Lichtsteiner: "Az Inter sikereihez a Juve receptje kellett"

stephan-lichtsteiner-juventus_112waa43l4t6j1t8fpq1tsj8e6.jpgA Juventus egykori svájci klasszisa, Stephan Lichtsteiner a napokban hosszabb nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak, melyben többek között szót ejtett az Öreg Hölgy idei szezonjáról, s a folyamatban lévő idény megítéléséről, valamint kitért a Scudetto felé robogó Inter sikerének titkára is, mivel állítása szerint a Nerazzurri szinte csak annak köszönheti sikereit, hogy megszerezték a Bianconeri korábbi szakembereit. 

Az exfutballista, aki 2011 és 2018 között viselhette a fekete-fehér mezt, mindenekelőtt új tevékenységéről beszélt, mivel mint ismert, a labdarúgó az utóbbi időben órásmesterként tevékenykedik hazájában, így igyekezett párhuzamot vonni az időmérő szerkezetek, s a torinóiak közé is. 

"Hogy a Juve egy olyan óra lenne, mely nem működik? Ezt nem mondanám, azonban a Zebrák együttese minden bizonnyal egy olyan szerkezethez hasonlítható, melynek jelentős gondjai vannak. A Bianconeri jelenleg egy új korszak küszöbén áll, s azon dolgoznak, hogy egy újabb sikerszériát hozzanak létre" – jelentette ki a TuttoJuve kamerái előtt. 

"Ez magától értetődő módon nem megy egyről a kettőre, ebből kifolyólag a mostani átmeneti időszak, mely természetes módon vonzza magával a különböző nehézségeket is, előbb-utóbb véget fog érni. A labdarúgás világában nem lehet mindig győzedelmeskedni, az Öreg Hölgy projektje pedig hamarosan beérni látszik majd.

Ha a klasszikus példával szeretnék érni, véleményem úgy kell szemlélnünk a poharat, mintha félig teli lenne, mivel a Juventus ebben az idényben kudarcai ellenére megnyerte a Supercoppa Italianát, illetve bejutott a Coppa Italia döntőjébe is. Bár a klub szerelmesei az utóbbi évtizedben megszokhatták, hogy az alakulat mindig megszerzi a bajnoki címet, valójában ez sosem volt magától értetődő tett, ennek fényében pedig sokkal nagyobb eredménynek tűnik a sorozatban kilencszer elhódított aranyérem által jelentett korszakalkotó sorozat."

A Juve szurkolóinak jelentős része többek között a klub vezetőségét okolja az idei bukásokért, ám a Svájci Expressz úgy gondolja, hogy egy igazgatóság szembesülhet nehezebb helyzetekkel, melyet az Öreg Hölgy első emberei legjobb tudásuk szerint igyekeznek megoldani. 

"Véleményem szerint egy olyan vezetőség, mely hosszú évek óta a Juve sikereinek kulcsát jelenti, jelen körülmények között is megérdemli a lehető legnagyobb bizalmat, s nem csak a múlt eredményei miatt, hanem azért is, mert egy számos trófeát hozó évtizedet követően rendelkeztek a kellő erővel és merészséggel ahhoz, hogy egy gyökeresen új útra tereljék a Bianconerit. Mikor meghozták ezt a döntést, tisztában voltak vele, hogy ennek kieszközölésével talán évekre távol kerülnek a hosszú ideje első számú célt jelentő Bajnokok Ligájától, mely sorozatból ennek ellenére idén is csak egy apró hibának köszönhetően estek ki.

Egyedül azt nem sikerült megértenem, hogy az Öreg Hölgy miért nála jóval alacsonyabb színvonalat képviselő alakulatok ellen kényszerült búcsúzni az európai kupaporondtól az utóbbi három esztendőben, mivel a keret, melynek én is oszlopos tagja voltam, általában olyan csapatok ellen szenvedett vereséget, mint a Bayern München vagy a Real Madrid, mely együttesek mindig is a kontinens legjobbjai közé tartoztak. Egészen érthetetlen, hogy a legutóbbi kudarcok miért következtek be."

Jelen állás szerint a milánói kék-feketék törhetik meg az Öreg Hölgy kilencéves olaszországi uralmát, ugyanis Antonio Conte alakulata töretlenül halad a bajnoki aranyérem felé, ám Lichtsteiner szerint egyértelmű, hogy a Nerazzurri minek köszönheti diadalútját. 

"Valószínűleg kijelenthető, hogy az Inter idén felül Olaszország trónjára, nekünk pedig mindenképpen gratulálnunk kell nekik, hiszen hosszú évek kínkeserves szenvedése után megértették, hogy kizárólag úgy tudnak sikereket aratni, ha megszerzik a Juventus szakembereit és futballistáit, vagyis felhasználják a Bianconeri receptjét. Bár az Öreg Hölgy számára a jelenlegi szezon rendkívüli nehézségeket hozott, nem feledhetjük, hogy a Nap mindig kisüt a vihart követően."

Az olasz rekordbajnok kispadját jelen pillanatban a játékos egykori csapattársa, Andrea Pirlo foglalja el, s a Maestrót élő kritikák ellenére a korábbi jobbhátvéd úgy véli, hogy a trénernek mindenképpen bizalmat kellene szavazni a továbbiakban is. 

"Andrea egyértelműen megérdemel egy második esélyt. A vezetőség pontosan tudta, hogy mit kockáztatnak, mikor kinevezték edzőnek, ekképp biztosan számoltak a körülménnyel, miszerint a Juve idén nem fog bajnoki címet ünnepelni. Ha Pirlónak sikerülne bejuttatnia az Öreg Hölgyet a Bajnokok Ligájába, úgy vélem, kijárna neki a további bizonyítási lehetőség" – összegzett Lichtsteiner.