Milan-Juve – Az edzők értékelése

img_20201231_144954.pngA Juventus összeszedett játékkal, valamint Federico Chiesa duplájával, s Weston McKennie találatával 1-3-as győzelmet aratott az AC Milan együttesével szemben a ma esti összecsapáson, mellyel egy meccsel kevesebbet játszva hét pontra csökkentette hátrányát a tabella első helyétől számítva, s az Inter, valamint a Napoli botlását kihasználva immár a negyedik helyen áll a bajnokságban. Az mérkőzést követően mindkét fél trénerei értékelték a látottakat, s míg Andrea Pirlo szerint csapata fontos lépést tett a bajnokságban, addig Stefano Pioli kiemelte, hogy együttese továbbra is a Scudetto esélyesének számít.

"Ez egy rendkívül fontos győzelem számunkra. Végig a kellő módon összpontosítottunk, ezt pedig reményeink szerint meccsről-meccsre egyre jobban látni lehet majd a csapaton. Meglátjuk, hogy a szezon végén hol fogunk állni, mindazonáltal igen fontos, hogy mindig ebben a szellemben futballozzunk, különösképp a Serie A listavezetője ellen, a saját stadionjukban" – jelentette ki a Maestro a Sky Sport Italia kérdésére.

"Fontos volt, hogy ne befolyásoljanak bennünket más, a tabellán felettünk lévő csapatok eredményei, mivel mindig a saját mérkőzéseinkre kell koncentrálnunk. Ezt sikerrel elértük, s ennek, valamint a mentalitásunknak köszönhető a győzelem."

Az egykori középpályás taktikája remekül gátat tudott szabni Theo Hernández előretöréseinek, akire a két gólt szerző Federico Chiesának kellett figyelnie a találkozón.

"Az ötlet az volt, hogy Chiesa nyomás alatt tartsa Hernándezt, s ne engedje, hogy olyan szabadon vehessen részt az akciókban, mint általában, ez pedig különösen fontos volt egy olyan játékossal szemben, aki az egy az egy elleni szituációkban is remekül teljesít.

Pontosan azért igazoltuk le, hogy a támadó harmadban hatékonyan segítse a csapattársait. A pozíciója ugyan változhat, a szerepe azonban nem módosul."

Rodrigo Bentancurnak sokak véleménye szerint szerencséje volt, hogy nem jutott a kiállítás sorsára, míg Adrien Rabiot két meccs kihagyást követően térhetett vissza a kezdőcsapatba.

"Rabiot két meccset a lelátón töltött, így rendkívül friss volt, s alig várta, hogy a kezdőben kaphasson szerepet. Ő egy igazi box-to-box középpályás, ám továbbra is azt gondolom, hogy nincs pontosan tisztában a benne rejlő lehetőségekkel.

Bentancur vele szemben igen fáradt volt, s mikor láttuk, hogy a második sárga lap begyűjtésének veszélye fenyegeti, a lehető leggyorsabban lehoztuk a pályáról."

A Rossoneri egyenlítő gólja előtt úgy tűnt, mintha Hakan Çalhanoğlu fellökte volna az Öreg Hölgy francia labdarúgóját, ennek kapcsán is kérdezték a szakembert.

"Ez egyértelmű szabálytalanság volt, s a játékvezetőnek ebből kifolyólag le kellett volna fújnia a megmozdulást. Az akció továbbengedése után Danilónak agresszívabban kellett volna védekeznie, de a teljes csapat helytelenül reagált a szituációra. Mindenesetre mindent a faltból indult ki."

Paulo Dybala meccseken keresztül tartó rossz forma után két gólpasszt osztott ki, ráadásul a 18. percben sarokkal készített elő Federico Chiesának.

"Mindenki lehet első választás, de akár kényszermegoldás is. Elég szerencsés helyzetben vagyok, hogy a játékosaimat meccsenként cserélhetem az állapotuk, valamint az ellenfelek függvényében.

Dybala kapcsán csak arra volt szükségünk, hogy visszanyerje a megfelelő kondíciót, mivel továbbra sincs 100%-os fizikai állapotban. Még mindig küzd néhány egészségügyi gonddal, emiatt pedig a szezon eddigi részében nem a legjobb tudása szerint teljesített."

Pirlót arról is faggatták, hogy a Juventus tett-e egyértelmű szerződéshosszabbítási ajánlatot az argentinnak, azonban a tréner kitérő választ adott.

"Ez a kérdés nem tartozik a hatáskörömbe, hiszen nem veszek részt a kontraktusok megalkotásában, illetve az ezzel kapcsolatos ügyekben" – zárta szavait az olasz edző.

5503-9756-4f53-b681-d537275923bc.jpgStefano Pioli pályatársától eltérően csalódott hangnemet ütött meg sajtótájékoztatóján, s mindenekelőtt csapatának nehéz körülményeit jelölte meg a vereség okaként, mely véleménye szerint visszavetette a Milan teljesítményét.

"Meg kell emelnünk a kalapunkat, és gratulálnunk kell az ellenfeleinknek, amiért sikerült visszatérniük a meccsbe, s végül diadalmaskodni fölöttünk" – szögezte le a Sky Sport Italiának.

"Minden tőlünk telhetőt megtettünk, hiszen számos gólszerzési lehetőséget alakítottunk ki, ezzel együtt pedig természetesen az ellenfelet is eljuttattuk ilyen kísérletekig. Miután másodszor is vezetést szereztek, nem tudtunk visszakapaszkodni a mérkőzésbe.

Ki fogunk értékelni néhány hibát, melyet a védelmünk elkövetett ma este, s ahol jobb döntéseket is hozhattunk volna, azonban kijelenthető, hogy a csapat nagy lelkesedéssel, elszántan, valamint koncentráltan állt hozzá a megmérettetéshez. A kapusuk bemutatott egy nagy védést Diogo Dalot lövésénél, még 1-1-es állásnál, majd 2-1-re alakították az eredményt, így ezzel immár ők helyeztek nyomás alá bennünket.

Pioli alakulata számos kulcsemberét nélkülözni kényszerült a mérkőzésen, ami a tréner szerint ugyan nagy mértékben befolyásolta a találkozót, összességében kiegyenlített összecsapást látott a helyzet ellenére is. 

"Sok csapat szenvedne, ha ennyi futballistája hiányozna, ám annak ellenére, hogy néhány helyen változtatnunk kellett a labdarúgóinkon, megpróbáltuk megőrizni az identitásunkat és a filozófiánkat, ami úgy vélem, sikerült is.

Rendkívül kiegyenlített összecsapás volt, egészen a Juventus második találatáig, mely egyértelműen megváltoztatta a mérkőzés menetét. A csapat egyébként is zavart állapotban volt, kissé megijedtek a kialakult helyzettől, mivel csak tegnap este tudták meg, hogy két játékosunk koronavírus-tesztje pozitív lett. Ennek ellenére sikerült azt a futballt játszanunk, melyet szeretnénk.

Tisztában voltunk vele, hogy a Bianconeri ki fogja használni az előtte adódó lehetőségeket, hiszen sorozatban kilencszer nyerték meg a Serie A-t, azonban mindent összevetve jól álltuk a sarat ellenük. Az általuk képviselt minőség a javukra billentette a mérleget néhány alkalommal, mikor sokkal jobb döntéseket is hozhattunk volna."

A milánói gárda az első bajnoki vereségét szenvedte el 2020 márciusa óta, ám Pioli ennek ellenére pozitívan tekint a jövőbe.

"A srácok lehajtott fejjel mentek az öltözőbe a lefújást követően, és csalódottnak tűntek, azonban bizonyos szempontból jó dolog, ha megismerik a vereség ízét is, hiszen ezt egy ideje szerencsére nem tapasztalhattuk meg.

A meccs után megveregettem a vállukat, s elmondtam nekik, hogy büszkének kell lenniük arra, amit jelen körülmények között elértek. Ma este bebizonyítottuk, hogy erős csapat vagyunk."

A Sky Sport Italia szakértőjeként Fabio Capello a találkozó után arról beszélt, hogy a Milan továbbra is a bajnoki cím egyik legfőbb esélyese, ebben pedig csak megerősítette a ma esti produkció.

"Nekem is meggyőződésem, hogy a továbbiakban is ambiciózusnak kell lennünk, és ma este abban a meggyőződésben kell elhagynunk a stadiont, hogy a végsőkig fogunk küzdeni, mivel rendelkezésünkre áll minden, amire ehhez szükségünk van.

Az, hogy végig tartani tudtuk a teljesítményünket, még ilyen helyzetben is, önmagában is sokat elárul arról, hogy milyen nagyszerű együttes ez a Milan" – összegzett Pioli.