Giuntoli: "A Juve nem egy anti-Inter"

vmhb3wlz.jpgA Juventus futballigazgatója, Cristiano Giuntoli a tegnapi Golden Boy gálán megkapta a Legnagyobb Kihívás Díjat, köszönhetően a Napolival elnyert Scudettónak, valamint az Öreg Hölgyhöz való nyári csatlakozásnak. A szakember ezt követően az olasz média kamerái előtt értékelte a vele történteket, szót ejtve a déliekkel megszerzett bajnoki címről, a Bianconeri állapotáról, az este főszereplőjéről, a torinóiak által egykor majdnem leigazolt Jude Bellinghamről, valamint a fekete-fehérek ifjú tehetségeiről, s a bajnoki címre vonatkozó esélyekről is. 

"Nagy megtiszteltetést jelent számomra, hogy itt lehetek. Ez egy fontos díj, s szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik engem tartottak a legérdemesebbnek arra, hogy megkaphassam az elismerést. A Napolival hosszú ideig botorkáltunk egy sötét alagútban, melynek végén azonban mégis megláttuk a fényt, díjam pedig voltaképpen e munka gyümölcsének tekinthető" – fogalmazott az Ilbianconero.com munkatársának. 

"Mindig leszegett fejjel dolgoztam, s arra összpontosítottam, hogy a lehető legjobb munkát végezzem aktuális klubom érdekében. Aurelio De Laurentiisnek nagyon türelmesnek kellett lennie velem – sokkal inkább, mint nekem vele, ahogy az emberek többsége gondolná. Nápolyi pályafutásom kezdetén számtalan hibát követtem el, azonban sosem hagytam, hogy letérítsenek az általam elképzelt útvonalról, ez a kitartás pedig végül sikerre vezetett, mindannyiunk nagy örömére és megelégedésére. 

Rengeteg emlékem van a Napolinál töltött évekből, melyek közül nem lehete csupán egyet kiemelni. A Scudetto megszerzése persze egy rendkívül friss, és élesen bennünk élő élmény, azonban hiba lenne mindössze erre az egy eredményre fókuszálni közös utunkkal kapcsolatban. Kiváló munkatársaim és mentoraim voltak, nem is beszélve az elnök úrról, aki mindvégig támogatott, valamint a nagyszerű szakemberektől, akik a csapatot irányították az évek során. A felelősség mindig sokak vállát nyomja, s bár a ma estének én vagyok a főszereplője, ez valójában egy olyan társaság és közösség elismerése, aminek nagyon hosszú utat kellett megtennie ahhoz, hogy most itt lehessen. 

Csak nemrég érkeztem a Juventushoz, ám azonnal egy olyan munkaközösség körében találtam magam, ahol alapelvárás jól és elhivatottan dolgozni. Giovanni Mannával szoros együttműködésben tevékenykedünk, s arra törekszünk, hogy kihasználjuk a tapasztaltabb labdarúgók, valamint a fiatal srácok képességeinek egyvelegét. Az utóbbi időszak nehézségeinek dacára még mindig a sokak által ismert és szeretett Öreg Hölgy vagyunk, s ahhoz, hogy ez így maradhasson, egyensúlyt kell teremtenünk a versenyképesség és a fenntarthatóság között. 

Munkánkat nem a személyes stratégiák alakítják, hanem a piac, nekünk pedig az a feladatunk, hogy ügyesen használjuk ki az adott pillanatokat, s az átigazolási ablakokban kínálkozó lehetőségeket. Biztosíthatok mindenkit, hogy továbbra is azon srácok fejlődésének érdekében fogunk dolgozni, akik a szezon eddigi részében elképesztően nagy elégedettséget váltottak ki belőlünk produkciójuk által. 

Bellingham kapcsán leginkább egy szállóige jut eszembe: a lét elviselhetetlen könnyedsége. Lehet, hogy annak idején a Juventus közel állt Jude megszerzéséhez, ám a ma este sztárja jelenleg Carlo Ancelotti kezei alatt dolgozik, aki egy fantasztikus vezetőedző. Egész Olaszország büszke lehet Ancelottira, s arra a munkára, amit a Real Madridnál végez. Carlo hatalmas szakértője a tehetségek kezelésének, s egyértelmű, hogy ez Bellinghamnél is megmutatkozik, aki a mester irányítása mellett még magasabb szintre léphet."

"Minden bizonnyal nagyon izgalmas lesz immár a Juventus futballigazgatójaként összecsapni a Napolival, ám a jelenem és a jövőm Torinóban van, ezen pedig semmi nem változtathat" – folytatta Giuntoli immár a Sky Sport Italia kérdésére reagálva. "Nem gondolnám, hogy a mostani Bianconeri egy anti-Inter lenne, mivel ezt a narratívát Beppe Marotta terjeszti, aki mindannyiunk számára nagy példaképnek számít munkássága miatt. Az elmúlt években nem úgy alakultak a Nerazzurri dolgai, ahogy azt vezetőségük szerette volna, habár ők voltak a Scudetto egyértelmű favoritjai. Úgy vélem, hogy ezekkel a megszólalásokkal próbálják megosztani a felelősséget a két csapat között. 

Az utóbbi évekhez képest immár más működési elvek alapján dolgozunk, s talán jobban elosztjuk egymás között a feladatokat. Tisztában vagyunk az erősségeinkkel, éppen ezért pedig a negyedik hely elérésére jelenti a fő célt számunkra, bár nem tagadjuk, hogy adott esetben ennél nagyobb eredmények elérését is kívánatosnak tartanánk. Túl kevés idő telt el ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük: harcban vagyunk a Scudettóért. Kifejezetten elégedettek vagyunk a srácokkal és Max Allegrivel, s hisszük, hogy egy csodálatos kerettel rendelkezünk, ám a trófeákig vezető út továbbra is nagyon hosszú. 

Minden futballistánkkal igyekszünk állandó kapcsolatot fenntartani, s arra törekszünk, hogy folytonosságot vigyünk az eredményeinkbe. Egyelőre senkivel sincsenek nyílegyenesben a szerződéshosszabbításról szóló tárgyalások, mindazonáltal bízunk benne, hogy kisvártatva több játékosunk is újabb évekre kötelezi majd el magát mellettünk. Számos olyan labdarúgónk van, akik eddig kevés játéklehetőséget kaptak a Serie A-ban. Itt mindenekelőtt Hans Niclussi Cavigliára és Samuel Iling-Juniorra gondolok, ám a mostani állapotoktól függetlenül velük is ugyanolyan mértékben számolunk, mint a többiekkel, s reméljük, hogy az elkövetkezendő időszakban is segíteni fognak nekünk. 

Matías Soulé egy rendkívül tehetséges játékos, akinek eredményei miatt nagyon boldogok vagyunk, s örülünk, hogy a srác jól érzi magát a Frosinone kötelékében. Teljesítménye újabb bizonyítéka annak, hogy az általunk megalkotott program meghozza a gyümölcsét, ami jelentős visszacsatolásnak tekinthető a mi szempontunkból. A jövőt illető tervekről nem igazán tudnék mit mondani, ám remélem, hogy az argentin később a Juventus szerelésében futballozik majd" – összegzett a szakértő.