Beharangozó – a Lazio elleni meccs

lazio_1.pngA Spezia elleni 3:0-ás sikerrel a Juventus visszatért a győztes útra, ami remélhetőleg nem lesz kérész életű sorozat. A mai ellenfél a Lazio gárdája lesz, akik ellen az ősszel az utolsó másodpercekben vesztett pontokat a gárda. A meccs Torinóban kerül megrendezésre 20:45-től, míg a tv-ben a DIGI SPORT 1 közvetíti.

A játékvezetéssel Davide Massa lett megbízva, aki 1981. július 15-én született Imperiában.  Az olasz dirigensek elitjébe tartozó Massa 2014 óta a FIFA játékvezetői kar tagja, 39 éves, és bankárként tevékenykedik, ha éppen nem a futballpályán fújja az összecsapásokat. A Serie A mérkőzésein eddig 153 alkalommal láthattuk, nem fukarkodik a sárga lapos figyelmeztetésekkel, hiszen 728 alkalommal mutatta fel ezeket, míg kiállítást 30 alkalommal eszközölt, és 61 alkalommal mutatott a 11-es pontra.

A Lazio mérkőzésein a bajnokságban 19 alkalommal vezetett, ezeken a kékek statisztikája 9 győzelem, 5 döntetlen és 5 vereség, a Juve esetében ez 12 győzelem, valamint 3-3 döntetlen és vereség, emellett figyelmeztető jel lehet, hogy a  Massa dirigálásával lejátszott legutóbbi nyolc mérkőzésből csak hármat tudott megnyerni a csapat, legutóbb például a Sassuolo ellen, 3:1-re januárban. A két csapat közös múltja ebből a szempontból nem túl veretes, csupán ötödször dirigálja ezt a párosítást, eddig egy Juventus-siker és két döntetlen a mérleg a bajnokságban, illetve egy 2:3 arányú Lazio győzelem a 2018-as Olasz Szuperkupa-döntőn. Ez utóbbi alkalommal a Zebrák számára azért is lehet fájó a vereség, mert Ciro Immobile két gólját Dybala egyenlítette ki, a második találatot a 91. percben elérve, mégis még a rendes játékidőben Alessandro Murgia megszerezte a győztes találatot, elhódítva a trófeát a strandkorlát-kék alakulat számára. A párosítás őszi meccsét is Massa vezette, az ő dirigálása mellett alakult ki az 1:1-es végeredmény.

Azt, hogy a mai ellenfél nem az olasz kis csapatok táborát erősíti, mi sem jelzi jobban, mint a gárda értéke, ami kicsivel magasabb, mint a piemontiak értékének fele. Legmagasabban jegyzett játékosuk a 26 esztendős szerb Sergej Milinković-Savić, aki a mai napon a mértékadónak tartott Transfermarkt adatai alapján 70 millió eurót ér. A római sasok a forduló előtt hetedikek a tabellán, 13-4-7-es győzelem-vereség mutatóval, 43 pont és 38-32-es gólarány áll a nevük mellett. A bajnokságban 3 győzelem és 2 vereség a legutóbbi 5 meccsen nyújtott teljesítményük, de közben a Bajnokok Ligájában hazai pályán futottak bele egy 4:1-es pofonba a Bayern München ellen. A két csapat közös történetében a 77. torinói összecsapás következik majd, az eddigieken a Juve szempontjából 49-18-9 a mérleg, elmondható tehát, hogy a kékek nem győzni járnak a Pó partjára. A párharc legeredményesebb játékosa a 14 gólos Alessandro Del Piero.

Andrea Pirlo nyolc játékosát kell hiányolja a mai este folyamán, hiszen Rodrigo Bentancur, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Matthijs de Ligt, Paulo Dybala, Arthur és Gianluca Frabotta sem bevethető, míg a vendég oldalon Stefan Radu, Manuel Lazzari és Luiz Felipe nem elérhető opció.

Végül nézzük a fiatal olasz edzőgeneráció egyik legfényesebb csillagát, akit a nyáron sokan már a rekordbajnok padján láttak, a legendás Filippo kisöccsét, Simone Inzaghit. A piacenzai születésű szakember 1976. április 5-én született, játékoskarrierje szülővárosában indult, és több kis csapat, illetve kölcsönszerződés után jelenlegi klubjánál teljesedett ki. Részese volt a kékek eddigi utolsó, 2000-ben megnyert bajnoki címének, és 2010-ben szintén a római csapatból vonult vissza. Az első osztályban 187 mérkőzésen 43 alkalommal talált be, a Lazio mezében 196 összecsapáson 55 gólt termelt. Edzőként csak és kizárólag jelenlegi kenyéradóját szolgálta, az egyesület ifjúsági, és korosztályos csapatainál kezdett, majd 2016-ban először hét meccs erejéig csak megbízott edzőként, majd aztán véglegesített menedzserként dolgozik a klubnál. Az élvonalban eddig 182 alkalommal ült a padon, kilencvenkilencszer győztes csapatot irányított, 34 alkalommal osztozott a pontokon és 49 mérkőzés után kellett gratulálnia az ellenfél trénerének.  Mai ellenfele ellen összesen tizenkétszer, míg a bajnokságban kilencszer meccselt, ezeken pedig 4 győzelem, 1 döntetlen és 7 vereség a mérlege.

A Sky Sport Italia az alábbi kezdőcsapatot várja a találkozóra, melynek nagy visszatérője a kolumbiai jobbhátvéd, Juan Cuadrado lehet: 

juve_lazio_lineup.jpg