Juve-Fiorentina – Az edzők értékelése

img_20201222_231316.pngRengeteg vitatható játékvezetői ítélet, széteső Juve-védelem, magára találó Fiorentina – ezek jellemezték a két csapat kedd esti, 0-3-ra végződő összecsapását, mely egyúttal mindkét alakulat számára az utolsó találkozó volt 2020-ban. A mérkőzést követően mindkét csapat mesterei értékelték a látottakat, s míg a Violák nemrég kinevezett trénere, Cesare Prandelli nagy örömmel állt a kamerák elé, egykori tanítványa, az Öreg Hölgyet irányító Andrea Pirlo rendkívül csalódottan nyilatkozott a meccsről, mindazonáltal kijelentette, hogy a szövetség részéről nem volt tisztességes meccsnapon közölni a Napoli fellebbezésének végeredményét.

"Ez azonban nem adhat nekünk felmentést a mérkőzésen történtek alól. Helytelen hozzáállással kezdtük a találkozót, s ha így teszünk, akkor mindig rossz helyzetbe fogunk kerülni" – szögezte le Pirlo a Sky Sport Italia számára.

"A karácsonyi szünet előtti utolsó összecsapáson természetesen bármikor előfordulhat, hogy gondolatban már az ünnepi asztalnál ülünk, de túlságosan lassúak voltunk, mindemellett céltalanul futballoztunk, így pedig a vereség elkerülhetetlenné vált."

A Maestrót megkérdezték, hogy a Napoli ügyében megszületett ítélet kihirdetése hatással volt-e csapatára, a tréner pedig nem titkolta érzéseit ezzel kapcsolatban.

"Nincs gondunk azzal, hogy le kell játszanunk a mérkőzést. Inkább azon csapatok miatt érzek csalódottságot, akik sokkal több játékost kényszerültek nélkülözni, de mégis az előre meghatározott időben léptek pályára, holott számos koronavírusos esetük volt, így pedig tisztességet tanúsítottak a játékkal szemben is.

Nem foglalok állást azzal kapcsolatban, hogy az ítélet helyes volt-e, vagy sem, mindenesetre nem tűnik igazságosnak azon együttesekkel szemben, akik jóval nehezebb helyzetben álltak ki."

A találkozó után rendkívül sok kritika érte a játékvezetést, a Juventus alelnöke, Pavel Nedvěd pedig láthatóan ideges is lett a Bianconeri elmaradt büntetői miatt, majd le is vonult a lelátóról.

"A kérdéses helyzetek egyértelműnek tűnnek, Cuadrado piros lapja is teljesen jogos volt. Más döntések is születhettek volna, melyek számunkra lettek volna kedvezőek, de többet nem kívánok erről mondani. Mindenki láthatja a felvételeket, s véleményt alkothat ezek alapján.

Nem igazán beszélhetünk a meccsen mutatott taktikáról, illetve a technikai elképzeléseinkről, mivel tíz perc elteltével már csak tízen maradtunk a pályán. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy játékban maradhassunk, és ez is történt volna, ha megítélik számunkra a büntetőt.

Egy edző természetesen adhat utasításokat a csapatának, de előfordulhat, hogy ez az együttes nem 100%-os. Az első félidőben bekaptunk egy gólt, majd elvesztettünk egy futballistát, a második játékrészre pedig nem a megfelelő mentalitással jöttünk ki."

A Zebrák lemaradása jelenleg hét pont az AC Milan, valamint hat az Inter együttesei mögött, így a két milánói alakulat esetleges holnapi sikerével könnyen jelentős hátrányba kerülhetnek a tabellán.

"Most néhány napos szünet következik, hogy feltöltődhessünk, majd kezelésbe vehetjük az elkövetett hibákat, s kijavíthatjuk ezeket, mivel van egy projektünk, melyet meg szeretnénk valósítani.

Erős csapatnak érezzük magunkat, azonban, ha a Milan és az Inter előttünk állnak, az azt jelenti, hogy eddig ők teljesítettek jobban. Nem tagadhatjuk, jelen pillanatban ők számítanak favoritnak."

Leonardo Bonucci borzalmas mérkőzést játszott, mivel a három bekapott gól közül kettőnél is hibázott, s Romeo Agresti szerint is a legrosszabbak között volt, mellyel csak 4-es osztályzatot kapott a lehetséges tízből, míg Matthijs de Ligt az utolsó pillanatokban szenvedett sérülést.

"Ezek a dolgok bárkivel megtörténhetnek. Bonuccinak rossz napja volt, de jelenleg ő a kapitányunk, s mi ezáltal nagyon hiszünk benne. De Ligt esete izomfáradságnak tűnik, ami teljesen normális ennyi, egymás után lejátszott meccset követően, de holnap alaposabban kiértékeljük majd az állapotát" – zárta szavait az olasz edző.

img_20201222_231305.pngPrandelli, aki tizenkét esztendővel ezelőtt már egyszer diadalt aratott a Bianconeri ellen a Fiorentina mestereként, arról beszélt, hogy csapata megfelelő játékkal győzedelmeskedett az olasz rekordbajnokkal szemben, s a kellő kockázatokat is vállalta, ekképp rendkívül elégedett alakulatával.

"Ha időszerűen futballozol, akkor előbb-utóbb sikerrel fogsz járni, emiatt úgy döntöttünk, hogy ez a találkozó a megfelelő alkalom a kockázatvállaláshoz" – jelentette ki a Sky Sport Italia kérdésére.

"Ezt a győzelmet a szurkolóinknak ajánljuk, akik mindig mellettünk vannak, s ezen felül velünk szenvednek minden helyzetben. Remélem, ez értelmet adhat a munkának, melyet közösen végzünk az utóbbi időben. A kemény munka a végén megtérül, azonban még mindig nem tartunk ebben a szakaszban, mivel bevallom, kissé szerencsénk volt, hogy Cuadrado korán a kiállítás sorsára jutott.

A játékosaim mindazonáltal nem csak az általunk keresett karakterességet képviselték ma, hanem azt a bizonyos arcátlanságot is, melyet kértem tőlük. Nem sok időm volt eddig edzeni a csapatot, főleg a videoelemzések terén, azonban azt hiszem, ha következetesebben fogunk munkálkodni, a formánk is javulni fog.

Őszintén bízom benne, hogy a problémáink megoldhatóak. Amikor a képviselendő bátorságról, valamint az arcátlanságról beszélünk, az egész játékstílusunkat értjük alatta, kiváltképp azt, amit a büntetőterületen belül mutatunk, mivel ha nem jutsz el a pálya ezen részére, eredményes sem lehetsz."

A Fiorentina elnöke, Rocco Commiso a meccs lefújása után azonnal telefonált a csapatnak, az edző pedig természetesen erről is szót ejtett.

"Hallottam az esetről, és rendkívül örültem neki. Rocco jó ember, az első dolog, amit kérdez tőled, az mindig a családod és a gyermekeid helyzete, így remélem, hogy a Fiorentina is egy nagy családdá válhat."

A tréner több játékosáról, többek között Dušan Vlahovićról is beszélt, aki legutóbbi három meccsén sorra betalált, s egyelőre kulcsszereplőnek tűnik az együttesben.

"Továbbra is töretlenül hiszek  Vlahovićban. Nagy elszántság munkálkodik benne, keményen dolgozik az edzéseken, s mindent összevetve, szerintem remek futballista. Még csak húsz esztendős, ha pedig képes lesz javítani a technikáján, illetve a mozdulatai időzítésén, akkor valóban kiváló játékos válhat belőle.

A nagy elszántság és a hatalmas lelkesedés alapvető tulajdonsága, de meg kell tanulnia azokat a dolgokat, melyeket csak egy szakember adhat át neki, például a helyzetek felmérésének módját. Ennek ellenére jó alapokkal rendelkezik."

Borja Valero kis híján piros lapot kapott a második félidőben, így Prandelli nem véletlenül döntött lecserélése mellett, annak ellenére, hogy a középpályás szívesen a pályán maradt volna.

"Három olyan játékosunk volt, aki már korábban szerzett egy sárga lapot, egyiküknek pedig muszáj volt lejönnie, mivel nem szerettem volna, hogy tíz főre fogyatkozzunk. Borja egy igazi játékmester, nála senki sem tudja jobban időzíteni a passzokat."

Prandelli a meccs végén átölelte Andrea Pirlót, azonban nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy az egykori regista volt edzője hozta el tanítványa első Serie A-vereségét szakemberként.

"Gratuláltam Pirlónak, mert igen rövid idő alatt egyértelmű identitást adott ennek a Juventusnak, akik igazi támadófutballt játszanak. Már játékoskorában is tudtuk, hogy valódi vezéregyéniség, és valószínűleg minden egyes csapatnak kihívást fog okozni a szezonban, az összes kiírásban, ahol versenyben vannak" – zártva szavit a bresciai születésű mester.