Helyzetjelentés – a Juventus többi csapata

lanyok.jpgA hétvégi Lecce elleni győzelem nem pusztán azt eredményezte, hogy a csapat a fordulót követően is biztosan a tabella első helyén fog zárni, de Massimiliano Allegri edzői pályafutásának 300. győzelmét is jelentette. Nézzük meg, hogy Paolo Montero, Massimo Brambilla és Joseph Montemurro mester vajon miként lépdelt hasonló mérföldkő felé aktuális csapataikkal!

A Primavera nem kisebb mérkőzéssel folytatta a menetelését, mint a Derby d’Italia. A mérkőzésre hazai pályán, január 14-én került sor – egy kis érdekesség, az ősi riválist nem kisebb név irányítja, mint Christian Chivu. Montero mester közel a már megszokott csapatát küldte pályára a 3-4-2-1-es felállásban, csupán a kapuban eszközölt változtatást: Riccardo Radu – Federico Savio, Javier Gil, Alessandro Bassino – Stefano Turco, Valdes Ngana, Diego Ripani, Filippo Pagnucco(C) – Francesco Crapisto, Adrei Florea – Diego Pugno.

A mérkőzést a vendégek kezdték jobban, Bassino szorításából is kapura tudtak lőni, méghozzá nem is akárhogyan, Radunak kellett védést bemutatnia, a szögletet követően pedig ismét csak a hálóőrnek kellett résen lennie. Magára talált a hazai alakulat, Ripani két szabadrúgással vétette észre magát, előbbit fölé fejelték, utóbbi éppen csak elkerülte a kaput. Az első félidőbe még egy érdekes helyzet fért bele, a 22. percben az Inter lőtte mellé a lehetőséget, azonban a támadás során furcsa körülmények között tűnt el az egyik zebra mezes védő, azonban mivel a lövésből nem lett gól, az esetnek sem lett különösebb következménye.

Az 54. percben megint a vendégek kerültek helyzetbe, de Radun most sem sikerült kifogni. A 60. percben a kapitány Filippo Pagnucco robogott el a baloldalon, passzolta a középen érkező Michele Scienzának a játékszert, aki 17 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (1-0). A 69. percben a vendégek a baloldalon igyekeztek támadást vezetni, be is törtek a büntetőterületen belülre, de a lecsúszott lövés nem fogott ki Radun. A 79. percben egy Inter szögletet követően a Bianconeri vezethetett egy gyors kontrát, de Scienza labdáját Biggi csupán szögletre tudta váltani. A 81. percben Ripani veszítette le a labdát a saját tizenhatosánál, de a lövés szerencsére messze elkerülte a kaput. A mérkőzés hosszabbításában még Radunak kellett lehúznia egy beadást, de a mindössze 16 éves kapus ezt is magabiztosan oldotta meg.

A következő mérkőzésre január 21-én került sor, ugyancsak hazai pályán és a nagyokkal egyetemben a Lecce csapata volt az ellenfél. Montero megfogadta azt, hogy győztes csapaton ne változtass, így a kezdőcsapat és a felállás is pontosan ugyanaz volt, mint a Derbyn: Riccardo Radu – Federico Savio, Javier Gil, Alessandro Bassino – Stefano Turco, Valdes Ngana, Diego Ripani, Filippo Pagnucco(C) – Francesco Crapisto, Adrei Florea – Diego Pugno.

A mérkőzés viszonylagos nyugalomban zajlott, az első helyzetig a 14. percig kellett várni, ekkor a vendégek lövését kellett Radunak védenie, az ezt követő szögletnél pedig már bravúrt is be kellett mutatnia, a fejest követően látványos mozdulattal tornázta a játékszert a léc fölé. A 30. percben a forgatókönyv nagyon hasonló volt, Lecce lövés, Radu védés és az ezt követő szegletből a fejes után újabb bravúr. És a Radu-show folytatódott, a 35. percben a Lecce szabadrúgásánál kellett résen lennie. Ez már felébresztette a hazaiakat is, ugyanis egy perccel később Savio és Ripani révén rendeztek tűzijátékot a vendég kapu előtt, az eredménye egy szöglet lett, érdemi veszély nélkül.

A 39. percben Ripani veszítette el a játékszert a kaputól 18 méterre, mellyel megindulhatott a Lecce, és itt már csak a szerencsén múlott, hogy maradt a döntetlen. És hogy keretbe foglalják a félidőt, a hajrában megint csak Radunak kellett bravúrral védenie a Lecce szabadrúgásánál – van mit megköszönni az ifjú hálóőrnek, és még csak 45 percen vagyunk túl. A második félidő nem is indulhatott volna jobban, a 46. percben Stefano Turcót rúgták fel a tizenhatoson belül, amiért a jogosan befújt büntetőt Filippo Pagnucco értékesítette (1-0). Ez olyannyira megfogta a vendégeket, hogy a félidőben érdemi helyzet nem fűződött a továbbiakban a nevükhöz, a Juventus még két alkalommal, Florea és Pugno révén növelhette volna az előnyét, de a végeredmény már nem változott.

Két roppant fontos győzelem, melyen a 16 éves Radu nagyon is kellett a győzelmekhez, de a három pont az három pont, a Juventus pedig fellépett a tabella 8. helyére. A következő mérkőzésre január 28-án került sor, idegenben, az Empoli ellenében.

A Next Gen január 14.-én lépett pályára a Recanatese otthonában. A keretbe három játékos tért vissza a kölcsönszerződésének lejártát követően, Andrea Bonetti a Taranto FC 1927 csapatánál volt kölcsönben – igaz sérülten tért vissza -, Nikola Sekulov a Cremonese csapatánál volt, és Cosimo de Graca pedig az SD Amorebieta csapatától tért haza. Brambilla ennek megfelelően állította össze csapatát a 3-5-2-höz: Giovanni Daffara – Nicoló Savona, Fabrizio Poli(C), Tarik Muharemovič – Livano Comenencia, Luis Hasa, Dikeni Salifou, Samuele Damiani, Jonas Rouhi – Nikola Sekulov, Simone Guerra.

A 8. percben már a Juventusé volt a kezdeményezés, de Guerra lövése kapu fölé ment. A 13. percben a visszatérő Sekulov lőtte le a játékszert nagyjából a tizenhatos vonalából, de még csak kaput sem talált. A 18. percben a hazaiak is vezettek egy támadást, a baloldali beadást követően a fejes a kapufáról kifelé pattant. A 19. percben egy Comenencia – Hasa – Salifou háromszögezés végén az utóbbi lövésénél kellett a hazai hálóőrnek bravúrt bemutatnia. A 41. percben Hasa erőtlen lövésére ért le és fogta magabiztosan a Recanatese kapusa.

Az első félidő legkomolyabb eseménye a hazaiaktól Antonio Prisco kiállítása volt – és beszédes adat. A második félidőben, az 50. percben a csereként beállt Anghelé lőtt erőtlenül középre, így a hárítás nem okozott nagyobb problémákat. Az 59. percben pedig jött a hidegzuhany, a hazaiak emberhátrányban meg tudták szerezni a vezetést Alessandro Sbaffo révén, akit bár Poli keményen szorongatott, de a lövést megakadályozni nem tudta (1-0).

A 65. percben Poli igyekezett jóvátenni a hibáját, távoli lövését azonban második szándékból fogni tudta a hazai portás. A 69. percben Savona jobb oldali beadására érkezett a túloldalon Rouhi, kapáslövését csak kiütni tudta a hazaiak kapusa. A 74. percben szögletet végezhetett el a Juventus, melyet Simone Iocolano ívelt be, a labdára Tarik Muharemovič érkezett szépen és egyenlített a fejesével (1-1). A mérkőzés érdemi része ezzel lényegében le is zárult.

Bár a statisztikák szerint a Next Gen jobb volt, azonban végül az volt a döntő, hogy míg a Recanatese 2 kaput találó lövésből gólt tudott szerezni, a Next Gennek ehhez 10 próbálkozás kellett.

A következő mérkőzésre január 20.-án került sor, hazai pályán fogadták a Rimini együttesét és akár csak Montero, Brambilla sem változtatott csapatán, igaz az korántsem győztes csapat volt: Giovanni Daffara – Nicoló Savona, Fabrizio Poli(C), Tarik Muharemovič – Livano Comenencia, Luis Hasa, Dikeni Salifou, Samuele Damiani, Jonas Rouhi – Nikola Sekulov, Simone Guerra.

A 23. percig a vendégeké volt a kezdeményezés, de sem távolról, sem közelről nem tudták bevenni Daffara kapuját. Ezt követően mindkét fél egy-egy szögletet végezhetett el, de egyik sem jelentett érdemi veszélyt. A félidő pedig egy veszélytelen Sekulov lövéssel véget is ért. Az 52. percben a vendégek erőtlen lövése kerülte el a kaput. A 70. percben Savona lövése ment éppen csak mellé. A mérkőzés hátralévő részében csupán távoli lövésekkel próbálkoztak a csapatok, de ezek mind rendre erőtlenek voltak, és kaput se találtak. A mérkőzés végén még Tarik Muharemovič megkapta második sárgalapját, így ha csak pár másodperccel is, de hamarabb mehetett zuhanyozni a gól nélküli döntetlennel záruló mérkőzés után.

Nem volt ez egyik fél szempontjából sem jó mérkőzés, a Next Gen mindössze kétszer, a Rimini csupán egyszer találta el a kaput. A két döntetlen ellenére a Next Gen fellépett a 14. helyre, elkerülve a kieső zónát. A következő mérkőzés január 28-án kerül megrendezésre, melyen a SPAL együtteséhez látogat a Juventus Next Gen.

A hölgyek január 13-án fogadták a Milan együttesét, hogy a már nem 100%-os AS Roma csapatára tapadjanak. Montemurro maradt a 4-3-3-nál: Pauline Peyraud Magnin – Martina Lenzini, Cecilia Salvai(C), Estelle Cascarino, Lisa Boattin - Maëlle Garbino, Sara Björk Gunnarsdottír, Arianna Caruso – Sofia Cantora, Barbara Bonansea, Lindsey Thomas.

A 7. percben a vendégek jobboldali beadását kellett Magnin kapusnak kiütnie. A 13. percben a Juventus veszélyeztetett, Gunnarsdottír lapos lövésére azonban leért a vendégek hálóőre. A 18. percben a hazaiak védelmének, egészen pontosan Cascarinónak a hibázása után került helyzetbe a Milan, de Magnin kapus magabiztosan hárította a lövést. A 25. percben a Juventus végezhetett el szögletet, melyre Barbara Bonansea érkezett pontosan, és szerezte meg a vezetést (1-0). A 28. percben egy jobboldali beadás zúgott el keresztbe úgy, hogy senki sem ért hozzá. A 31. percben azonban már Magnin kapus is tehetetlen volt, egy szépen kijátszott akció végén a középen érkező Andrea Stasková közvetlen közelről lőtt a hálóba (1-1).

A második félidőben a 48. percben a vendégek vezettek egy kontrát, melynek végén az első góljukat jegyző Stasková lövése kerülte el éppen csak a kaput. Az 51. percben egy szögletet követően Gunnarsdottír paskolt még bele a labdába, de a hálóba nem sikerült bekotornia. Az 52. percben a vendégek alapvonalánál szerezte vissza a Juventus a játékszert Arianna Caruso révén, ami Sofia Cantoréhoz került, aki szépen tekerte a hálóba (2-1). A félidő hátralevő részében még két komoly Juventus helyzetet jegyezhetett fel a nagyérdemű, azonban sajnos mindkét alkalommal a Milan kapusa bravúrral ugyan, de hárítani tudott.

Ahogy az eredmény is mutatja, szoros mérkőzés volt, mindenben csak egy kicsit volt jobb a Juventus, de ez pont elegendő volt a győzelemhez.

A következő mérkőzésre a női Coppa Italia sorozatában került sor, január 17-én. Idegenben, a Sampdoria ellen léptek a hölgyek pályára. A felállás a már megszokott 4-3-3, de némi változtatást eszközölt Montemurro: Roberta Aprile – Sara Gama(C), Cecilia Salvai, Martina Lenzini, Federica Cafferata – Arianna Caruso, Melissa Bellucci, Ella Palis - Maëlle Garbino, Cristiana Girelli, Barbara Bonansea.

A mérkőzést a vendégek kezdték aktívabban, két lövéssel is próbálkoztak, de kaput sajnos egyik sem talált. A jég nehezen akart feltörni, több komoly zűrzavar is kerekedett a Samp kapuja előtt, de mindannyiszor sikerült valahogy tisztázni. Az áttörés a 40. percben jött el, ekkor egy baloldali bedobás után Arianna Caruso cselezte be magát a büntetőterületre, passzából Barbara Bonansea volt eredményes (1-0). A második félidőben, az 58. percben büntetőhöz jutott a Juventus egy buktatás után, melyet Cristina Girelli végzett el, lövését azonban hárítani tudta a hazaiak kapusa, de a kipattanót már közelről bepofozta (2-0). A 62. percben Barbara Bonansea jó 25 méterről vállalkozott egy lövésre, és védhetetlenül bombázott a kapuba (3-0). A pontot az „i”-re Maëlle Garbino tette fel, egy Samp labdavesztést követően a tizenhatos sarkáról tekert a hálóba (4-0). Így a negyeddöntő első párharcát magabiztos fölénnyel nyerte a Juventus.

A bajnokságban január 21-én a Sassuolo vendégeként lépett pályára a Juventus és Montemurro feltette a fényest a pályára: Pauline Peyraud Magnin – Lisa Boattin, Estelle Cascarino, Viola Calligaris, Martina Lenzini – Arianna Caruso, Julia Grosso, Maëlle Garbino – Barbara Bonansea(C), Lineth Beerensteyn, Sofia Cantore.

A 18. percben Cantore vezethette a labdát a jobb oldalon egészen a büntető területen belülre, lövése azonban éppen csak mellé ment. A 27. percben Bonansea lőhetett közelről, de a hazaiak kapusa bravúrral fogni tudta. Egy perccel később Grosso lövését tolta oldalra a Sassuolo hálóőre. A 41. percben egy szépen lövésig kijátszott akció végén Caruso lőtte fölé a labdát. A második félidőben folytatódott a vendégek egykapuzása, az 51. percben Beerensteyn lövését sikerült második szándékból megfognia a kapusnak. Az 54. percben egy baloldali beadást a kapufára rúgta Bonansea. A 78. percben cserélt Montemurro, Sofia Cantore helyére Jennifer Echegini érkezett. A 81. percben egy szöglet után Grosso fejelt mellé. A 83. percig kellett várni lényegében az első hazai helyzetre, ez mondjuk éppen igen veszélyesre sikeredett, mert a beadás végén a csúsztatás a keresztlécen csattant. A 89. percben Lisa Boattin baloldali beadását a menteni igyekvő védő pont Jennifer Echegini számára készítette le lövésre, aki nem is hibázott (1-0). Soha rosszabb bemutatkozást.

Bár a végeredmény szoros volt, a mérkőzés a legkevésbé sem. 60%-os labdabirtoklásból 22 lövést dolgozott ki a Juventus. Ezekből 10 kaput is talált és 3 alkalommal kellett a hazai védelemnek blokkolnia. Szerencsés napot fogott ki a Sassuolo, mert nem rajtuk múlt a szoros eredmény. A hölgyek január 29-én fogadják hazai pályán a tabella harmadik helyén álló Fiorentina együttesét.