Nem átlagos páros I. – Juventus-Bologna

barrow_cambiaso_1.pngA múlt hétvégén láthattátok, hogy Consminornak köszönhetően elindult az ultracsoportokat bemutató sorozat, én pedig a futball másik főszereplőihez próbállak közelebb vinni titeket, a játékosokhoz. Minden hazai összecsapás előtt bemutatásra kerül mind a Juventusból, mind az aktuális ellenfélből egy-egy spíler, akit mindenképpen érdemes lesz kiemelt figyelemmel kísérni. Próbálom úgy válogatni a szereplőket, hogy kapcsolódjanak a szemben álló felekhez, ha van erre lehetőség. Így esett ma a választás Andrea Cambiasóra, aki megfordult a Bologna kötelékében, illetve a másik oldalon Musa Barrow kerül célkeresztbe. Hát lássuk, is kik ők nagyító alatt. 

Andrea Cambiaso 2000. február 20-án született Genovában. A torinói egyletben a jelenlegi szezonban 27-es mezszámmal játszik, baloldali szárnyvédő pozícióban, és rögtön az első fordulóban gólpasszal lepte meg Adrien Rabiot-t. 182 cm magas, kontraktusa 2027-ig szól, míg piaci értéke a Transfermarkt szerint 8 millió euró az abszolút kétlábas fiatalembernek.

Pályafutása a Genoa FC-nél indult, ahol végigjárta a korosztályos lépcsőfokokat, a nagy csapattól azonban folyamatosan kölcsönadták: Albissola, Savona, Alessandria, Empoli voltak a célállomások. Ezt követően végre átlépte a felnőtt öltöző küszöbét és bemutatkozhatott az élvonalban. Ennek köszönhetően 2022-ben a Juve megvásárolta, 5 millió euróért, majd azzal a lendülettel adta is tovább szintén kölcsön a Bolognának, ahonnan ennek az idénynek a kezdetére tért vissza, és az első meccsen rögtön a kezdőcsapatban találta magát.

A legtöbb lejátszott meccse a Serie D-ben, a Savona mezében volt, 36 esetben futhatott ki a gyepre, 2 gól és 6 gólpassz volt a mérlege. A Serie A-ban a Bianconeri színeiben lejátszott egy találkozót is belevéve 59 alkalom jutott neki, 32 Bolognában és 26 Genovában. Ezen mérkőzések alapján 1 gól és most már 8 assziszt szerepel a neve mellett, miközben a pályán nyújtott teljesítményét a bírók 6 sárgával és 1 pirossal jutalmazták. Az U21-es válogatottban 2021-ben mutatkozott be, és 8 fellépésnél jár.

A tavalyi szezonban a Sofascore statisztikái alapján 6,77-es átlag osztályzatot ért el, 32 alkalommal lépett pályára, ebből 25-öt kezdőként, 68 játékpercet átlagolt. Kiemelkedő a saját térfélen adott passzokban volt, (90%), ezen kívül 1,2 csel és 1,8 szerelés szerepel a neve mellett. Mégis, önmagához képest akkorát fejlődött a vendégszereplése alatt, hogy Max Allegri az idei évben már a saját alakulatában számol vele, és bár egy meccs még nem statisztika, nem is okozott meglepetést.

barrow.jpgA piros kékek oldalán a 99-es mezben játszó gambiai válogatott támadó a 24 éves Musa Barrow mutatkozik be. 1998. november 14-én született Banjulban, 184 cm magasra nőtt, és a posztjai leginkább a középcsatár és a balszélső lehetnek képességei alapján. Jelenlegi értéke 11 millió euró, de volt már ez az összeg 20 millió is. A gambiai U23-ban egy alkalommal játszott, a felnőtt válogatott kapuját viszont már 32 esetben lépte át, melyeken a mérlege 5 találat, mindez 2018 szeptembere óta.

Hazájában, a helyi Hawks FC-ben kezdett játszani, majd onnan az Atalanta utánpótlásába került, onnan pedig egészen a klub első csapatába játszotta be magát, ahol 3 idény alatt 41 esetben játszott az első osztályban, 4 gólt szerzett és 3 esetben szolgálta ki társait. Fejlődésének biztosítása érdekében a bergamóiak 2020 és 2021 között jelenlegi állomáshelyére adták kölcsönbe, másfél idény erejéig, majd 14,5 millió euróért cserébe végleg meg is váltak tőle. Az elmúlt négy idényben kihagyhatatlan tagja lett az egyetemvárosi gárdának, 122 alkalommal lépett pályára, sorrendben 9, 8, 6, és 3 gólt szerzett, mivel az első éve nem egész szezon volt, ott az igazán kiemelkedő a 25/9-es meccs/gól mutatója. 163 Serie A-fellépésén 30 gól és 31 gólpassz a mérlege. Kiemelkedően sportszerű játékos, hiszen csak 4 sárga lapot gyűjtött ezalatt.

A Zebrák ellen a bajnokságban eddig kilencszer lépett pályára, háromszor az Atalanta, hatszor a Rossoblù mezében és ezeken 4 gólt és 5 gólpasszt termelt. Négy alkalommal értek el a csapatai döntetlent, ötször vereséget szenvedtek. 

Top idényében 7,16-os átlag osztályzatot produkált, 25 meccsből tizenötször volt kezdő, két esetben került be a forduló válogatottjába. Háromszor vette célba a kaput találkozónként, és 171 percenként be is talált. A helyzetkihasználása csak 12%-os volt, viszont az összes gólja a tizenhatoson belülről született. Az összjátékban sem túl erős, passzainak csak 78%-a talál társat. Amiben még nagyon kiemelkedő, az az eladott labdák száma, ez meccsenként 12 átlagban.

Az elmúlt évben harminckétszer tette be edzője a csapatba, huszonhatszor kezdőként, így jött össze a 11 kanadai pont, 3 gól és 8 gólpassz. A meccsek időtartamának csupán a 2/3-át töltötte a gyepen, a forduló válogatottját nem fenyegette, osztályzata 6,92-re romlott. A 171 perces gól gyakoriság 661 percre csökkent, vagy nőtt kinek milyen a szempontja. Helyzetkihasználás 5%. Viszont még mindig 11 labdát ad el meccsenként, és 4 sárga lapja közül 3-at is tavaly gyűjtött be. Az idei első fordulóban a hazai pályán a Milan ellen 2:0-ra elveszített mérkőzésen sérülés miatt nem lépett pályára. 

Végezetül álljon itt egy videó Barrow előző idényben produkált, legemlékezetesebb pillanatairól: