Nem átlagos páros III. – Juventus-Torino

gatti_picture.jpgMinden hazai összecsapás előtt bemutatásra kerül mind a Juventusból, mind az aktuális ellenfélből egy-egy spíler, akit mindenképpen érdemes lesz kiemelt figyelemmel kísérni. Próbálom úgy válogatni a szereplőket, hogy kapcsolódjanak a szemben álló felekhez, ha van erre lehetőség. Ezúton kérek elnézést mindenkitől, aki akár ezt a sorozatot hiányolta, akár az elemzést, de vaskos teendőim, illetve a hétközi meccs okozta sűrűsödés gátolt ebben, ám most már újra itt, és a városi rangadó után jön az összefoglaló is természetesen. A helyi riválissal magától értetődő módon előfordultak a múltban átjárások a keretek között, jelen esetben mégis egy újabban a kedvencek sorába belépő védő, és az ellenfél Serie A-legenda csatára kerül terítékre, Federico Gatti és Duván Zapata személyében. 

Az olasz középhátvéd 1998. június 24-én született Rivoliban, 190 cm-re nőtt, és eddig kétszer kapott szerepet a válogatottban is. Jobb lábas, tavaly télen került a Juvéba, szerződése 2027-ig szól. Jelenlegi értéke 12 millió euró. Annyi köze van a Bikákhoz, hogy az ifjúsági csapatuk tagja volt, míg az Alessandria korosztályos gárdájához nem került, onnan vette kölcsön első felnőtt együttese, a Pavarolo, majd a Saluzzo. Ismertebb csapatba 2020-ban került először, a Pro Patriába, onnan pedig a Frosinonéba, ahol felhívta magára a Zebrák figyelmét, akik a keretükbe csábították. Hasonlóan nagy ugrást utoljára Moreno Torricelli lépett meg ebben a mezben, reméljük pályafutásában, eredményeiben és a szurkolók szeretetében is ugyanaz a sors vár Gattira is. 

Komolyabb sorozatokban eddig 69 mérkőzést tudhat maga mögött, ezeken 7 gól és két assziszt mellett, 18 sárga és egy piros a mérlege. A rekordbajnok szerelésében 32 esetben futott ki a gyepre, 2 gólt ért el, érdekesség, hogy mindkettőt az Európa-ligában, a Sevilla és a Sporting ellen. Aki ki szeretné szúrni őt a pályán, a középpályásokat megszégyenítő cselein túl, a 4-es mezszámáról fogja megismerni. Még 5 alkalom szükségeltetik hozzá, hogy elmondhassa, hogy a Juventus tüntette ki a legtöbb pályára lépéssel. Az a sorozat, ahol a legtöbb esetben kapott lehetőséget, a másodosztály, de jó esetben az idén már a legfelsőbb kategóriára vált a mutató. Klubszinten nagyon kiegyensúlyozott a mérleg, hiszen a Pro Patria- és a Frosinone-szurkolók 36-36 alkalommal láthatták a pályán, a Bianconeri szerelésében ez a szám 32. 

Statisztikái között megnyert serleg még nem szerepel, tavalyi átlaga a Sofascore statjai alapján 6,98-as értékeléssel bír. Ezt 18 pályára lépésen érte el, ezeken tizenhatszor volt kezdő, egyszer helyet kapott a hét csapatában. 8 alkalommal nem kapott gólt a csapat ha a pályán volt, gólhoz vezető hibája nem volt, büntetőt sem harcolt ki róla az ellenfél. Reméljük, az idei évre tartogatott hibáit a Sassuolo meccsen letudta, ahol az öngólján kívül is követett el baklövéseket, nagy részt vállalva a vereségből. Érdekesség, hogy az olasz védő most először került be az Azzurri keretébe is, ahová a nemzeti alakulat új mestere, Luciano Spalletti hívta meg őt. 

duvan-zapata.jpgAkivel farkasszemet kell néznie, az Duván Zapata, aki április elsején már a 32. évét töltötte, és aki a kolumbiai Santiago de Caliban jött a világra. Az idei szezonban került az Atalantától Torinóba, egy kölcsönszerződés keretein belül. 2008-ban a CD América U20-ban tűnt fel a profi futball egén, és ennek a csapatnak a felnőtt gárdájából került 2011-ben az Estudianteshez. 2013-ban 7,5 millió euróért a Napoli szerezte meg, és azóta is tart az olasz kalandja.

Az Udinese és a Sampdoria is kikölcsönözte, utóbbiak 2018-ban 18,5 millióért végleg meg is szerezték, majd előbb kölcsön, aztán két évvel később 12 millióért végleg Bergamóba engedték a jobblábas centert. Jelenlegi értéke 8 millió euró, de négy éve 45-öt is ért a piacon. Kölcsönszerződése egy évre szól, az Atalantával kötött kontraktusa kettőre. Csupán két centivel alacsonyabb az olasznál, fejjátéka és testi ereje mégis félelmetes. Születési évére való tekintettel 91-es mezben játszik. 

Amikor bekerült az olasz bajnokságba, akkor 22 évesen egyre magasabb góltermést ért el évről évre. A Napoliban töltött első szezonjában 16 meccsen 5 gól, aztán egy évvel később 21 találkozó, 6 gól. Aztán az Udinesében 25:8 és 38:10. Ezután következett egy 11 gólos évad, majd 3 nagyon stabil szezon, amikor is sorrendben 23, 18 és 15 gólt szerzett Gasperini csapatában. Azóta leszálló ágban van, tavaly összesen tudott két gólt lőni, ezt a teljesítményt idén már megismételte. A 2018/19-es szezonban 7,32-es átlagot ért el, 23 találatát 37 meccsen érte el. Pályafutása során egy kolumbiai bajnoki címet, egy Olasz Kupát és egy Supercoppa Italianát nyert. Utóbbi kettőt természetesen az Atalanta mezében. A nemzetközi szintéren az EL-ben és a BL-ben is láthattuk, a nemzeti csapatban 34 alkalommal lépett fel, 4 gólt ért el.