Cagliari-Juve – Az edzők értékelése

img_20210223_004521.pngA keddi Bajnokok Ligája-kiesést követően a Bianconeri a bajnoki tabella alsóházában, egészen pontosan a tizenhetedik helyen álló Cagliari alakulatához látogatott a Serie A 27. játéknapján, abban a reményben, hogy egy esetleges győzelemmel folytathatja felzárkózását a pontvadászat első, illetve második pozícióját elfoglaló milánói együttesekhez. Az Öreg Hölgy végül meglehetősen könnyed diadalt aratott a Rossoblù felett, ugyanis Cristiano Ronaldo mesterhármasával már 3-0-ás előnyben mehetett a félidőre, a második játékrészben pedig Giovanni Simeone szépítő találata sem volt elegendő a Zebrák megfékezéséhez.

A mérkőzést követően természetesen a két csapat mesterei is értékelték a látottakat, s míg a fekete-fehérek vezetőedzője, Andrea Pirlo elsősorban csapata mentalitására fektette a hangsúlyt, addig a szárdok trénere, Leonardo Semplici éppen ennek helytelenségét emelte ki.

"Ma este nagyon jó megközelítéssel futballoztunk, s pontosan erre volt szükségünk a Bajnokok Ligájából való kiesést követően. Mivel nem sikerült kvalifikálnunk magunkat a negyeddöntőbe, mindenképpen meg szerettük volna mutatni az erősségeinket, ekképp ma kizárólag egy ehhez hasonló teljesítmény volt elfogadható" – jelentette ki a Maestro a Sky Sport Italia kamerái előtt állva.

Az egykori középpályás által alkalmazott taktika ezúttal is számos érdekességet rejtett magában, mivel az összecsapást figyelve nem lehetett egyértelműen eldönteni, hogy a Bianconeri 3-5-2-es, vagy 4-4-2-es hadrendben játszott-e.

"Danilo egy rendkívül intelligens futballista, aki bármilyen szerepkörben képes kiváló produkciót nyújtani. Ma ismételten védekező középpályásként lépett pályára, akárcsak a Lazio elleni bajnokin, mivel e csapatrészben számos sérültünk van, ekképp ki kell használnunk, ha valaki képes egy sorral feljebb segíteni az együttest.

A védelemben alapvetően három labdarúgó futballozott, míg Juan Cuadrado rendre bekapcsolódott a támadások menetébe, melyeknek idején Dejan Kulusevski is képes volt hatékonyan közreműködni. Voltak szakaszok, mikor négyfős hátsó alakzattal szerepeltünk, ám az akcióink során mindvégig három játékos játszott a tizenhatos előterében.

A legfőbb tervünk az volt, hogy az ellenfél által üresen hagyott területekre Cuadrado folyamatosan benyomul, míg ezzel párhuzamosan Kulusevskiből középső középpályás vált. Úgy vélem, hogy Dejan a jövőben legfőképpen ezen a poszton szerepelhet majd, ám  szükség esetén visszavont támadóként is alkalmazhatjuk. Természetes, hogy ha mindkét klasszikus csatárunk rendelkezésünkre áll, a teljesítményünk is jobbá válik. Ebben nincs semmi meglepetés, ám éppen emiatt örülünk, hogy Álvaro Morata ismét a körünkben lehet."

A mérkőzés időtartama alatt sokan felhánytorgatták, hogy Cristiano Ronaldónak első találatát követően el kellett volna hagynia a pályát, mivel egy alkalommal túl magasra rúgott, mellyel eltalálta a vörös-kékek kapusának, Alessio Cragnónak állát.

"Nem gondolnám, hogy Cristiano eseténél piros lapot kellett volna kiosztania a játékvezetőnek. Ez egy klasszikus meccsszituáció volt, nem volt benne semmi különös. Mindkét fél a labdára összpontosított, s nem vették észre, hogy milyen közel tartózkodnak egymáshoz, ilyen alkalmakkor pedig könnyedén előfordulhatnak az ehhez hasonló történések."

Pirlót interjújának végén megkérdezték, hogy a portugál klasszis triplája egyfajta sajátos válasz-e a Porto elleni kiesést követően őt illető kritikákra, azonban az olasz mester szerint az ötszörös aranylabdás világsztár mindig képes lenne hasonló teljesítményre.

"A kudarcot követően természetesen Cristiano is rendkívül csalódott volt, ahogy mindenki más is a keretből, azonban ma a pályán három góllal felelt a kritikákra, ezen felül pedig semmiről sem érdemes szót ejteni, mivel a lehető legmegfelelőbb válasszal szolgált a sajtónak.

A továbbiakban sem tehetünk mást, mint az eddigiek során, vagyis kizárólag magunkra kell koncentrálnunk, s a saját mérkőzéseinkkel szabad foglalkoznunk, hogy a szezon hátralévő részében minél több pontot zsebelhessünk be. Az idény végeztével megnézzük, hogy mindebből mit sikerült elérnünk, addig azonban folytatnunk kell a nyár végén megkezdett utunkat" – összegzett Pirlo.

semplici.jpgA Cagliari alakulatát vezénylő Leonardo Semplici a meccs után adott nyilatkozatában kollégájával ellentétben nem kívánt foglalkozni Ronaldo vitás esetével, ezzel ellentétben sokkal inkább saját játékosait hibáztatva a rossz eredményért, kijelentve, hogy a ma esti vereség nagyrészt a helytelen hozzáállásnak köszönhető.

"Eddigi karrierem során egyetlen alkalommal sem okoltam a játékvezetőket a kudarcomért, s most sem fogok ettől eltérő módon cselekedni. Túl sok teret, s ellentámadási lehetőséget hagytunk a Juventusnak, ennek következtében a vereségünk oka sokkal inkább ebben, mintsem a bíró ténykedésében keresendő. A kezdetektől fogva helytelen szellemiséggel futballozunk, s az előre megbeszélt taktikai alapelveket sem voltunk képesek betartani.

A mai kudarcét teljes mértékben vállalom a felelősséget, mivel mindeddig nem volt sok alkalmam együtt munkálkodni az együttesemmel, ekképp nem is ismerhettem ki őket teljes mértékben. A szükséges mentalitás hiánya ennek ellenére döntő jelentőségű volt, erről pedig kétségkívül én tehetek leginkább.

Túl sok lehetőséget adtunk az Öreg Hölgynek, s még azzal együtt is szomorú a mai produkciónk, hogy a második félidőben sikerült szépítenünk az eredményen. Még mindig rendkívül hosszú út áll előttünk, nagy fejlődési lehetőséggel, ám hiszek benne, hogy elérhetjük az általunk elsődlegesen kitűzött célokat" – mondta a Sky Sport Italiának.

A mérkőzés összefoglalója: