Új alapember születik?

img_20210223_153211.pngA Juventus a tegnap esti, Crotone elleni összecsapás során egy újabb fiatal futballistának adott debütálási lehetőséget a Serie A-ban, a labdarúgó pedig ezúttal nem más volt, mint a régóta az egyik legnagyobb olasz tehetségként emlegetett Nicolò Fagioli, aki annak ellenére, hogy hosszabb ideje váltja ki a Bianconeri szurkolóinak érdeklődését, ezen túl is újabb  lehetőségeket adhat az Öreg Hölgynek, s a klub mesterének, Andrea Pirlónak.

A húsz esztendős játékos január 27-én, a SPAL elleni Coppa Italia-összecsapáson mutatkozott be a Zebrák alakulatában, melynek azon túl, hogy futballistája, gyermekkora óta egyik legnagyobb drukkere is. E pillanatok természetesen hatalmas örömmel tölthették el Fagiolit, aki a Cápákkal szembeni mérkőzés 70. percében, Rodrigo Bentancur cseréjeként futhatott ki a gyepre. Ezen állítást mi sem támasztja alá jobban, mint a futballista Instagramon közzétett szavai: "Február 22. Egy nap, páratlan érzelmekkel. Serie A-debütáláson dátuma, melyet ráadásul a legszebb mezt viselve tehettem meg."

Sokan úgy vélik, hogy az ígéretes fiatal kezdeti lépéseinek megtételét követően hosszú távon is meghatározó szereplő lehet majd a torinói alakulatnál, s éppen ezért számít örvendetesnek, hogy a csapat trénere, Andrea Pirlo megadta neki a bemutatkozási lehetőséget. Fagioli ugyan évek óta a korosztályos együttesek, majd a Serie C-ben szereplő U23-as csapat oszlopos tagja volt, mindeddig nem számítottak rá a felnőttek között, ám idén januárban az álláspont megváltozott, s a jelenleg a 41-es mezt viselő labdarúgó az első számú csapat állandó kerettagjává vált, pályára lépve a hazai versenysorozatokban, s a kispadon ülve a Bajnokok Ligájában is.

Mindezen események, viszonylagos váratlanságuk ellenére nem szolgálhatnak nagy meglepetéssel az olasz rekordbajnok szerelmeseinek, hiszen Fagioli neve már évekkel ezelőtt közszájon forgott Torinóban, olyannyira, hogy a fekete-fehérekkel többek között öt Scudettót nyerő sikeredző, Massimiliano Allegri is szót ejtett róla 2018 nyarán, mikor néhány barátságos mérkőzésen be is vetette őt a Real Madrid, a Bayern München, s az MLS All-Stars együtteseivel szemben.

"Tisztában vagyunk vele, hogy milyen potenciál rejlik Nicolò Fagioliban, aki egy 2001-es születésű, jelenleg pedig az utánpótlásban szereplő játékosunk. Öröm nézni, ahogy futballozik. Úgy vélem, hogy ő egy olyan srác, aki ösztönösen érzi az egyes összecsapások jellemzőit, illetve változásait, s pontosan tudja, hogy mikor kell passzolni, s mikor szükséges védekezőbb felfogásra váltani. Nagy elégedettséggel szemléljük a játékát. Biztos vagyok benne, hogy nem mindennapi futballista, a hozzá hasonló labdarúgók igen ritkán bukkannak fel" – jelentette ki két és fél éve Allegri.

A 2020 augusztusában kinevezett Maestro rögtön első hivatalos mérkőzésén megmutatta, hogy nem fél fiatal játékosokat bevetni a felnőttek között, hiszen a szezon legelső, Sampdoria elleni találkozóján egyből kezdőként számított Gianluca Frabotta szolgálataira, holott tapasztaltabb játékosok, például Mattia De Sciglio is rendelkezésére álltak volna az olasz balhátvéd helyett.

Frabottát követően a később a Genoához távozó Manolo Portanova, illetve a mindössze tizennyolc esztendős középhátvéd, Radu Drăgușin is szerepet kapott az Öreg Hölgy együttesében, a következő ígéret pedig éppen Fagioli, akiről az egykori középpályás is nyilatkozott.

"Fagioli egy érdekes srác, aki egy ideje velünk edz, így volt alkalmam közelebbről is megfigyelni őt. Eredetileg trequartistaként futballozik, ám meglátásom szerint könnyűszerrel játszhat registaként is, mivel igen jól lát a pályán, s ma este is jó meccset játszott" – jelentette ki a korábban már említett, SPAL elleni meccs után, állítását pedig a Sampdoria elleni, január 30-i bajnoki előtt is megerősítette.

"Fagioli Manolo Portanova távozását követően csatlakozott az együttesünkhöz, a jövőben pedig egyértelműen a keret tagjaként számítunk rá, mindazonáltal egy-egy mérkőzésre az U23-as csapathoz is visszatérhet."

Ezen kijelentések szinte egyértelművé teszik, hogy a középpályással a jövőben is hasznos kerettagként, a későbbiekben pedig esetleg kezdőként számolnak a Juventusnál, adottságai pedig számos lehetőséget adnak Pirlo számára is. Az eredetileg támadó középpályásként játszó, ám az utóbbi időszakban némileg hátrébb húzódó Fagioli mostanra sokkal komplexebb labdarúgónak számít posztján, mint korábban, technikai adottságait, fantáziáját, s kiváló meglátásait pedig nagy haszonnal kamatoztathatja a pálya talán legfontosabb részében, ekképp egyesek szerint hasonló karriert futhat be, mint Andrea Pirlo futballistaként.

Az első csapat tagjaként igazi profiktól tanulhat, s tökéletesítheti képességeit, mellyel újabb szintre emelheti egyébként is kiemelkedőnek számító játékát. Így gondolkodik erről a torinóiak mindeddig utolsó saját nevelésű (s több mint egy évtizedig meghatározó szerepet játszó) középpályása, Claudio Marchisio is.

"Fagioli az utóbbi évek egyik legnagyobb tehetsége, aki az első csapathoz került a Juventus utánpótlásából, ezt többek között más Max Allegri is észrevette. Az idő igazolni fogja Nicolò nagyszerűségét, mivel minden szükséges adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy stabil kezdő legyen, mind technikai képességek, mind pedig mentalitás terén. Ha ez valóban bekövetkezne, igen boldog lennék, hiszen tökéletesen ismerem őt, s nagyra tartom a személyiségét, valamint becsülöm tehetségét is."

A következő hetek, hónapok során minden bizonnyal jobban körvonalazódik majd, hogy az olasz futballista pontosan mire képes a Zebrák felnőttkeretében. Bár jelen pillanatban ezt még senki sem tudhatja, a Crotone elleni mutatók bizakodásra adhatnak okot, ugyanis Fagioli 20 játékperc alatt 27-szer ért labdához, 19 passzkísérletéből 18-szor pontosan továbbította a játékszert, földön megvívott 5 párharcából 4-et, míg 2 fejpárbajából 1-et nyert meg, emellett pedig 2 sikeres cselt hajtott végre, s 2 szabadrúgást harcolt ki.

Képességeinek megcsillogtatására pedig keresve sem lehetne jobb alkalmat találni, ugyanis a középpálya egyik legfontosabb játékosának, Arthurnak határozatlan ideig tartó kiválásával Pirlo újabb lehetőségek után nézhet, ennek révén pedig Fagioli is biztos opciót jelenthet. A Maestro nemrég maga is elmondta, hogy több lehetőséget szeretnének biztosítani a fiatal olasznak, a megfelelő terhelés mellett, s kijelentése szerint biztos abban, hogy a magát kiskora óta Juventinónak valló játékos sok lehetőséget tartogathat a csapatnak.

Az alapok tehát adottak, az esély pedig Nicolò Fagioli előtt áll, kinek személyében ismét egy utánpótlásból érkező, a klubhoz személyes tekintetben is elkötelezett játékos válhat az Öreg Hölgy meghatározó alapemberévé.

Írásunk a Goal Italia nemrég megjelent cikke alapján készült.