Parma-Juve – Az edzők értékelése

img_20201220_074950.pngA Juventus a Serie A tegnap esti fordulójában magabiztos, 0-4-es sikert aratott a Parma otthonában, mellyel folytatta felzárkózását a ma pályára lépő két milánói együtteshez. A találkozót követően mindkét csapat mesterei megtették ilyenkor megszokott nyilatkozataikat az olasz sajtónak. A Bianconeri vezetőedzője, Andrea Pirlo arról beszélt, hogy mindig ezt a csapatot szeretné látni, s véleménye szerint játékosai már birtokában vannak annak a hozzáállásnak, melyre minden egyes összecsapáson szükségük van, valamint szót ejtett egyes labdarúgókról is.

"Ronaldo teljesen jogosan haragudott magára, miután az Atalanta ellen kihagyott egy tizenegyest, de szerencsére nem volt sok ideje ezen mérgelődni, és azonnal lehetőséget kapott arra, hogy megmutathassa, mennyire szeret gólt lőni" – kezdte mondanivalóját a DAZN kamerái előtt.

"Nem voltunk elégedettek a szerdán nyújtottakkal, azonban a mai teljesítményünk nagyon jó volt. Ma este szerettük volna visszaszerezni az Atalanta ellen elvesztegetett pontokat, és azt hiszem, ezt sikerült is elérnünk."

A Maestro elismerte, hogy ezt a Juventust szeretné látni hétről-hétre, mivel a tegnap esti csapatban egyértelműen felismerte az általa játszatni kívánt futballstílus elemeit.

"Ezen az estén az a Juventus mutatkozott meg, melyet látni szerettem volna. Meg kellett nyernünk a mérkőzést, a csatárainknak, Cristianónak és Álvarónak pedig vissza kellett térniük a gólszerzés útjára. Csapatként kellett dolgoznunk, ráadásul Aaron Ramsey is nagyszerű meccset játszott.

Lassan eljutunk ahhoz a futballhoz, melyet mindannyian szeretnénk, nem kizárólag én, hanem a játékosok is. Különösen szeretem a magas letámadást, ami azzal jár, hogy mikor az ellenfél birtokolja a labdát, mi annak gyors visszaszerzésére törekszünk, ez pedig lehetővé teszi számunkra a meccs irányítását. A srácok már elsajátították ezt az elképzelést, és így meccsről-meccsre fejlődni tudunk.

Most már tisztában vagyunk vele, hogy jó úton járunk, és azzal, hogy minden egyes összecsapáson ilyen szellemben kell játszanunk, akár a Parma, akár a Barcelona ellen. Nagy nyomást kell gyakorolnunk az ellenfelekre, minél előbb visszaszereznünk a játékszert, így kontrollálni a találkozót."

Weston McKennie az utóbbi időben a szezon egyik nagy felfedezettjévé kezd válni, aki remekül szerepel box-to-box középpályásként, s hatalmas munkabírással rendelkezik.

"McKennie remek a labda visszaszerzésében, de a letámadást és az akciókat is nagyszerűen tudja segíteni. Fiatal, emiatt még van mit fejlesztenie a technikáján, mindazonáltal hamarosan még jobban fog teljesíteni.

Mivel az idényt megelőzően nem álltak rendelkezésünkre barátságos mérkőzések, tétmeccseken kellett kipróbálnunk az elképzeléseinket. Ahogy telt az idő, rájöttünk, hogy változtatnunk kell bizonyos futballisták pozícióján, ekképp némi kiigazítást hajtottunk végre ennek tekintetében. A középpálya ennek révén két fős lett, mely alkalmanként három szereplősség alakulhat a meccs során."

Egy másik nyári szerzemény, jelesül Álvaro Morata is kiválóan teljesít Torinóban, azonban a közösségi médiában rengeteg támadást kapott ominózus, Atalanta ellen  bemutatott sarkazása miatt, melyet korábban Pirlo is megemlített nyilatkozatában.

"Morata volt a legelső jelöltünk a csatárposztra, azonban az Atlético Madrid nem engedte el egyből, így más játékosok iránt is kifejtettük érdeklődésünket. Tudtuk, hogy együttesünk számára Morata az ideális támadó, mivel amikor fizikailag és szellemileg is jól érzi magát, akkor bármire képes.

Álvaro rendkívül csalódott volt a szerdai összecsapás, illetve az utána őt érő kritikák miatt, azonban elmondtam neki, hogy mikor keményen dolgozol egy csapatért, akkor előfordulhatnak kisebb-nagyobb kihagyások. Amíg az eddig látott mozdulatokat mutatja be, és továbbra is ekképp kerül a kapu előterébe, a gólok maguktól jönnek majd" – zárta szavait a szakember.

img_20201220_075028.pngA Parma alakulatát irányító Fabio Liverani már jóval kisebb elégedettséggel nyilatkozott a médiának, és kihangsúlyozta, hogy csapatán elsősorban a fáradtságot, valamint a frusztrációt vette észre a mérkőzésen, melyet különösebb megerőltetés nélkül nyertek meg a Zebrák.

"Nem hinném, hogy félelemmel telve léptünk volna pályára, hiszen az első nagyobb lehetőség előttünk adódott, s mindössze Gigi Buffon varázslatos védése miatt nem szereztük meg a vezetést" – mondta a DAZN-nak.

"A nagy csapatokkal szemben meg kell próbálnod a esélyeid 100%-ának kihasználását, és arra kell törekedned, hogy új lehetőségeket teremts. Mi egyikre sem voltunk képesek.

Az egymásnak adott jelzéseink nem minden esetben voltak megfelelőek, az olyan együttesek pedig, mint a Juventus, nem engedik, hogy megússzuk ezeket a hibákat. Egy kis fáradtság is jellemzett bennünket, így talán nem a legszerencsésebb forgatókönyv volt a Juvével szembenézni az egy héten belüli harmadik találkozónkon."

A Bianconeri játékosai szinte szabadon mozoghattak a pályán, ennek okáról is kérdezték a trénert.

"Mikor emberfogást próbálsz alkalmazni, agresszívebbnek kell lenned. Eltökéltségről és koncentrációról van szó. Egyértelmű, hogy mikor lemaradok az emberekről, mert kizárólag a labdával törődöm, akkor nehézségekkel fogok szembesülni. El kell kerülni, hogy az ellenfélhez jusson a labda, mivel ha sem ő, sem pedig én nem tudjuk megszerezni, akkor elmúlik az általa jelentett veszély is.

Úgy vélem, hogy mind fizikai, mind pedig szellemi értelemben véve kevesebb tartalékkal rendelkeztünk, és két gól gyors egymásutánban történő beengedése a maradék energiánkat is elvette. Ha Juraj Kuckának sikerült volna betalálnia, ismét növelhette volna az önbizalmunkat.

Az utóbbi időben küzdöttünk a lehetőségek kialakításával, ezen a továbbiakban mindenképpen dolgoznunk kell. Kedden alapvető fontosságú mérkőzésünk lesz a Crotone ellen, mivel vissza szeretnénk térni az eddigi teljesítményünkhöz, valamint az eredményességhez" – összegzett Liverani.