Ronaldo magas fizetése határozza meg a keret kialakítását?

ronaldo.JPGFinoman szólva sem történelme legsikeresebb szezonját éli a Juventus együttese. A Bajnokok Ligájából zsinórban harmadik éve kényszerült idejekorán búcsúzni (ráadásul mindhárom alkalommal nálánál gyengébbnek tartott ellenféllel szemben), a bajnokságban pedig egyre inkább távolodni látszódnak az esélyek a címvédésre, sokak szerint a Benevento elleni vereséggel Andrea Pirlo együttese végleg lemondhat a zsinórban tizedik Scudettóról. A válogatott szünet alatt több szakértő, korábbi Juventus-játékos és korábbi alkalmazott is kifejtette véleményét a csapat jelenlegi helyzetéről, keresve az okokat, hogyan is jutott a csapat idáig, mikortól datálható a Zebrák hanyatlása.

Erre a kérdésre kereste a választ David Ornstein is, a The Athletic nevű online-sportújság munkatársa, aki a YouTube-on követhető Ask Ornstein nevű műsorában készített egy rövid interjút kollégájával, James Horncastle-lel, aki az oldal olasz fociért felelős szakírója. A rövid beszélgetés során szót ejtettek többek között Ronaldo, Dybala és Ramsey helyzetéről, a klub lehetőségeiről az átigazolási piacon, és természetesen Andrea Pirlóról is. A március 24-én feltöltött videó fordítását kattintás után olvashatjátok.

DO: Köszönöm James, hogy elfogadtad a meghívást a műsorba. Beszélnél arról nekem, hogy általánosságban hogyan látod a Juve jelenegi helyzetét?

JH: Én köszönöm a meghívást, David. Nos, jelenlegi helyzetében a csapat vezetőségének sok döntést kell meghoznia nyáron: jelenleg 10 ponttal állnak az Inter mögött, a Benevento elleni vereségnek köszönhetően pedig úgy tűnik, végleg búcsút kell mondani a címvédésről szőtt álmoknak. A szezon végeztével dönteni kell Pirlo helyzetéről is. Felmerül a kérdés, hogy ha Allegrinek és Sarrinak is mennie kellett a bajnokság megnyerésének ellenére is, mi a garancia, arra, hogy Pirlo maradni fog. Ezen felül dönteni kell a sportigazgató személyéről is. Paratici szerződése nyáron lejár, 11 éve van a csapat alkalmazásában, Marotta távozását követően előléptették, főleg a CR leigazolásában játszott aktív szerepvállalásának köszönhetően, de kérdés, hogy marad-e, mivel az utóbbi időben sok kritika éri a munkáját. Végezetül ott van Ronaldo és Dybala helyzete is. Mindként játékosnak lejár a szerződése jövőre, kérdés, hogy mindketten maradnak-e, ha pedig valakinek távozni kell, el kell dönteni, melyikük legyen az.

Örülök, hogy említetted Ronaldót, mert mindenképp szerettem volna beszélni róla. Kétségkívül minden idők egyik legjobb játékosáról beszélünk, azonban úgy tűnik, hogy a Juventus mintha csapatszinten süllyedni kezdett volna, mióta itt van. Adja magát a kérdés, hogy megérte-e őt leigazolni?

Nehéz kérdés, önmagában ellentmondásos, hogy minden idők egyik legjobbjának leigazolása regressziót okoz egy csapatnál. Ha megnézzük Ronaldo egyéni statisztikáit, azt láthatjuk, hogy nagyszerű szezonja van (34 meccsen összesen 30 gól + 4 assziszt). Ha a Juventus szurkolóinak felteszed a kérdést, hogy szeretik-e nézni a játékát, egyértelműen igen a válasz. Mind a csapat, mind a liga számára kiváltság, hogy a Serie A-ban játszik, azonban mint tudjuk, nem a Scudetto megnyerésére igazolták le, hanem a Bajnokok Ligája miatt. Mint tudjuk, ezidáig ez nem történt meg, mindháromszor nálánál gyengébb csapat ellen esett ki a Juventus.

Hogy látod az ő helyzetét? Távozni fog szerinted nyáron a csapattól? Nagyon magas fizetési igénye van, jelenleg sem a Manchester United, sem a Real Madrid abban a helyzetben, hogy ekkora fizetést adjon egy játékosnak. Mint tudjuk, szerződése lejártával jövőre ingyen távozhat, de a Juventus számára az nagy anyagi veszteség lenne.

CR közösségi médiában megjelent posztjai alapján úgy tűnik, hogy maradni szeretne Torinóban, legalább jelenlegi szerződése végéig, azonban kérdés, hogy anyagi szempontból mennyire fenntartható a Juventus számára a jelenléte. Kétségkívül a leigazolása jelentős emelkedést hozott marketingszempontból, a klub sokkal jobb alkupozícióban van a szponzorációs szerződések megkötésekor, emelkedtek jegyárak (ami ugye jelen helyzetben kiesik a koronavírus-járvány miatt). Akármekkora növekedést is produkált jelenléte a fent említett területeken, a mérleg másik oldalán ott van a magas bérigénye, ami miatt folyamatosan azon kell okoskodnia vezetőségnek, hogy kit adjanak el, hogy őt meg tudják tartani. Dybalát például ezért akarták eladni két évvel ezelőtt, s végül ezért lett eladva Cancelo és Kean is. Ők mind olyan játékosok voltak, akiket nem feltétlen szeretett volna értékesíteni a vezetőség, de Ronaldo megtartása végett ezeket a döntéseket meg kellett hozni.

Van-e összefüggés szerinted Marotta távozása és az azt követő rossz igazolások között? Rabiot és Ramsey leigazolásánál például ugyan azt a stratégiát követték, amit a korábbi sportigazgató is képviselt, ők azonban mégis besülni látszanak. Ezt követően viszont voltak jó igazolásai Paraticinek, például McKennie és Chiesa személyében. Kérlek, mesélj a Juve átigazolási stratégiájáról, ezzel egyidejűleg Paratici jövőjéről!

Az elmúlt nyár során Paratici kezdett formába lendülni, ami az igazolásokat illeti: Kuluševski, McKennie, Chiesa, egy évvel korábban de Ligt, mind jó igazolásoknak mondhatók. Továbbra is azt mondom, a tény, hogy Ronaldo ennyit keres, gyakran arra kényszeríti a vezetőséget, hogy sportszakmai szempontok helyett inkább pénzügyi szempontok mentén igazoljanak, hogy a költségvetést egyensúlyban tudják tartani. Itt van például Cancelo esete. Jól teljesített az Interben és a Juventusban egyaránt, mégis el kellett adni profitszerzés céljából, mindössze egy évvel a leigazolása után. Erre másrészt azért is kellett sort keríteni, mert Dybalát nem sikerült értékesíteni. Ezen felül kellett adni Higuaínt is, aki CR előtt a Juventus legjobban fizetett játékosa volt, végezetül pedig emiatt kellett távoznia Moise Keannek is, akit azóta sem sikerült pótolni, a csapat jelenleg is cserecsatár nélkül van. A helyzetet tovább bonyolította, hogy a tapasztalat játékosokat kihagyták a BL-keretből, mely felborította a keret egyensúlyát. Ezzel egy időben nőttek az elvárások, mindenki a BL-győzelemről beszélt. Ott voltam, amikor CR megérkezett Torinóba, a tömegben mindenki ezt kántálta: Nyerd meg nekünk a BL-t, Cristiano! Nyerd meg nekünk a BL-t! – ez a mai napig nem történt meg.

Ronaldo magas fizetéséhez kapcsolódóan adja magát a következő kérdés, hogy mi lesz Dybalával? Jelenleg 8 millió eurót keres évente, a hírek szerint legalább 10-et akar. Sokak szerint neki kellene a csapat arcának lennie, sokkal fiatalabb CR-nél, így ő jelenthetné a jövőt. Ő személy szerint nagyon rossz időszakon megy keresztül: koronavírusos volt, jelenleg sérülések hátráltatják, folyamatosan az eligazolásáról pletykálnak. Mi lesz vele szerinted?

Úgy gondolom, mint a tízes mez viselője, neki kellene a csapat arcának lennie. Neki kellett volna a csapat vezérévé válnia, de Ronaldo megérkezése ezt megváltoztatta. A helyzete megítélésének kapcsán mindenképp figyelembe kell venni, hogy azon játékosok egyike, akit még profittal lehet értékesíteni, illetve, mint említettem, a szerződése is lejár jövő nyáron. A Juventus mindig azt a narratívát próbálja kommunikálni, hogy senkit sem adnak el, amíg a játékos nem kíván távozni Torinóból, a valóságban azonban ez nem fog megállni az ő esetében szerintem. Minden bizonnyal lesznek érdeklődők Dybala iránt, a piaci értéke is magas. Szerintem a jelenlegi a Juventusból senki sem eladhatatlan. Nincs ebben semmi új, a csapat mindig is egy vállalatként működött.

Mi lesz Ramsey-vel? A pletykák szerint a Juve mindenképp el szeretné őt adni nyáron, mivel nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, McKennie érkezésével pedig úgy tűnik, még kevesebb játékperc jut neki.

Ramsey-vel szerintem a legnagyobb probléma, hogy ő sosem tudott saját szerepkörében játszani. Ő saját magát box-to-box középpályásként definiálja, Sarri azonban komolyan behatárolta a szerepkörét, mivel egy nagyon merev taktikában próbálta őt tízesként játszatni. Úgy látom, hogy idén jobban élvezi a játékot, Pirlo futballjában egyfajta hibrid szerepköre van: amikor nincs náluk a labda, kihúzódik a szélre, amikor igen, akkor pedig tízest játszik. Amikor McKennive-vel együtt vannak a pályán, úgy látom, hogy ezt a szerepkört jól meg tudja oldani. Kedveli Pirlót, Pirlo is kedveli őt, de a magas fizetése miatt az ő helyzetén is el kell gondolkodni. Visszautalnék más játékosokra is: Mandžukićnak, Khedirának, Higuaínnak mind azért kellett távozniuk, hogy a csapatnak legyen némi mozgástere az átigazolások terén. Ennek okán Paraticinek kreatívnak kellett lenni az elmúlt években.

Végezetül pedig beszéljünk Pirlóról. Kirúghatják-e szerinted? Korábban már említettem, hogy más edzőket jobb eredménnyel menesztettek a csapattól, de a klub korábban nyilvánosan állást foglalt Andrea maradása mellett, kijelentve, hogy a tréner része az új projektnek. Szerinted ő a megfelelő ember erre a feladatra?

Azt gondolom, ha a dolgok nem kezdenek el drasztikusan javulni, nagyon nehéz helyzetbe kerülhet a csapat. Ha a dolgok így folytatódnak, lassan nem arról kell beszélnünk, hogy a Juventus elveszíti a bajnokságot 9 év után, hanem hogy képes-e egyáltalán kvalifikálni magát a BL-be. Agnelli még nem rúgott ki edzőt szezon közben, Ferrara volt az utolsó még Giovanni Cobolli Gigli elnöklésének idejében, szóval az tisztán látható, hogy vonakodva hoznak meg ilyen döntést, viszont ha a BL-hely megszerzése továbbra is veszélyben lesz, ezt is számításba kell vennie a vezetőségnek. Sok jó edző van jelenleg a piacon, például Allegri is. Számomra meglepő egyébként, hogy egy ilyen kaliberű edző ennyi ideje munka nélkül van az általa elért eredmények ellenére is. Visszatérve Pirlóra, a szezon végén szerintem mindenképp kiértékelik a teljesítményét, de a BL-helyekről való lecsúszás elfogadhatatlan lenne a Juventus számára, mind sportszakmai, mind pénzügyi szempontból. Ez esetben hogy tudnád fizetni Ronaldót egy ekkora bevételkieséssel, illetve szakmailag hogy tudnád motiválni azt az embert szerződése utolsó évében, aki elmondása szerint, ha tehetné, az összes meccsét a BL-ben játszaná?

Az interjú eredeti nyelven az alábbi linken tekinthető meg.