Guardiola: "Allegri úgy véli, hogy az ő módszerei a legjobbak"

pep.jpgA Manchester City többszörös BL-győztes spanyol mestere, a sokak által a világ legjobb edzőjének tartott Pep Guardiola a minap egy sporttal foglalkozó alapítványok által szervezett panelbeszélgetésen vett részt Olaszországban, ennek keretében pedig néhány, a Juventus-drukkerek számára is relevanciával bíró témáról is kifejtette álláspontját, szót ejtve többek között Roberto De Zerbi és Max Allegri eltérő stílusáról, valamint az Öreg Hölgy iránta való érdeklődéséről is. 

"Kezdetben csak egy szimpla játékos voltam, aki szerette a futballt, s egyáltalán nem gondoltam magamra az edző meghosszabbított kezeként. Huszonhat-huszonhét éves koromban aztán találkoztam egy nagyszerű szakemberrel, aki hatalmas inspirációt jelentett számomra, s akinek köszönhetően más szemmel kezdtem látni a labdarúgás világát. Ekkor merült fel bennem a gondolat, hogy egy napon én is szakvezető akarok majd lenni, az ötlet pedig később valósággá vált" – szögezte le a tréner. 

"A Barcelonánál persze szerencsém is volt, mivel a katalánok több, jóval tapasztaltabb tréner közül választottak ki engem. A 2009-es Blaugranatának persze hihetetlen játékosai voltak, ami nagy segítséget jelentett nekünk a BL-menetelés során, azonban akkor maga a klub is rendkívül erős volt Hitvallásom alapján mindig más-más taktikát alkalmazok a tehetséges futballisták felépítésére, ugyanis minden fiatal eltérő képességekkel bír, s más-más módon tudják kamatoztatni a bennük rejlő potenciált. Emellett nagyon fontos, hogy mindig hagyjunk egy nagyobbfajta mozgásteret az ifjú reménységek számára, mivel egy ismeretlen környezetben ez nagy segítséget nyújthat nekik a kezdet kezdetén. 

A siker kulcsa az, hogy mindig az adott szerepkörre alkalmas embereknek adjunk feladatokat, valamint, hogy működjünk együtt a kezeink alatt szereplő játékosokkal. Úgy gondolom, hogy egy vereségből többet tanulhatunk, mint egy diadalból, még annak ellenére is, hogy a győzelem magától értetődő módon jobb érzésekkel tölt el bennünket. Attól függetlenül, hogy nyersz-e, vagy éppen kikapsz, minden körülmények között higgadtnak kell maradnod, elvégre az élet e két eredmény váltakozásáról szól, sőt, kudarcok valójában többször érnek bennünket, mint diadalok. 

Nem gondolnám, hogy Roberto De Zerbi és Max Allegri között az lenne a lényegi különbség, hogy előbbi nem tartja fontosnak a sikert, utóbbi pedig mindent ennek rendel alá. A helyzet pusztán annyi, hogy Allegri szerint az ő módszerei vezetnek leginkább győzelemre, De Zerbi pedig ugyanígy vélekedik a saját megfontolásairól. Minden edző nyerni szeretne, még az is, aki a médiában ennek ellenkezőjét hangoztatja: ha nem így lenne, nem a profi sportban munkálkodnának. 

Michael Jordan azt mondta, hogy a megszállottság és a kemény munka többet ér, mint a tehetség, s ha ő így vélte, akkor én sem gondolhatom másképp. A tehetség önmagában biztosan nem elég, ahhoz pedig, hogy igazán nagyra törj, rengeteg áldozatot kell hoznod. Személyes szinten mindig ezt tettem az aktuális klubjaimnál, úgy játékosként, mint szakemberként. Hogy a Juve valaha megkeresett-e engem? Nem, soha, ugyanakkor Olaszországot nagyon kedvelem, mivel Itália kiváló konyhával rendelkezik, s egyébként is gyakran jövök ide nyaralni a családommal" – összegzett Guardiola.