Tacopina: "Több amerikai lesz a Serie A-ban"

mckennie.jpgAz olasz-amerikai származású Joseph Tacopina, aki korábban az AS Roma alelnökeként, valamint a Bologna elnökeként is tevékenykedett, a várakozások szerint pedig hamarosan a jelenleg a Serie C-ben szereplő Catania irányítását veszi át, egy friss kijelentésében arról beszélt, hogy a Juventus ifjú középpályása, Weston McKennie után rövidesen más amerikai tehetségek útja is az olasz bajnokságba fog vezetni, mivel az Öreg Hölgy által nyáron megkötött transzfer új lehetőségeket tárt föl a két fél között.

Az ötvennégy esztendős, eredetileg ügyvédként tevékenykedő férfinek a sporttal kapcsolatban kiváló rálátása van mind az olaszországi, mind pedig az amerikai eseményekre, így szilárd meggyőződése, hogy az egyre jobb teljesítményt nyújtó McKennie egy nemsokára kibontakozó folyamat első képviselője, így a jelenleg a Chelsea együttesében futballozó Christian Pulisic, valamint a barcelonai Sergiño Dest mellett ő is igazi úttörőnek számít, s megnyithatja az utat az Európában mindeddig kevésbé foglalkozhatott amerikai tehetségek előtt.

"Úgy vélem, Olaszországban futballozni egy igen romantikus lehetőséget jelent az amerikai játékosok számára" – kezdte a Goal-nak adott nyilatkozatát Tacopina.

"A Serie A-ra a világ egyik legjobb bajnokságaként gondolnak az Egyesült Államokban, és mára sokan követnek olyan csapatokat az országban, mint a Juve, a Milan, az Inter, vagy a Roma. Ez rendkívül izgalmas az amerikai futballisták számára, úgyhogy tudom, hogy nekik igazi megtiszteltetést jelentene Olaszországban játszani."

A sportvezető szerint a valódi gondok nem is itt, hanem a tehetséggel kapcsolatban jelentkeznek, mely értelemszerűen megnehezíti labdarúgók az Európába való átigazolását is.

"Az igazi problémát a tehetség jelenti. Nem a labdarúgók fizikai szintje, mivel úgy gondolom, hogy az amerikai sportolók fizikailag egészen kiválóak, köszönhetően az Egyesült Államok által alkalmazott edzési és táplálkozási programoknak, és minden más ezzel kapcsolatos tényezőnek.

Azonban taktikai szinten általában még mindig fejletlenek, mert egyszerűen hiányzik valami az ottani edzőkből és edzésmódszerekből, ami Európában megvan. Mindazonáltal ez a probléma egyre kevésbé jellemző. Csak meg kell tekintenünk, hogyan játszik Weston McKennie a Juventusnál, vagy vegyük Christian Pulisicot, aki előbb a Dortmundnál szerepelt, most pedig a Chelsea-nél futballozik.

Az elmúlt időben az Egyesült Államokban felbukkant néhány valódi tehetség, és szerintem csak idő kérdése a Serie A-ban való tömeges megjelenésük is."

Tacopina elismerte, hogy az Itáliában kifejtett tevékenysége is részben ennek előremozdítása miatt történt, mivel a többeknek feltett szándékuk, hogy a futballt a tengerentúlon is sokkal népszerűbbé tegyék.

"A Cataniában folytatott munkám egyik oka az, hogy szeretnénk minél jobban növelni a futball márkaértékét Észak-Amerikában, ahol rendkívül sok szicíliai származású ember él, így pedig ez a klub is vonzó lehet olyan családok számára, akiknek gyökerei ide vezetek vissza.

Ha sikerülne találni egy új Giuseppe Rossit, azaz egy olasz-amerikai játékost, akit a Catania csapatához csábítanunk, az sportszakmai és márkaépítési szempontból is nagyon értékes lenne nekünk. Végső soron tényleg hiszem, hogy hamarosan a mostaninál jóval több amerikai látunk majd az olasz első- és másodosztályban.

A Roma, a Bologna, valamint a Venezia csapataiban eltöltött éveim során már sok amerikai futballistával próbálkoztunk, azonban a tervünk nem jött be, mivel akkoriban még túlságosan nagy volt a minőségbeli különbség, azonban mostanra ez jelentősen csökkent" – zárta szavait a szebb napokat látott dél-olasz klub leendő elnöke.