Nem átlagos páros IV. – Juventus-Hellas Verona

kean_bemutato.jpgMinden hazai összecsapás előtt bemutatásra kerül mind a Juventusból, mind az aktuális ellenfélből egy-egy spíler, akit mindenképpen érdemes lesz kiemelt figyelemmel kísérni. Próbálom úgy válogatni a szereplőket, hogy kapcsolódjanak a szemben álló felekhez, ha van erre lehetőség. Ezúttal a hazai csapatból Moise Kean lesz közelebbről megvizsgálva, míg a túloldalon Giangiacomo Magnani, aki rövid ideig a Zebrák játékosa is volt. 

A fekete-fehérek még mindig csak 23 éves támadója, a jellegzetes frizurájáról ismert Kean 2000. február 28-án született Vercelliben, és Torinóban kezdte el rúgni a labdát, ám először a város túlsó felén, onnan került a Bianconeri korosztályos csapatához. 183 cm magas, de a fejjátéka ettől függetlenül a jobbak közé tartozik. Idén 18-as mezszámmal láthatjuk a pályán, szerződése 2025-ig tart. A jobb az ügyesebb lába, a jelenlegi értéke 18 millió euró, és a korosztályos válogatottaknak az U15 óta a tagja. A nemzeti együttes felnőtt csapatában eddig 14 esetben lépett pályára és 4 gólt szerzett. 

2011-ben került a Bikáktól az Öreg Hölgy ifjúsági alakulatához, s a ranglétra megmászása után, a 2016/17-es idényben, a Pescara ellen mutatkozott be a Serie A-ban. A 3:0-ra megnyert összecsapáson hat percet kapott, Mario Mandžukić helyét vette át csereként. Ezen kívül a Milan ellen 1, a Bologna ellen 11 perc jutott még neki, utóbbin a 94. percben győztes gólt rúgott. Eddig az olasz első osztályban 101 meccset tudott le, ezeken 22 gól, 3 gólpassz és egy piros lap a legfontosabb statjai. A 2017/18-as idényt töltötte a Hellas kötelékében, egy kölcsönszerződés keretein belül, ahol 4 gólt ért el és tizenkilencszer volt a pályán lévők között. Utána egy újabb év Torinóban, és ezt követően 27,5 millió euró fejében leigazolta az Everton. 

Bemutatkozó idényében minden sorozatot figyelembe véve 33 meccsen kapott szerepet, 2 gólt és 2 gólpasszt ért el, így nem csoda, hogy új kenyéradói kölcsönadták a PSG csapatának, ahol aztán kivirágzott a karrierje. Ez a 2020/21-es szezon volt. Gall-földön 41 pályára jutás során elért 17 gólt, a Ligue1-ben 26 meccs, 13 gól, a BL-ben 9 meccs 3 gól, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy élete szezonját játszotta. Érdekesség, hogy bár a kupát és a szuperkupát elhódította a párizsiakkal, a Lille egy ponttal előttük végzett a bajnokságban. 

Ez a teljesítmény azonban nem volt elég ahhoz, hogy a párizsi gárda végleg megszerezze, ám az angolok sem tartottak már rá igényt. Mentőövet a Juve nyújtott neki, ahol előbb egy két éves kölcsönben kapott szerepet, majd idén nyáron állandó jelleggel is leigazolták őt, 30 millió eurót átutalva az Everton számlájára. Az aktuális évadban hat alkalommal jutott neki szerep, gólt még nem lőtt, a városi derbin elérte a 100. Serie A pályára lépését, a Milan ellen legutóbb pedig egy nagyon fontos kiállítást harcolt ki. 

A mérlegében szemet szúr, hogy a Juventusban 109 összecsapáson 22 gól, a PSG-ben 41/17 ugyanez a mutató. Mondjuk a fények városában nem akárkik osztották neki a zsugát, a honfitárs Florenzi és Verrati, rajtuk kívül Icardi, Di María, Draxler, Neymar, és Mbappé. Karrierje során a francia címeken túl 3 olasz bajnoki trófea, és 1-1 olasz kupa, valamint szuperkupa került a gyűjteményébe. 

magnani.jpgA másik gárdából a 28 esztendős középső védőre, Giangiacomo Magnanira esett a választás, hiszen a játékos 2018-ban 27 napig a Juventus keretének a tagja volt – igaz, pályára nem lépett – mielőtt kölcsönben a Sassuolóhoz került. 1995. október 4-én született Coreggióban, 191 cm-re nőtt, ő is jobb lábbal nyúl biztosabban a labdához, szerződése 2021 óta tart és 2025-ben jár le. Mezszáma a 23-as.

A Reggiana és a Padova U19-es csapataiban játszott, mielőtt az előbbi felnőtt gárdájához került volna 2014-ben, de egy hónap elteltével a Virtus Verona kapta meg kölcsönbe. Fél Olaszországot bejárta, volt a Lumezzane, a Siracusa, a Peruggia, a Sassuolo, valamint a Brescia játékosa is azt megelőzően, hogy először magára húzta volna a Hellas mezét 2020-ban. 2021-ben a veronaiak 4 millió ellenében végleg megszerezték őt, ugyanakkor fél év erejéig a Sampdoriában is vitézkedett mint kölcsönjátékos. 

Szinte minden esetben a védelem tengelyében játszik. Eddigi pályafutásába 5 gól és 5 gólpassz fért bele. Legtöbbször a Hellas csapatában lépett pályára, 77 esetben, ez több mint a Sassuolo és a Lumizzane mezében eltöltött, összesen 61 megvívott ütközet. A legmagasabb osztályban eddig 105 alkalommal vezényelték pályára aktuális edzői, a 100. meccse ebben az osztályban tavaly, a Lecce ellen volt. Válogatottságig még sosem vitte, trófeája sincs. Legeredményesebb szezonja a 2020/21-es volt, akkor 25 alkalommal futott ki a gyepre.