Danilo: "Ez karrierem legjobb időszaka"

danilo_interview.jpegA Juventus egyik legjobb formában lévő futballistája, Danilo hosszabb nyilatkozatot adott a brazil sportsajtónak, melyben többek között beszélt karrierjének eddigi lépcsőfokairól, a Juventusról, Cristiano Ronaldóról, s az Öreg Hölgy célkitűzésiről, így a Bajnokok Ligájáról, illetve a Scudettóról is.

A brazil védő az interjú elején pályafutásának megítéléséről beszélt, kijelentve, hogy miután a Porto együttesénél berobbant a nemzetközi futballba, egyik állomáshelyén sem kapott olyan sok szerepet, mint jelenlegi alakulatánál, ez pedig mérhetetlenül nagy hálával és örömmel tölti el.

"Kétségtelenül úgy vélem, hogy a Portótól való távozásomat követően egyetlen csapatnál sem volt részem olyan mértékű folytonosságban, mint a Juventusnál, s abban is biztos vagyok, hogy most teljesítek a legjobban. Bár mindenhol ennek elérése volt a célom, sosem adatott meg számomra az állandó játéklehetőség, s talán ez e legfőbb dolog, ami hiányzott az eddigi utamból" – kezdte mondanivalóját a védő a TNT Brasil kérdésére.

"Mindig is úgy éreztem, hogy minél többet játszom, annál jobban teljesítek. Sok futballista fáradtnak érzi magát öt-hat, egymás után lejátszott találkozót követően, ám én nem tartozom közéjük. Éppen ellenkezőleg, minél több mérkőzésen kell játszanom a folytonosság megleléséhez, melynek meglétekor sokkal jobban érzem magam.

Ennek alapján kijelenthetem, hogy jelen pillanatban nagyon boldog vagyok. Egyrészt, örülök, hogy ennyi mérkőzésen számítanak rám, másrészt pedig személyes tekintetben is jó érzéssel tölt el, hogy a Juventus futballistája lehetek, mivel az itteni esztendőim karrierem legjobb időszakai közé tartoznak. 

A Juventus egy olyan csapat, melynek szellemiségével a kezdetektől fogva azonosulni tudtam, s úgy vélem, az a helyes, ha a klub belém fektetett bizalmát a lehető legjobb teljesítménnyel igyekszem meghálálni."

A most huszonkilenc éves labdarúgó torinói karrierje ennek ellenére közel sem indult zökkenőmentesen, hiszen Maurizio Sarri irányítása alatt erősen ingadozó teljesítményt nyújtott, ennek eredményeképpen pedig a 2019/20-as idényben mindössze 2152 játékpercet kapott mesterétől. Andrea Pirlo érkezésével azonban Danilo helyzete is gyökeresen megváltozott, fontosságát pedig mi sem mutatja jobban, mint hogy a szezon felénél máris 2110 percet töltött a pályán.

"Úgy vélem, hogy Pirlo pontosan ugyanolyan, mint játékosként volt. Nem csoda, hogy külső szemlélőként mindenki a koncentráltságot emeli ki a jellemvonásai közül. Talán kevesebbet beszél, mint más szakemberek, azonban mindig nyugodtságot sugároz, edzőként, valamint csapatvezetőként pedig mindig világos elképzeléseket tár elénk.

Miután az ember labdarúgó volt, nyilvánvalóan nehéz alkalmazkodni egy teljesen más munkakörhöz, ezért időbe telik, míg valaki megmutatja a valódi képességeit. Az új játékosok szintén küzdenek beilleszkedési nehézségekkel, egy edző azonban kis idő elteltével sokkal többet tud nyújtani, mint a kezdetekkor. Egy edzőnek az a legfőbb feladata, hogy elérje, hogy a játékosok hallgassanak az ötleteire, a csapat pedig már a kezdetektől fogva ekképp cselekszik.

Pirlo már a kezdetekkor közölte velem, hogy milyen szerepkörben számít rám, s mikor megtudtam, hogy hol kell majd futballoznom, igen elégedettnek éreztem magam. A jelenlegi pozíciómban igazán jó teljesítményre vagyok képes, mivel jobban tudok alkalmazkodni a vele járó feladatokhoz.

Miután új edzőnk, s szakmai stábunk lett, nagyon gyorsan megkedveltük őket, mivel rendkívül sokat segítenek nekünk. A velük folytatott beszélgetéseim révén sokoldalúbb játékossá váltam, s nagyobb folytonossággal futballozhatok."

Az idén legtöbbször középhátvédként szereplő futballista elárulta, hogy igen jó kapcsolatot ápol csapattársaival, azonban szót ejtett személyes motivációiról is, melyek az együttesben betöltött szerepére is hatással vannak.

"Egy olyan öltözőben, melyet kiváló, s évek óta itt lévő futballisták, például Gigi Buffon, Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, Alex Sandro, vagy Juan Cuadrado alkotnak, megpróbálom minden egyes szituációban önmagamat adni, s úgy viselkedni, ahogy otthon, a családom körében szoktam. Arra törekszem, hogy az életem minden pillanatát komolyan vegyem, úgy a magánéletemben, mint a futballban.

Rendkívül csodálom a csapattársaimat, s elfogadom a pályán kívül betöltött szerepemet, mivel így segíthetem a leginkább az együttest. Úgy vélem, hogy a mérkőzéseken nyújtottak mellett ezek is elengedhetetlen tényezők a győzelemhez és a sikerekhez, valamint a közös munkához, melyek ezeket meghatározzák."

A Zebrák együttesénél minden évben célkitűzésnek számít a bajnokság, valamint a legrangosabb európai kupasorozat megnyerése, azonban az idei évben minden eddiginél erősebb kihívókkal kell szembenézniük Olaszországban, melyen az alakulat széles skálán mozgó produktuma sem segít.

"Néhány alkalommal már megmutattuk, hogy jó úton haladunk. Ezen esetek közé tartozott az AC Milan elleni diadal, valamint a Barcelona idegenbeli győzelem is, mely találkozók egyértelműen biztosítottak bennünket a projektünk helyességéről, valamint a versenyképességünkről. E tényezők segítségével az összes serleget megszerezhetjük, melyre csak lehetőségünk nyílik.

A Sudettóval kapcsolatos álmainkat továbbra sem adhatjuk fel. A pályafutásom korábbi szakaszában már ennél nehezebb helyzeteket, s a jelenleginél nagyobb ponttávolságot is megtapasztalhattam, azonban a szezon végére megfordultak a dolgok, s végül magasba emelhettük a trófeát.

Más együttesek is hasonló problémákkal küzdenek, mint mi, hiszen igen nehéz feladat fenntartani a rendszerességet, főleg úgy, hogy háromnaponta pályára kell lépnünk, ezt pedig csak tetézi a kevés pihenési lehetőség, illetve a koronavírus-helyzet, mely váratlan kieséseket eredményezhet.

A Bajnokok Ligája megnyeréséhez apró dolgok megfelelő keverékére van szükséged. Ebben a sorozatban kiemelten fontos lehet az egységes csapatjáték megléte, valamint a játékosok egyéni képességeinek megmutatkozása is. Jelen pillanatban lépésről lépésre haladunk, s tisztában vagyunk vele, hogy még rengeteg feladat áll előttünk, azonban úgy gondolom, hogy egy olyan nagyszerű csapatnak, mint a Juve, minden kiírásban a végső győzelem a célja."

A futballistát végezetül a Bianconeri legnagyobb sztárjával, Cristiano Ronaldóval való kapcsolatáról is kérdezték, elmondása szerint pedig igen jó viszonyban áll a portugál klasszissal, s élvezi a vele átélt pillanatokat.

"Jó kapcsolatban állok Ronaldóval. A Real Madridban töltött éveink alatt ismertük meg egymást, majd a Juventusnál ismét találkozhattunk. Minden pillanatot igyekszem kiélvezni, melyet egy ilyen játékos oldalán tölthetek, s mivel nem lesz több lehetőségem egy hozzá hasonló futballistával játszani, boldog vagyok, hogy a csapattársa lehetek" – zárta szavait Danilo.