Allegri: "Holnap Locatelli lesz a csapatkapitány"

maxi_pre_cagliari.jpgA Juventus a soron következő válogatott szünet előtt a Cagliari alakulatát látja vendégül a Serie A 12. fordulójában, a találkozó előtt pedig a csapat mestere, Massimiliano Allegri is részt vett az ilyenkor szokásos sajtótájékoztatón, melynek keretében szót ejtett a várható kezdőcsapatról, a sérültekről, majd az ellenfélről is, továbbá bejelentette, hogy Danilo és Adrien Rabiot hiányában ezúttal Manuel Locatelli fogja viselni a csapatkapitányi karszalagot. 

"A holnapi meccs minden szempontból nagyon fontos, ugyanis jól kell zárnunk a válogatott szünet előtti időszakot, s meg kell őriznünk mostani pozíciónkat a tabellán. Pontokra van szükségünk, hogy növeljük előnyünket riválisainkkal szemben, továbbá azért, hogy versenyben maradhassunk a Bajnokok Ligája-indulást érő helyekért" – szögezte le a szakvezető. 

"Eljön majd annak az ideje, mikor fiatal játékosaink fogják viselni a karszalagot, holnap viszont Manuel Locatelli lesz a csapatkapitányunk, ami egy szép elismerés lesz neki a friss szerződéshosszabbítást követően. A kapuban Wojciech Szczęsny fog állni, ami természetesen nem jó Mattia Perin szempontjából. Második számú hálóőrünk tudja, hogy a nemzetközi terhelés hiányában idén kevesebb játéklehetőséget fog kapni, ami miatt ez a szezon számára is nehezebb lesz, mint az eddigiek voltak. 

Federico Gatti holnap ugyancsak játszani fog, mivel a holnapi megmérettetés jelentős kihívás elé állít bennünket. A Cagliari egy veszélyes csapat, már csak azért is, mert Clauido Ranieri ül a kispadjukon, nekünk pedig a legkevésbé sincs előzetes előnyünk velük szemben. Rendkívül technikás futballt kell majd megvalósítanunk, anélkül, hogy elveszítenénk alapvető nyugalmunkat. Nem szabad túlzásba vinnünk sem a támadásokat, sem pedig a védekezést, összességében véve tehát egy megszokott, normális találkozót kell lehoznunk. A célunk a három pont begyűjtése, s mindenképpen meg akarunk felelni ennek az elvárásnak. 

Ellenfelünk gyors és technikás támadókkal rendelkezik, elég csak Andrea Petagnára, vagy Leonardo Pavolettire gondolnunk, akik egyúttal fizikai erőt is adnak az akcióknak. A szárdok eddig két győzelmet arattak a bajnokságban, s egyet a Coppa Italiában, nekünk ugyanakkor nem szabad leírnunk őket, s szilárd játékot kell majd bemutatnunk. Az utóbbi időben pozitív eredményeket értünk el, ami csökkentheti a figyelmünket és az energiánkat, nekünk pedig ennek elkerülésére kell fektetnünk a hangsúlyt. Az előttünk álló összecsapás nem azért lesz nehéz, mert ezt követően már az Interrel kell szembenéznünk, hanem azért, mert egy szünet következik, ami mindig bonyodalmakat okoz egy klubcsapat életében. 

Nagy alázatot és tiszteletet kell tanúsítanunk az ellenféllel szemben, miközben nem szabad azon gondolkodnunk, hogy mi fog történni 15 nap múlva. Holnap mindenképpen nyernünk kell, máskülönben leromboljuk azt a várat, amit az elmúlt mérkőzéseken sikerült felépítenünk. A labdarúgás nem egy egzakt tudomány, ebből kifolyólag minden egyes év más, mint az addigiak. Úgy gondolom, hogy csapatunk különleges srácok társasága, akik rendkívül fontos munkát végeznek. Céljainkat csak a szezon végén érhetjük el, addig pedig nagy alázattal kell dolgoznunk, s állandóan a határainkat kell feszegetnünk a siker érdekében. 

A szünet után minden bizonnyal visszakapjuk Alex Sandrót és Timothy Weah-t, ám sajnos nem gondolnám, hogy ekkor már Danilo is rendelkezésünkre állhat majd. Egyelőre semmilyen szempontból nem folytatok megbeszéléseket a klubbal a januári mercatót illetően, mivel azon dolgozok, hogy még erősebbé tegyek egy szerencsére egyébként is összetartó és szilárd alakulatot. Egyik legfőbb erényünknek azt tartom, hogy azon játékosaink, akik nem jutnak állandóan lehetőséghez, ugyanolyan magas fokú intenzitással tevékenykednek, mint alapembernek számító társaik, amit szeretnénk a jövőben is fenntartani. A legfőbb viszont egyelőre az, hogy kiegyensúlyozottak maradjunk, s tisztelettel forduljunk a Cagliari felé, akik azért utaznak Torinóba, hogy megnehezítsék a dolgunkat. 

Danilóval nagyon óvatosan kell bánnunk, elvégre bár sérülése nem volt kiterjedt, a seb igencsak mélyen húzódott, ami miatt egyszerre csak egy lépésben gondolkodhatunk vele kapcsolatban. Bár nyilvánvalóan nagyon örülnénk neki, ha már az Inter ellen is számolhatnánk vele, az a legfontosabb, hogy teljesen felépüljön, ehhez pedig jelenleg inkább egy kockázatkerülő taktikát kell választanunk. 

Hallottam pletykákat arról, hogy Zlatan Ibrahimović hamarosan visszatérhet az AC Milanhoz a vezetőség tagjaként, ám nem tudom, hogy Alessandro Del Piero egy napon bejárhat-e hasonló utat a Juventusnál, mivel ezek a döntések a klub hatáskörébe tartoznak. Én vezetőedzőként a futballistáinkra, valamint a Continassán munkálkodó stábtagokra gondolok, míg a vezetőség összetételét a fejesek határozzák meg. 

Rabiot kiesése nem rettent meg bennünket, ugyanis a francia helyett Weston McKennie, Hans Nicolussi Caviglia, Fabio Miretti, Manuel Locatelli, továbbá a rendkívül sokat fejlődő Joseph Nonge is bevethető, akik közül mindenki hasznos lehet a támadásépítésben. A cseréknek változatlanul nagyon fontos szerepe van, ahogy azt múlt vasárnap is megtapasztalhattuk Firenzében. Nekünk e szellemiség nyomán kell folytatnunk az utat, félretéve a személyes célokat, s azokat a csapat kollektív érdekeinek rendelve alá. Elképzelhető, hogy Weston holnap a középpálya közepén játszik majd, a szélen pedig Andrea Cambiasót, vagy Samuel Iling-Juniort fogjuk alkalmazni. 

Bizonyára sokat változtam a Cagliarinál töltött időszakom óta, azonban sosem szoktam régi fényképeket nézegetni, mert ezek csak szomorúsággal töltenének el. Szerencsésnek érzem magam, hiszen annak idején remek játékosokkal dolgozhattam együtt a szardíniai alakulatnál, majd nagy előrelépést tettem azzal, hogy négy éven át irányíthattam az AC Milant, s immár nyolc éven keresztül a Juventust. Pályafutásom 19-20 évében még sosem éltem át két egyforma évadot, s magától értetődő, hogy a Cagliari kispadján is remek emlékekkel gazdagodtam az ott töltött öt csodálatos év alatt. 

Nem tudom, hogy az olasz futball tekintélye visszaesett-e a kontinensen, ugyanis Olaszországban mindig hajlamosak vagyunk pesszimistán tekinteni a saját helyzetünkre, s csekélynek tartani az általunk képviselt értékeket. Az olasz labdarúgás mindig is fontos szerepet töltött be Európában, történelmünk során pedig persze voltak kiemelkedőbb és kevésbé jó időszakok. A Juventus legfőbb célja jelenleg a BL-be való visszatérés, mivel hiszünk abban, hogy ezáltal képesek lehetünk öregbíteni országunk futballjának hírnevét, hovatovább, a nemzetközi megmérettetések egyaránt fontosak egy játékos, egy vezetőedző, vagy éppen egy klubelnök számára" – összegzett General Max.