vélekedett Ramsey, Rabiot, vagy Arthur szerződtetéséről, mivel erről nem esett szó közöttünk. Annyi bizonyos, hogy a Juventus jelen pillanatban nem minden futballistáját alkalmazza a megfelelő szerepkörben, mely magától értetődő módon visszaveti az együttes teljesítményét is."

A Zebrák fiatal trénere, Andrea Pirlo kispadra való leültetése sokkal inkább számít bukásnak, mint sikernek, azonban mi az oka a Maestro kudarcának? 

"Pirlo jelen pillanatban számos problémával kénytelen szembesülni, s ezek közül is kiemelkednek a koronavírus-járvány sportszakmai és gazdasági hatásai, melyek azonban minden egyes futballcsapatot egyaránt sújtják. Andrea továbbra is jó ember, akit bálványoznak a futball szerelmesei, ugyanakkor tapasztalatlanságából kifolyólag nem volt képes identitást adni az általa irányított Juventusnak, mellyel Allegri ösztönösen felruházta együtteseit.

Az Öreg Hölgynél töltött időszaka alatt Max mindenekelőtt a BBBC tagjaira támaszkodott egyfajta meghosszabbított kézként, ugyanakkor erre a legendás védelemre többé nem számíthat, hiszen Giorgio Chiellini más nem képes huzamosabb ideig egészséges maradni, azonban a hátsó alakzat tengelyének bal oldalán sem Matthijs de Ligt, sem pedig Leonardo Bonucci nem teljesít jól, mivel alapvetően jobblábas futballistákról beszélünk. 

Nem értem, hogy egy akkora klub, mint a Juventus miért nem tudja felismerni a védelem sebezhetőségét, hiszen ez minden szempontból kiütközik, mikor Chiellini nincs a pályán, helyén pedig egy olyan labdarúgó szerepel, aki tőle testidegen pozícióban kénytelen futballozni. Pirlo vészmegoldásként kitalálta, hogy Giorgio hiányában szerencsétlen Alex Sandrót szerepelteti a helyén, ami szintén nem bizonyul jó döntésnek. Nem állítom, hogy a jelenlegi helyzetben Max eredményesebben oldaná meg az ehhez hasonló problémákat, ám Andreával ellentétben minden bizonnyal rámutatna meglétükre."

Ha Allegri visszatérne, ki kellene javítani a keret súlyosabb hibáit a szerződtetés feltételeként? 

"Nézze, ehhez meg kell látnunk, hogy miként fog kinézni a Serie A tabellája az idény végeztével, azonban véleményem szerint a Juventusnak nagy szerencséje, hogy az AS Roma alakulata meglehetősen kevés pontot szerzett a bajnokság élmezőnye ellen, mivel ellenkező esetben a fővárosiak is komoly riválist jelentenének számukra. Ennek ellenére a Bianconerinek a továbbiakban hatalmas csatákat kell vívnia, mivel a Napoli, az Atalanta, valamint a Milan mind a legjobb négyben szeretné tudni magát, a tabella éle pedig foglaltnak számít az Inter valószínűsíthető bajnoki címéből kifolyólag. A szezon végén a vezetőségnek mindenképpen határozott döntéseket kell hoznia, s egy új Juventus alapjait kell lefektetniük, ha a jövőben is versenyképesek szeretnének maradni" – zárta szavait Galeone.