HELYZETKÉP – Mi történhet a Juventusnál?

del_piero_2022.jpg

Egyelőre nem aktuális a legendák visszatérése

Az olasz sportsajtó a minap rengeteg új hírrel szolgált a Juventus helyzetével kapcsolatban, a legérdekesebb információkat pedig egyértelműen a La Gazzetta dello Sport szállította, ugyanis a milánói lap egyebek mellett arról is beszámolt, hogy Agnelli lemondását követően Max Allegri és Federico Cherubini is felajánlották távozásukat a Bianconerit is érdekeltségei között tudó Exor fejének, John Elkannak, aki azonban visszautasította a mester és a sportigazgató kérelmét. 

Az újság mindemellett azt is leszögezte, hogy a klub egykori legendás játékosa, Alessandro Del Piero csak akkor térne vissza a Juventushoz, ha szerepe nem csupán szimbolikus lenne, hanem ha érdemi beleszólást kapna az együttes dolgaiba, ugyanis a korábbi támadó mindenképpen részt akarna venni az Öreg Hölgy újjászületésében, hogy csúcsra juttassa a fekete-fehéreket. 

A lap szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy Del Piero, valamint Giorgio Chiellini később komolyabb szerepben térhetnek majd vissza a Zebrákhoz, miközben Romeo Agresti ugyancsak arról számolt be, hogy Elkann a leköszönő Pavel Nedvěd helyére szeretne egy olyan személy hozni a klubhoz, aki erősen kötődik a Juventus világához. A Sky Sport Italia jelentésének alapján ez mindenképpen csak hosszabb távon, azaz júniustól fogva valósulhatna meg, viszont még erre az időpontra nézve sem jelenthető ki biztosan, hogy a legendák ismét szerepet vállalnak majd a gárda életében. 

Nem várható újabb tőkeemelés

Romeo Agresti jelentésének értelmében Elkann és az Exor (mely vállalat a Calcio e Finanza statisztikái szerint mintegy 6,5 milliárd eurót kitevő, szabadon felhasználható vagyonnal rendelkezik) jelen pillanatban nem gondolkodnak abban, hogy a torinóiak kisegítésének érdekében újabb tőkeemelést eszközöljenek ki a klubnál, mivel elsőként az igazgatótanács tagjait szeretnék kijelölni, s egyben akarják tartani a meglehetősen zavarodott és kételyekkel övezett keretet, melynek tagjai közül többen is erős megilletődöttségüknek adtak hangot az együttes zárt WhatsApp-csoportjában a bejelentéseket követően. 

Agnellit a vádemelés, a Juventust a kizárás réme fenyegeti

cr_juve.jpgAz ANSA hírügynökség szerint a klubnál egyébként nem igazán bizakodóak az aktuális helyzettel kapcsolatban, melyet az is alátámaszt, hogy az egyik (meg nem nevezett) távozó vezetőségi tag egy 2021. július 22-i telefonbeszélgetésen arról értekezett egy társának, hogy a PRISMA-nyomozás olyan rossz lehet a Juventusra nézve, mint amilyen 2006-ban a calciopoli volt, miközben a La Repubblica arról írt, hogy az olasz Pénzügyőrség (Guardia di Finanza) nyomozói 34 millió eurónyi, be nem jelentett adósságot találtak a fekete-fehérek háza táján, akik Maurizio Arrivabene és Federico Cherubini bevallása alapján az Atalantának is tartoznak egy 7 millió eurót kitevő összeggel, amit nem tüntettek fel a könyvelésben.

A fent részletezett visszaélések valószínűleg csak a jéghegy csúcsát jelentik, ugyanis a nyomozóknak tudomásuk van egy Cristiano Ronaldóval kötött titkos szerződésről is, melynek alapján a klub állítólag fű alatt fizette ki a portugál klasszist a Covid-válság idején, míg a nyilvánosság felé azt kommunikálta, hogy az ötszörös aranylabdás támadó is lemondott bérének jelentős részéről. Federico Cherubini egy lehallgatott telefonbeszélgetés alapján korábban azt mondta, hogy ha a szervek megtalálnák a luzitán világsztárral tető alá hozott egyezségről szóló dokumentumot, a Bianconeri csak nagyon nehezen tudná bizonyítani az eljárás tisztességességét. 

Az olasz média egybehangzó értesülései szerint a Juventust jelen pillanatban komolyan fenyegeti a súlyos büntetés veszélye, mely a pénzbírságtól a pontlevonáson át egészen a Serie A-ból való kizárásig terjedhet, miközben a Bianconeri egy tegnapi hivatalos közleményében kitartott amellett, hogy a klub mindenben szabályszerűen járt el, a leköszönő vezetőségi tagok szerint pedig sem a plusvalenzával, sem pedig a játékosok feketén való, adóbevallásban fel nem tüntetett kifizetésével kapcsolatos vádak nem tekinthetőek megalapozottnak, ezért pedig az Öreg Hölgy kész arra, hogy akár a legmagasabb jogi szervek előtt is megvédje igazát, illetve gazdasági- és sportérdekeit. 

Gianluca Di Marzio úgy tudja, hogy a torinói ügyészség szerda éjjel hivatalos vádemelési kérelmet nyújtott be a hétfőn távozó tizenkét igazgatótanácsi taggal szemben, többek között tehát Andrea Agnellivel, Pavel Nedvěddel, Maurizio Arrivabenével, illetve a klub egykori sportigazgatójával, Fabio Paraticivel szemben is. A hírek alapján az előzetes mérlegeléseket lefolytató bíróknak öt napon belül kell majd kitűzniük a sportvezetők kihallgatásának időpontját, amire harminc napon belül sort kell keríteni, majd ezt követően ugyanezen személyeknek kell határozniuk a tárgyaláshoz vezető eljárás megindításáról is, vagy pedig ejteniük a vádakat. Az esetleges tárgyalás időpontja ekképp még az új vezetőség 2023. január 18-án aktuális kinevezése előtt ismertté fog válni. 

Gravina: "Nem mondhatunk elhamarkodott ítéletet"

gravina_figc.jpgAz Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke, Gabriele Gravina a minap a következőképpen vélekedett a történésekről: "Nem tetszik az az elképzelés, hogy egyes klubokat, jelen esetben a Juventust bizonyos körök már most szankcionálni akarnak, még  azelőtt, hogy az illetékes szervek lefolytatták volna a velük kapcsolatos vizsgálatot. A FIGC természetesen tisztában van a nyomozással, ügyészségünk pedig emiatt készenlétben is áll, ám egyelőre még nem ismerjük a pontos részleteket, s várjuk, hogy az állami bíróságok döntést hozzanak a kérdés tekintetében. 

A magunk részéről mindenképpen szeretnénk megvárni, hogy mire derül fény a vizsgálatok alapján, s ezt követően mindenképpen reflektálni fogunk a fejleményekre, azonban a határozat megszületéséig nem akarunk ítéletet alkotni az érintettekről. Jelen pillanatban semmilyen komolyan vehető szervezet nem mondta ki, hogy az esetleges visszaélések hatással lehettek a Juventus sportszakmai eredményeire. Aki lincselést akar elkövetni, az természetesen gond nélkül megteheti ezt, viszont a magam részéről szeretnék nyugodt maradni, mivel attól tartok, hogy ez az ügy másokat is érinthet. A FIGC szoros kapcsolatban áll az UEFA-val, a testület elnökeként pedig mindenkit arra biztatok, hogy várja meg a hivatalos bírósági határozatot, majd ezt követően annak alapján vonja le a megfelelő következtetéseket" – fogalmazott. 

Agnelli: "A Juventus mindannyiunknál nagyobb" 

agnelli_5.jpgA Juventus elnöke, Andrea Agnelli eközben a minap újabb szavakat intézett a klub kötelékében tevékenykedő személyekhez, leszögezve, hogy a lemondásáról szóló döntést unokatestvérével, John Elkannal együtt hozta meg, valamint kijelentve, hogy az alkalmazottaknak nem kell tartaniuk a jövőtől, ugyanis az Öreg Hölgy nagyobb, mint bárki, aki a múltban vezette, vagy a jövőben irányítani fogja mindennapjait. 

"A Juventus mindannyiunknál nagyobb, és sokkal nagyobb bárkinél, aki valaha az élén állt, vagy az élén fog állni. A magam részéről továbbra is a csapat első számú, s legnagyobb szurkolója maradok, lemondásommal pedig nem fognak megváltozni a Bianconeri tervei és céljai, mivel ez az együttes bármit képes lenne megnyerni. A távozásomról szóló döntést John Elkannal egyetértésben és összhangban hoztam meg, ugyanakkor nem szeretném teljesen kivonni magam a futball vérkeringéséből: már 2019-ben is arról beszéltem, hogy a sportágunkat működtető rendszer nem megfelelő, ami miatt arra kell törekednünk, hogy belülről javítsuk ki hibáit, akár súlyos változások árán is" – idézte a sportvezető szavait az ANSA hírügynökség. 

A PannonZebra témáról szóló, korábbi cikkeit a következő linkre kattintva olvashatjátok el, míg a plusvalenza fogalmával kapcsolatos gyorstalpalót itt tekinthetitek meg.