HIVATALOS: Massimiliano Allegri lemondott a vezetőedzői posztról

allegri_fired.jpgA Juventus a ma hajnali órákban hivatalos közösségi médiás felületein némileg meglepő módon bejelentette, hogy az elmúlt közel két hónap botrányos eredményei a csapat vezetőedzője, Massimiliano Allegri azonnali hatállyal lemondott a vezetőedzői posztról, melynek nyomán a holnap esti, Lazio elleni Coppa Italia-mérkőzésen már nem is lesz a kispadon, lévén, hogy helyét a szezon végéig asszisztense, Marco Landucci veszi át. 

A Juventus hivatalos közleménye az alábbiakat tartalmazza: 

"Nyolc év, tizenegy trófea, két ciklus, és megannyi felejthetetlen pillanat. Massimiliano Allegri és a Juventus útjai egy páratlan, rengeteg, bajokokhoz méltó és dicsőséges pillanatot, megannyi örömöt és bánatot tartalmazó kalandot, valamint számos közösen elhódított, majd magasba emelt serleget követően ma örökké különválnak. 

General Max 2014 júliusában érkezett meg a Continassára, hogy Antonio Conte örökségét folytatva maga is sikerre vezesse az épp szárnyait bontogató Bianconerit, 2019-ben pedig öt Scudettóval, négy Coppa Italiával, két Supercoppa Italianával, továbbá két Bajnokok Ligája-döntővel a háta mögött intett búcsút az alakulatnak. Két évvel később, 2021 májusában azonban visszatért álmai Öreg Hölgyéhez, hogy egy új generáció felépítésén, egy új, az eddigieknél is sikeresebb korszak alapjainak lefektetésén munkálkodjon, tökéletes elegyet hozva létre a fiatal reménységekből, illetve a tapasztalt, többszörösen kipróbált sztárokból. 

Max nem csupán a Juventus vezetőedzője volt, hanem eggyé vált a klubbal is: az idei szezonban folyamatos fejlődést mutatva vezette alakulatát, korszakalkotó, formabontó megoldásait pedig az egész kontinensen elismeréssel illették. Bármilyen mély is azonban a két fél kapcsolata, s bármilyen erős is a szövetség, melyet annak idején kötöttünk, olykor be kell látni, hogy váltásra van szükség.

Massimiiliano Allegri ma délután egy rendkívüli belső értekezleten közölte a Juventus vezetőségével, hogy teljes körű felelősséget vállal az elmúlt időszak kudarcaiért, s mivel nem akarja megvárni, hogy a Bajnokok Ligája-indulás is veszélybe kerüljön, önként lemond a vezetőedzői posztról. 

A Juventus történelmének egyik legsikeresebb trénere összességében véve nyolc idény után int végleg búcsút a Bianconerinek, szakmai stábja ugyanakkor az évad végéig a klub kötelékében fog maradni. Gianluca Ferrero elnök ideiglenes jelleggel Marco Landucci eddigi másodedzőt nevezte ki a csapat trénerének, egyúttal pedig bejelentette, hogy Massimiliano  Allegri búcsúceremóniájára a szezon utolsó bajnoki mérkőzését követően, május 26-án kerül majd sor. 

Köszönünk mindent, Max, és sok szerencsét kívánunk a jövőre nézve!"

A hivatalos bejelentéssel párhuzamban az Öreg Hölgy vezérigazgatója, Maurizio Scanavino is nyilatkozott az olasz médiának a kialakult helyzetről, melynek keretében a Sky Sport Italia és az IlCorvoNews kamerái előtt értékelte a lemondást, amit igazán fájdalmas, ám férfias és becsülendő lépésnek nevezett. 

"Teljes vezetőségünk nevében mondhatom, hogy valósággal letaglózott bennünket Massimiliano Allegri bejelentése. A szombat esti, Lazio elleni kudarcot követően válságértekezletet tartottunk, hiszen a riválisok hamarosan utolérnek bennünket a tabellán, ami miatt szükségét láttuk a szituáció alapos kiértékelésének és a jövőről való közös gondolkodásnak. Max rögtön bejelentette lemondását, melyet vezetőségünk először nem akart elfogadni, ám a mester hajthatatlan volt, s közölte velünk, hogy erkölcsi iránytűje ezt diktálja, határozatát pedig nem kívánja megváltoztatni. 

Őszintén szólva megviselt bennünket a döntés, a játékosok pedig hasonló reakciókat adtak: Fabio Miretti és Mattia De Sciglio egymás vállain sírtak, míg Alex Sandro térden állva könyörgött, hogy így bírja Maxot maradásra. Egyedül Dušan Vlahović vette elő a Coppa Italia-győzelem esetére tartogatott pezsgőt a hűtőből, de a szerbet már egyébként is megbüntettük a múltkori kirohanása miatt, egy ilyen jól kereső futballistának pedig nem oszt, nem szoroz még egy 70 ezer eurós bírság. 

A Juventus igazgatótanácsa rövid mérlegelés után eleget tett Max kérésének, s egyúttal arról határozott, hogy az évad végéig Marco Landucci fogja irányítani az alakulatot, aki az AS Roma elleni, 2022-es fordítás során is megmutatta, hogy ha a zavaró tényezők eltűnnek, ki tudja bontakoztatni a benne rejlő tehetséget. Cristiano Giuntoli indítványára ugyanakkor előterjesztést nyújtottunk be a Vatikánba I. Ferenc pápához, annak érdekében, hogy Massimiliano Allegrit, eredményeire és erkölcsileg kimagasló döntésére való tekintettel még életében, soron kívül a katolikus egyház szentjévé avassák."

Fabrizio Romano és Romeo Agresti egybehangzó állításai szerint a Juventus vezetősége azonnal megkezdte a jövő tervezését, s felvette a kapcsolatot Jürgen Kloppal, aki az idény végén távozni fog a Liverpool alakulatától. A német szakember, aki jelenleg is harcban van a Vörösökkel a Premier League-trófeáért, Romano információ alapján nem zárkózott el az ötlettől, ám megvárja, hogy véget érjen április elseje, mivel egyelőre nem gondolja, hogy a Juventus valóban méltónak tartja őt a General Max által hagyott űr betöltésére, s hogy nem csak egy rossz tréfáról van szó. 

Köszönünk mindent, Max!