Botrány bontakozik ki az olasz futball csúcsvezetőinek kapcsán

gravina_botrany.jpgA Római Ügyészség, karöltve más olasz nagyvárosok ügyészeivel egy nyomozást kezdeményezett a Lega Pro egyik ügyével kapcsolatban, melyben egyes információk szerint Gabriele Gravina, a FIGC (Olasz Labdarúgó Szövetség) elnöke, egyúttal az UEFA alelnöke is érintett lehet.

A Dosszié-ügy névre hallgató vizsgálat során nyolc újságíró tevékenységét helyzeték nagyító alá, mert egyes vádak szerint számos politikai személyiség (példának okáért Pasquale Striano, a Guardia di Finanza hadnagya), valamint más pénz és sportügyek révén érzékeny, valamint privát adatokhoz juthattak, ami arra ösztökélte a Római Ügyészséget, hogy mélyebben beleássa magát ebbe a nyomozásba, amely úgy néz ki, hogy érinti, kapcsolatban állhat a Perugiai Ügyészség egyik saját vizsgálatával is.

Az Il Sola 24 Ore jelentése szerint a fővárosi ügyészség látókörébe került a FIGC jelenlegi elnöke Gravina is, aki a hírek szerint a Lega Pro televíziós jogaival kapcsolatos vizsgálat során került előtérbe. Ez a most felderített szál egyelőre nem rendelkezik gyanúsítottakkal, sőt még feltételezett bűncselekmény sem került megállapításra, azonban Giuseppe Cascini és Maria Sabina helyettes ügyészek további nyomozásokat akarnak folytatni ebben a kérdésben.

A fővárosi ügyészség akkor figyelt fel erre az esetre, mikor a salernói munkatársaik nyomozást folytattak a Salernitana labdarúgó klub eladásának körülményi ügyében (a klub Claudio Lotito és Danilo Iervolo üzletember tulajdonába került). Ez a dokumentum említést tesz Gravináról és a neki tulajdonítható pénzmosás elleni jelentések alapos vizsgálatáról. A Perugiai Ügyészség előzetes nyomozása során megállapította, hogy e művelet mögött is egy bizonyos akta áll, mely jelen esetben információkat tartalmaz a FIGC első emberéről is.

A Római Hatóságok szerint azonban e dokumentum más ügy kapcsán is értékes információkkal bírhat, egészen pontosan a televíziós jogok esetében. Lotitót már a napokban meghallgatta a Perugiai Ügyészség, azonban nem, mint vádlott, de most már az sem zárható ki, hogy a további vizsgálatok miatt a Római Ügyészségen is jelenése lesz.

Mindeközben maga a nyomozás kibővült, magyarán a salernói és a latinai hatóságok is csatlakoztak a vizsgálathoz, és ahogy Giuseppe Borelli salernói ügyész fogalmazott: "A perugiai ügyészség által koordinált nyomozásra hivatkozva úgy vélem, helyénvalónak tartom kiemelni, hogy a salernói ügyészség már jó ideje és több alkalommal biztosította az ügyészség számára a nyomozás folytatásához szükséges hasznos információkat és dokumentumokat."

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, Gabriele Gravina is megszólalt az ügyben, elárulva, hogy saját maga kérte a vizsgálat alá helyezését, hogy ezzel egyrészt megvédje, másrészt tisztázhassa magát, azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a Dosszié-botrány mögött meghúzódó, „kitervelők” nevét megismerhesse.

Gravinát szerdán hivatalosan is vizsgálat alá helyezték, amikor egy Perugiában folytatott nyomozással kapcsolatban a Római Ügyészség meghallgatta.

Gravina neve azon között volt, akik egy titkos és illegális tevékenységből kerültek elő, amelyet állítólag 16 személy folytatott, különböző platformokon, többek között a Nemzeti Maffiaellenes Igazgatóság adatbázisán keresztül szereztek magáninformációkat VIP személyekről és olasz politikusokról.

A FIGC elnöke természetesen tagadta a sikkasztással és pénzmosással kapcsolatos vádakat, sőt elárulta, hogy ő maga kérte, hogy hivatalos vizsgálatok és meghallgatások folyhassanak ellene:

"Személy szerint elkeserít a dolog. Mikor egy ilyen felelősségteljes megbízatásod van, és a személyedet támadják, természetes, hogy megviselnek a dolgok" – mondta Gravina a La Gazzetta dello Sport munkatársának, miután Gianluca Rocchival találkozott Rómában.

"A hitelességemet megkérdőjelezni azt jelenti, hogy az egész rendszer hitelességét kérdőjelezik meg. Valaki az utóbbi időben megpróbálta aláásni a személyes egyensúlyomat, azt remélve, hogy ezzel komoly károkat okozhat, azonban akik ismernek engem, tudják, hogy ennyivel nem lehet megtörni.

Úgy néz ki, hogy ennek a Dosszié-ügynek én az áldozata vagyok. Éppen ezért saját magam kértem a vizsgálat alá helyezésem, ami elsőre ellentmondásosnak tűnhet, azonban ez alapvető volt a részemről. Nem azért, hogy megvédjem magam a bírákkal szemben, akik egyébként még mindig nem emeltek vádat ellenem, mivel még jelenleg vád sincs.

Azért kértem, hogy megvédjem magam ezekkel a titkos dossziékkal és dokumentumokkal, valamint a hozzájuk kapcsolható tevékenységekkel szemben. Ezek mind valótlan dolgokat állítanak, egy olyasvalaki szájából, aki még csak a nevét sem meri felvállalni.

Úgy vélem, hogy a forrás a már szokásosnak mondható valaki lesz. Hivatalos dokumentumokat mutattam be, igen konkrét dátumokkal, azonban nekik mindenre volt válaszuk és megfelelő visszajelzésük. Az igazságot követelem. Ha megállapítják a felelősségem ezekben az ügyekben, tudni akarom, hogy ki rendezte meg ezt az egészet és azt is tudni akarom, kik állnak az egész mögött a háttérben" – zárta gondolatait Gabriele Gravina.

Mivel Gravina egy személyben nem pusztán a FIGC elnöke, hanem tavaly óta az UEFA egyik alelnöke is, így nem meglepő módon a hírekre Aleksander Čeferin UEFA-elnök is reagált, megvédve és teljes támogatásáról biztosítva Gravinát:

"Először is egészen elképesztő, hogy ehhez hasonló dokumentumok engedély nélkül és a magánélet megsértésével kiszivároghatnak" – osztotta meg gondolatait Čeferin a La Gazetta dello Sport munkatársával.

"Minden demokratikus rendszerben tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét. Meggyőződésem, hogy Gravina tisztázni fogja magát. Teljes mértékben támogatom őt. Jól ismerem és becsületes embernek, valamint nagyszerű futballigazgatónak tartom. Szörnyű időket élünk és sajnos a kár maga már megtörtént" – zárta gondolatait az UEFA elnöke.

Ha pedig botrány, a mezei szurkoló már megszokhatta, hogy a Juventus neve nem maradhat ki belőle, most éppen a Luis Suárez nyelvvizsga-ügye került elő.

A most kibontakozó botrány lényege, hogy bizonyos közszereplők ellen törvénytelen nyomozást végzett Raffaele Guadagno, a Perugiai Ügyészség munkatársa, aki több száz telefonlehallgatáshoz és adatbázishoz fért hozzá anélkül, hogy az ehhez szükséges megfelelő eljárást megindította volna.

Bár nem volt hivatalos nyomozás, néhány bizonyíték lefoglalásra került, majd következő lépésként kiszivárogtatták a médiának, nagy port kavarva az ügy körül, amely végül még a vádemelésig sem jutott el, nem hogy az ítélethozatalig.

A Tuttosport szerint ezen bizonyítékok között volt a Perugiai Ügyészség Suárez ügyében folytatott vizsgálata is, amikor 2020 szeptemberében Perugiába érkezett, hogy nyelvvizsgát tegyen, mely révén olasz útlevelet kaphatott volna.

Kiderült, hogy az Università degli Stranieri, ahol a teszt írására került sor, már régebb óta vizsgálat alatt állt, mert ingyen osztogatott útlevelet olyan diákok számára is, akik nem feleltek meg a kritériumoknak.

A nyomozás során néhány telefonbeszélgetést lehallgattak, majd illegálisan kiszivárogtatták a médiának, és a Juventust olyan ügyhöz kötötték, amelyben valójában nem volt érintett.

Soha nem került elő olyan bizonyíték, amely arra utalt volna, hogy a klub bármilyen módon megpróbálta volna befolyásolni az iskolát, hogy Suárez megkaphassa a szükséges dokumentumokat és kiderült, hogy maga az iskola ellen folyó lehallgatásoknak sem ez volt az oka.

(szerk.: A lehallgatások kényes helyzetet jelentenek az olasz igazságszolgáltatásban, mivel nagyon gyakran alkalmazzák őket, és ugyanilyen gyakran kiszivárogtatják a médiának – néha egész felvételeket játszanak le a televízióban –, mielőtt bárkit is megvádolnának.

Olaszországban nincs esküdtszéki rendszer, így nem kell aggódniuk amiatt, hogy a tárgyalás előtt tisztességtelen előítéleteket keltenek bennük – de a közvélemény előtt ez elkerülhetetlenül előítéleteket okoz.)