Beharangozó – a Napoli elleni meccs

napoli_cimer.pngA Lega Serie A által megjelenített nyilatkozat szerint a Juventus-Napoli párharc meglesz tartva, az eredeti terv szerint, ami azt jelenti ha a Partenopei nem jelenik meg, akkor a győzelmet az Öreg hölgy javára írják.

"A Lega Serie A megerősíti, hogy a harmadik játék heten tartandó Juventus-Napoli párharc meglesz tartva az eredeti menetrend szerint aminek dátuma 2020.10.04 , 20:45."

A Napoli csapata képtelen volt bizonyítani, hogy meglett volna-e tiltva nekik a Torinóba való utazás, és eddig nem adtak ki olyan nyilatkozatot, amiben benne lett volna bármiféle hivatkozási alap a hirtelen terv változásra.

Arról volt szó, hogy a friss beszámolók szerint a nápolyi csapatnak meglett tiltva az utazás az ASL által (Helyi egészségügyi szervezet), ami felül írná a meglévő Serie A protokollt, azonban nyilvánosságra került ASL nyilatkozat, ami nem kifejezetten az utazást tiltja meg, vagy helyezné az egész csapatot karanténba.

Hanem önkéntes karantént kér, azoktól akik közeli kapcsolatba kerültek Piotr Zielińskivel és Eljif Elmasszal, akiknek a COVID-19 pozitív lett, ami ugyanúgy vonatkozott a Juventusra is, mivel a csapat személyzetében ketten szintén pozitív tesztet produkáltak.

A Serie A és az UEFA protokoll szerint ameddig az adott csapatnak 13 játékosa van (beleértve legalább 1 kapust is) akkor a meccset megkel tartani. 

Ez egy nagy megpróbáltatása a pontos Serie A protokollnak, ami jelenleg messze nem a legtisztább.

A Genovának halasztaniuk kellett a párharcot a Torino csapatával, mivel az együttes huszonkettő esetet regisztrált, beleértve tizenhét játékost.

A legtöbbjük pályára lépett, a Napoli ellen elvesztett 6-0-ás párharcban, ami magyarázatot adhat arra, hogy Zielińskinek és Elmasnak későbbiekben miért lett pozitív a tesztjük.

Ha az ASL nem tiltotta meg az utazást, akkora Napolinak lett volna még lehetősége, hogy ma reggel még elutaznak, és este lejátsszák mérkőzést.

Innentől fogva ha a nápolyiak nem jelennek meg a mérkőzésen, a Juventus 3-0-ás automatikus győzelmet könyvelhet el. A Sky Sport Italia szerint erre pedig igencsak nagy az esély, szerintük a  Napoli csapata továbbra se hajlandó Torinóban megjelenni.

A múlt heti, kissé talán csalódást keltő római döntetlen után a Bianconeri számára nem maradt sok idő a sebek nyalogatására, hiszen immáron a szezon második hazai mérkőzésén, a rivális Napoli elleni rangadón kell helytállni.

Annak ellenére, hogy valószínűleg a meccs nem lesz megtartva, azért még a szokásos beharangozó nem maradhat el, mivel jelen állás szerint hivatalosan a mérkőzést meg kell tartani, így ennek fényében érdemes elolvasni a következő sorokat:

Látva az ellenfél előző mérkőzésen nyújtott teljesítményét, melynek során hat gólt rúgva tudták megnyerni a Genoa elleni meccsüket, ez a győzelem közel sem tűnik kötelező feladatnak, de egy újabb pontvesztés már rögtön a szezon elején roppant nehéz helyzetbe hozná a Zebrákat.

A mérkőzést a Digi Sport 1 közvetíti vasárnap 20:45-ös kezdettel, a helyszín az Allianz Stadium, az összecsapás játékvezetője pedig Daniele Doveri lesz.

A 43 éves játékvezető 2010 óta dirigál Serie A mérkőzéseket, ezt a párosítást eddig egyetlen egyszer, a fájó emlékű olasz kupa döntőn vezényelte, amit a Partenopei büntetőrúgásokkal nyert meg a mai házigazda ellen. A bíró nagy kártyaosztónak számít, hiszen eddigi 163 első osztályú mérkőzésén 749 sárga és 43 piros lapot húzott elő, ezen kívül 58 büntetőt fújt be. A Napolinak 28 mérkőzést vezetett, ezeken a találkozókon mérlegük 16 győzelem, 7 döntetlen 5 vereség, míg a Juventus esetében 15 mérkőzésen 11-2-2 a győzelmi arány.   

A hazai statisztika elsöprő Juventus fölényt mutat, 74 eddigi torinói fellépéséből a Napoli csupán 8 alkalommal tudott győzni, és 20 döntetlen mellett 46 hazai siker született, a gólok száma 133-71. Ha a két csapat teljes történetét nézzük, akkor Juve szempontból az arány 148 lejátszott találkozó után: 69-47-32, a gólarány pedig 218-160. Ha csak a legutóbbi tíz évet vesszük figyelembe, a vendégek 1 döntetlen és 1 győzelem mellett mindig lógó orral távoztak Észak-Olaszországból.

Ebben a párosításban eddig négyen értek el kiemelkedő gólszámot, Antonio Wojak és Alessandro Del Piero 11-11, míg Felice Borel és Gonzalo Higuaín 9-9 gólt lőttek. Borel és Del Piero csak a Juventus mezében talált be, míg a másik két játékos mindkét csapat színeiben eredményes volt.

A két keret értéke között a mai napon elenyésző a különbség.  A legértékesebb játékosok, Paulo Dybala (80 millió euró), illetve Kalidou Koulibaly (65 millió euró), az átlagéletkor pedig halványan a Napoli számára kedvezőbb 28,2 év a 27,2 évvel szemben.

Mivel az idei Andrea Pirlo első éve vezetőedzőként, így a két mester trénerként még nem találkozott, de játékosként hosszú ideig egy bombaerős AC Milan középpályát erősítettek mindketten, és így barátság köti össze őket a magánéletben is. Ezen felül 2006-ban mindketten tagjai voltak az olasz felnőttválogatott keretének, akik a németországi torna végén magasba emelhették a világbajnoki trófeát.

Az eddigi utolsó Juventus-Napoli mérkőzés Maurizio Sarri bemutatkozása volt korábbi csapata ellen, (akiknek a mai napon állítólag szurkolni fog), és ki ne emlékezne arra, hogy hogyan alakult ki a 4:3-as végeredmény. Danilo csereként beállva szinte az első labdaérintéséből gólt lőtt, aztán Higuaín egy zseniális cselt követően, nem kevésbé zseniális lövéssel szomorította volt csapatát, majd még Ronaldo is betalált. Ami ezután történt, az a Juventinók számára maga volt a rémálom. A Napoli minden mindegy alapon támadni kezdett, és mindössze tizenöt perc leforgása alatt ki is egyenlített, hogy aztán a  90+2. percben Koulibaly mentés helyett, a saját kapujába vágja a Zebrák győztes gólját.

Hogy ne csak a gólgazdag és fordulatos meccseket elevenítsük föl, álljon itt a közelmúltból egy sokkal könnyedebb, 3:0-ás győzelem is.

A jelenlegi keretekből csupán a jó öreg Fernando Llorente játszott a rivális csapatban is, ő 2013-15 között erősítette a fekete-fehéreket.

A mérkőzésen Adrien Rabiot és Matthijs de Ligt biztosan nem lép pályára, előbbi eltiltás, utóbbi műtét miatt, de kérdéses Sami Khedira, Federico Bernardeschi, és Alex Sandro játéka is. A másik oldalon Lorenzo Insigne, Eljif Elmas és Piotr Zieliński játékára nem számíthat Gattuso mester. Utóbbi két játékos koronavírus-tesztje pozitív lett, és ezért nem vállalhatják a játékot.

A Napoli legjelentősebb érkezője a Lille egykori játékosa, Victor Osimhen, a 21 éves nigériai csatárért 70 millió eurót fizettek a déliek.

Nem véletlen, hogy a Partenopei megengedhetett magának egy ilyen komoly transzfert, ugyanis rengeteg játékost tudtak értékesíteni: Allan (Everton, 25 millió euró), Marko Rog (Cagliari, 13 millió euró), Vlad Chiricheș (Sassuolo, 9 millió euró), Simone Verdi (Torino, 20 millió euró), Roberto Inglese (Parma, 18 millió euró), Alberto Grassi (Parma, 6,9 millió euró), Luigi Sepe (Parma, 4,58 millió euró), Orestis Karnezis (Lille, 5 millió euró), Liugi Liguori (Lille, 5 millió euró), Claudio Manzi (Lille, 5 millió euró), a hosszú sort pedig Lorenzo Tonelli zárja (Sampdoria, 2,5 millió euró). 

Fontos még megemlíteni, hogy José Callejón is távozott, ugyanis lejárt a szerződése, míg Amin Younes kölcsönben van az Eintracht Frankfurtnál.

A Sky Sport Italia ezt a kezdőt várja:

sky_juve-napoli.png