Beharangozó - a Parma elleni meccs

loghi_400x400_0003_parma.pngA hétközi Atalanta elleni 1:1-et követően, a mai napon a Parma elleni idegenbeli mérkőzésen kell javítson eddigi nem túl fényes bajnoki mérlegén az Öreg Hölgy. Az dicséretes, hogy eddig veretlen a Mister vezetésével a csapat, az viszont, hogy 12 összecsapáson már hatszor játszott döntetlent,  kezd elég kellemetlenné válni. A bajnokság kiegyenlített erőviszonyainak köszönhetően, még így is megvan a dobogó, és csupán 4 illetve 3 pont a hátrány a két milánói együttes mögött, de bőven eljött az ideje, hogy egy hosszabb győzelmi sorozattal a saját kezébe vegye a sorsát a gárda. Erre ideális lehet a következő három forduló, amikor is relatíve gyengébb ellenfelek ellen lehet a pontokat gyűjteni, hogy aztán januárban a Milan elleni rangadón már egy önbizalomtól duzzadó Zebracsorda futhasson ki a gyepre. A mai összecsapás helyszíne a parmai Stadio Ennio Tardini lesz, a játékvezető Gianpaolo Calvarese, és a televízióban a Digi Sport 1-en lesz figyelemmel követhető, 20:45-ös kezdettel.

A rutinos 44 éves teramói születésű sípmester 2009-ben debütált az élvonalban, egy Cagliari-Inter mérkőzésen, és azóta összesen 146 Serie A összecsapáson fújta a sípot. Átlagosan 4,4 alkalommal oszt ki sárga kártyát, összesen eddig 657-et, 37 kiállítást eszközölt, és 44 alkalommal ítélt büntetőt. A Parma statisztikája vele 10 meccs, 1 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség, a Juventus 11 mérkőzésen 10-szer győzött és csupán egyszer remizett. Ezt a párosítást még sohasem dirigálta.

A Sonkások keretének aktuális értéke 121 millió euró, legtöbbre taksált játékosuk a 12 milliót érő francia Wylan Cyprien. A Crociati nem szerepel túl meggyőzően az idei pontvadászatban, 12 forduló után csupán a 14. pozíciót foglalják el a tabellán, 2 győzelem, 6 döntetlen és 4 vereség a mérlegük, 12-19 a gólarányuk. Az elmúlt öt fordulóban kikaptak a Romától, megverték a Genoát, és az utolsó három találkozójukat döntetlenre adták. Mivel ez a két csapat játszotta eddig a legtöbb döntetlent az idén, egyáltalán nem lenne meglepő a pontosztozkodás, bár Pirlo csapatának egyértelműen vereséggel érne fel az újabb pontvesztés.

A Ducali pályaválasztásával a 26. randevúra készülődnek a felek, és a párharc nagyon kiegyenlített. A kétszeres UEFA kupa győztes hazaiak hétszer, a látogatók nyolcszor gyűjtöttek 3 egységet, 10 alkalommal megosztoztak a pontokon, a gólkülönbség 25-26. Ez a két csapat nagyon ritkán játszik a Parma pályaválasztásával gólzáporos összecsapásokat egymás ellen, egészen 1995-ig kell visszamennünk az időben, ha legalább 3 rúgott gólt keresünk a Zebrák csapatától. Az 1:3-ra végződő találka góljait Dino Baggio illetve Paulo Sousa és Fabrizio Ravanelli (2) szerezték. Fehér Toll csukafejese egészen elképesztő mozdulat volt. Ebben a stadionban legutóbb Giorgio Chiellini góljával 1:0-ás Juve győzelem született. 3 gólt többen is elértek a párosítás történelmében, ezt kell fölülmúlnia annak aki itt a legeredményesebbé kíván válni.

Az átigazolásaik idén nyáron így alakultak: Érkezett Valentin Mihai Mihăilă (Universitatea Craiova, 8,5 millió euró), Maxime Busi (RSC Charleroi, 7,5 millió), Simon Shom (Fc Zürich, 6,5 millió) és Yordan Osorio (Fc Porto, 4 millió) azonnali vétel keretében, rengeteg játékost véglegesítettek kölcsön utáni opcióval, közölük a két legismertebb név Roberto Inglese, és Yann Karamoh, kölcsönbe érkezett Wylan Cyprien a Nice és a napokban súlyos sérülést szenvedő Hans Nicolussi Caviglia éppen a Bianconeri csapatából. A távozók oldalán a legnagyobb név  Dejan Kulusevski aki 40 millió euróért cserébe lett a Zebrák játékosa. Ha Liverani mester úgy dönt, akár egy magyar labdarúgó, Balogh Botond is pályára léphet a rekordbajnok ellen.

A sérültek listája napról napra változik, de akik egészen biztosan hiányozni fognak ma, a hazai oldalon Alberto Grassi, Vincent Laurini, Giuseppe Pezzella és Hans Nicolussi Caviglia, míg a vendégeknél Arthur Melo, Merih Demiral, Giorgio Chiellini és az izomfáradtsággal küzdő Paulo Dybala.

A Gialloblu mestere Fabio Liverani 1976-ban Rómában született. A piemontiak ellen mindeddig két alkalommal készítette fel aktuális gárdáját, de mégis csak egy mérkőzés, és egy vereség szerepel a statisztikáiban. Az általa dirigált Lecce, a tavalyi szezonban 4:0 arányban maradt alul a fekete-fehér csíkosak ellen, a torinói mérkőzésen. A gólokat Paulo Dybala, Cristiano Ronaldo, Gonzalo Higuaín és Matthijs de Ligt szerezték. A Leccében rendezett 1:1-re végződő összecsapáson eltiltása miatt Manuel Coppola helyettesítette.  A legfelsőbb osztályban a Genoa kispadján debütált, a 2013/14-es szezonban 6 mérkőzés jutott neki. Ezután alsóbb osztályokban, és Angliában vállalt állást, az olasz első osztályba tavaly a Lecce csapatával jutott újra vissza, de a kiesést követően menesztették. A mai napig 55 élvonalbeli mérkőzésen töltötte be a vezetőedzői posztot, 12-14-29 a győzelem, döntetlen, vereség mutatója. A sárga-kékeket az idei szezon első mérkőzése óta irányítja, kedvenc felállása a 4-3-1-2, jelenlegi munkaadója 2022 júniusáig adott neki szerződést. A bent maradáshoz szükséges pontok gyűjtését elsősorban biztosan nem a mai mérkőzésen várják el tőle.

A várható kezdőcsapat a Sky Sport Italia szerint:

kepernyofelvetel_377.png