Allegri: "Ha a Juvét képviseled, esélyesként kell tekintened magadra"

allegri_ahead_of_verona_match.jpgA Juventus holnap este a Hellas Verona alakulatát fogadja a bajnokságban, melynek apropóján a csapat mestere, Massimiliano Allegri is megtartotta ilyenkor szokásos sajtótájékoztatóját, szót ejtve az eddig sérüléssel bajlódó játékosok helyzetéről, az elvégzendő munkáról, valamint olyan fiatalokról is, mint az eddig egyetlen percet sem kapó Hans Nicolussi Caviglia, vagy éppen a Next Gen legújabb üdvöskéje, Joseph Nonge. 

"Az előttünk álló mérkőzésnek számos buktatója lehet. A Verona nagyon jól kezdte a szezont, s egyébként is egy nagy fizikai erővel bíró csapatról van szó, ám csak akkor tudnánk valós értéket és értelmet adni a Milan ellen elért sikerünknek, ha holnap este is nyerni tudnánk, különben eldobnánk magunktól a San Siróban bezsebelt három pontot" – fogalmazott a livornói szakvezető. 

"Senki sem akarja kiűzni a »Scudetto« szót a szótárainkból, azonban a realitás talaján kell mozognunk, ami azt jelenti, hogy egyelőre a fejlődés a fő feladatunk, s ennek eléréséért dolgozunk. Jelenleg az a fő cél, hogy szilárd alapokat fektessünk le a jövőre nézve, ehhez pedig egy stabil, kompakt csapatra van szükségünk, melynek be kell jutnia a legjobb négy közé, s újra a Bajnokok Ligájában kell szerepelnie jövőre. A szezon végén majd meglátjuk, hogy mire jutottunk, addig viszont mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy pozitív összképet kaphassunk. 

Az eddigi sérültekkel kapcsolatban minden rendben van. Federico Chiesa az elmúlt három hétben nem edzhetett, az utóbbi napokban ugyanakkor remekül dolgozott, akárcsak Dušan Vlahović. Még nem döntöttem el, hogy ők ketten kezdőként fognak-e pályára lépni, ugyanis az egyéneken lévő hangsúlyt a csapat egészére kell áthelyeznünk. A holnapi találkozó több szempontból is nagyon veszélyes lesz, ám ha nem hagyjuk, hogy az ellenfél meglepjen bennünket, alapvetőn jó esélyünk lesz a sikerre. Úgy vélem, hogy Hans Nicolussi Caviglia leginkább a védelem előtt tudna eredményese játszani, azonban mivel egy nagyon intelligens srácról beszélünk, más posztokon is be lehet vetni őt. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan eljön majd az ő ideje is. 

Nem hinném, hogy a mai nap hasonló lenne a Sassuolo elleni mérkőzés előtti naphoz, viszont tény, hogy a szóban forgó vereséget megelőzően is olyan nyugodt voltam, mint most... Az alapvető különbség az, hogy ezúttal hazai környezetben fogunk játszani, a szurkolók pedig minden bizonnyal segítségünkre lesznek, amire természetesen szükségünk is van. Minden egyes találkozóhoz azonos mértékű komolysággal kell hozzáállnunk, az ellenfél erejétől és minőségétől függetlenül, elvégre a győzelmet sosem könnyű kiharcolni, amivel pontosan tisztában vagyunk. Egy diadal mindig előnyt jelent számunkra, még akkor is, ha nem a tabella élének elérésén, csupán a három pont megszerzésén gondolkodunk. Ahhoz, hogy lehagyjuk a nyomunkban lévő együtteseket, holnap is nyernünk kell, amihez elsősorban rendet és türelmet kell teremtenünk. 

A Milan elleni összecsapást követően megnéztük a meccsről készült videókat, s átbeszéltük az ott látható dolgokat. Úgy gondolom, hogy jó alapokkal rendelkezünk ahhoz, hogy tovább növekedhessünk, ám az egyensúly és a napi munka elengedhetetlennek számít. Egy rangadó megnyerése eufóriát okoz, ami viszont egyaránt járhat pozitív és negatív hatásokkal, nekünk pedig arra kell fókuszálnunk, hogy az előbbi oldalt domborítsuk ki, s továbbra is olyan kompaktak maradjunk, mint most. A Sassuolo ellen szerzett tapasztalatok megtanítottak minket arra, hogy egyetlen megmérettetést sem szabad félvállról vennünk. Meglátjuk, hogy holnap a gyakorlatba is át tudjuk-e majd ültetni ezeket az élményeket. 

Joseph Nonge egy nagyon fiatal labdarúgó, aki kiváló teljesítményekre képes, mindazonáltal még rendkívül sokat kell tanulnia. Az ő szerepkörében elengedhetetlen, hogy a technikai kvalitások mellé fizikai erények is párosuljanak, ezért pedig jelentős fejlődésre kell szert tennie a párharcok, a szerelések, valamint a labdaszerzések terén, ahol kissé még le van maradva a többiekhez képest. A fiatal játékosok jelenléte könnyedséget ad számunkra, ha pedig rutinosabb futballistákkal kombináljuk őket, remek eredményt kaphatunk. A fontos meccseken kellő odafigyeléssel képesek lehetünk kamatoztatni mindezt, bár holnap az alacsonyabb motiváció miatt nehezebb lesz a felkészülésünk, mint például a Rossonerivel szemben volt. 

Egy olyan alakulattal fogunk megmérkőzni, ami a bennmaradásért küzd, ez pedig azt jelenti, hogy ott akarják majd megnehezíteni a dolgunkat, ahol csak tudják. A Hellas egy fizikálisan erős gárda, a győzelem viszont egy újabb nagy lépés lenne a Juventusnak. Innentől fogva egészen az év végéig az egyensúly megtartásán lesz a fő hangsúly, még akkor is, ha bizonyára akadnak majd olyan pillanatok, amikor kisebb-nagyobb nehézségekkel fogunk szembesülni. Amikor a Juventust képviseled, mindig favoritként kell tekintened magadra. Tökéletesen ismerjük a korlátainkat, s azon vagyunk, hogy erényeket kovácsoljunk ezekből. A srácokban nagy vágy munkálkodik, s készek alárendelni magukat a csapat kollektív érdekeinek, valóban egyetlen egységként mozogva és dolgozva. 

A milánói rangadó technikai szempontból közel sem volt szép, ugyanakkor ennek ellenére is nagyszerűnek tartom az ott látottakat. Bár igaz, hogy több gólt is kipréselhettünk volna magunkból, annak is örülni kell, hogy az ellenfél nem tudta bevenni a kapunkat, ami már önmagában is javulás a párharc eddigi eredményeihez képest. A közvetlen összecsapások nagyon fontosak, ám a kisebb jelentőséggel bíró találkozókat is kötelességünk megnyerni, amihez türelem, tömörség, valamint alázat kell a részünkről. Weston McKennie példának okáért nagyon hasznos lehet majd egy olyan megmérettetésen, mint amilyennek a holnapi ígérkezik. Az amerikai kiváló produkciót nyújtott az évad eddigi részében, s boldog lennék, ha a továbbiakban is így folytatná.

A tavalyi évhez képest idén teljesen más kerettel kell dolgoznunk, mivel az elmúlt évben a tapasztalat dominált a Bianconerinél, míg most a fiataloké a főszerep, akik talán nem játszottak annyi mérkőzést olyan nagy klubokban, mint elődjeik, ám velük ellentétben szinte mindig rendelkezésünkre állnak. Bár a csapat más, céljaink változatlanok: aki itt játszik, annak a tőle telhető legjobbat kell kihoznia magából. A bal széllel kapcsolatban még nem tudom, hogy Andrea Cambiasót, Filip Kostićot, vagy Samuel Iling-Juniort küldöm-e majd pályára, erről valószínűleg csak holnap reggel fogok dönteni. A rögzített szituációkkal kapcsolatban mindenképpen gyakoroltatni szeretném fiaimmal a szabadrúgásokat és a büntetőket, hiszen ezekből még nem sokat végezhettünk el idén, ám egy ilyen szorosan védekező alakulattal szemben jó esélyt adhatnak nekünk. 

A Hellas Veronát velünk egyenrangú félként kezeljük, ami pusztán tisztelet kérdése. Ahhoz, hogy elérjük a kitűzött eredményeket, s bejussunk a BL-be, azokat a meccseket is meg kell nyernünk, amiket általánosságban véve nem tekintenénk fontos összecsapásoknak. Egy rangadón bármi megtörténhet, a bajnoki trófeát viszont mindig a kis csapatok ellen hódítjuk el, akikkel szemben viszont tiszteletet kell tanúsítanunk, hiszen ennek hiányában még csak nem is reménykedhetnénk a diadalról. A futball alapvetően a számok és a matematikai egyenletek sportága, amiben leginkább a felek között fennálló különbség számít. A Scudetto megnyeréséhez szükséges pontszám gyakorlatilag mindig ugyanaz, vagy hasonló marad, nekünk pedig ebből kell kiindulnunk" – összegzett General Max.