Allegri: "Leszegett fejjel, csendben kell dolgoznunk"

allegri_gatti.pngA Juventus ma este egy 4:2-es vereségbe szaladt bele a Sassuolo vendégeként, mely a torinói együttes első kudarca volt a mostani szezonban. Míg a hazai alakulat többször is vezetéshez jutott, s még a szorult helyzetekben is tartotta magát, addig a Bianconeri erejéből legfeljebb csak az egyenlítésre futotta, ráadásul Wojciech Szczęsny és Federico Gatti által súlyos egyéni hibák is előfordultak a találkozón. A lefújást követően a Zebrák mestere, Massimiliano Allegri csalódottan értékelte a látottakat, leszögezve, hogy csapatának még nagyon sokat kell dolgoznia ahhoz, hogy bejusson a legjobb négy közé, miközben a Scduetto változatlanul irreális cél a Zebrák számára. 

"Egyedül a meccsről szeretnék beszélni, s nem kívánom kommentálni a Domenico Berardi kapcsán kibontakozó helyzetet, mivel nem az én hatásköröm, hogy a vezetőség le akarta-e igazolni a játékost a nyáron, vagy sem. A találkozóval kapcsolatban egyszerű levonni a szükséges következtetéseket: mindössze az a dolgunk, hogy tanuljunk a mai kudarcból, valamint a szezon eddigi részéből, mivel eddig nem voltunk kifejezetten lehengerlőek, ebből a szempontból nézve pedig ma sem lettünk rosszabb csapat" – fogalmazott a tréner. 

"Mentális tekintetben nagyon rossz mérkőzésen vagyunk túl, innentől fogva pedig mindenképpen fejlődnünk kell, ugyanis ma nagyon fontos pontokat veszítettünk. Ha a találkozó egészét vizsgáljuk, az összecsapás korai szakaszában alapvetően jól kezdtünk, ugyanakkor nem tudtuk nehéz helyzetbe hozni a Sassuolót, akik viszont az első támadásukból gólt szereztek, s rögtön átvették a vezetést, ezért a figyelmetlenségért pedig később nagy árat fizettünk. Ma úgy játszottunk, mintha emberek helyett pillangók lettek volna a csapatunkban. 

Tegnap nem véletlenül beszéltem a nyugalom szükségességéről, elvégre már irányítottam néhány meccsen ezt az alakulatot, melyet ebből kifolyólag jól ismerek. Tisztában vagyok ezeknek a csodálatos srácoknak a képességeivel, akik ma is mindent beleadtak, ám voltak olyan pillanatok, mikor sokkal jobban kellett volna teljesíteniük. Bár a döntő csapást ma szenvedtük el, a kudarcra utaló jelek már az előző napokban is fel-felbukkantak. A vereség dacára nem szabad elcsüggenünk, hiszen kedden ismét egy fontos összecsapás vár majd ránk hazai pályán, ahol ismét meg kell majd kísérelnünk a három pont begyűjtését. 

Mentális szempontból ma kétségkívül alulteljesítettünk, ezen felül pedig továbbra sem tudunk változtatni a találkozó ideje alatt, holott a legnagyobb feladatunk éppen ez lenne amellett, hogy megtaláljuk a folytonosságot. Kezdetektől fogva az volt az érzésem, hogy amint a Sassuolóhoz kerül a labda, nehézségekbe ütközünk, ami egy olyan jelenség volt, amit a Lazio, vagy az Empoli ellen nem tapasztaltam. A magas labdák különösen nagy bajba sodortak bennünket, ezen jelenetekből pedig le kell vonnunk a szükséges tanulságokat. 

Dušan Vlahovićnak számos nagy helyzete volt, ezeket ugyanakkor nem tudta kihasználni,. Ez önmagában nem gond, mivel a szerbnek már korábban is voltak olyan napjai, mikor nem tudott megfelelni a tőle elvárható szintnek, ahogy ez minden más labdarúgóval is előfordul. Összességében véve kár lenne egyetlen játékost kárhoztatni a vereség miatt, mivel ma csapaszinten nyújtottunk pocsék produkciót. A Sassuolo ellen bármi megtörténhet, mivel egy rendkívül veszélyes gárdáról van szó. A Neroverdi ma este három találatot is berámolt nekünk, s csak azért nem négyet mondok, mert az utolsó gólt mi szereztük saját magunk ellen. 

Az, hogy egy edzőnek mit kell tennie egy új játékos megfelelő beintegrálásáért, remek kérdés, s úgy gondolom, hogy nagyon sok múlik az adott futballista technikai szintjén és kognitív képességein. Azok a gyerekek, akik gyorsabban tanulnak, valószínűleg nagyobb ütemben is fognak fejlődni a korosztályos csapatokban, ám csak és kizárólag akkor, ha mindemellett jó technikai adottságokkal is bírnak. A fő szempont az, hogy egy ifjú tehetség jól érezze magát a pályán, s hogy a korának megfelelő erőfeszítéseket már egészen fiatalon is megtegye az övéi győzelméért. 

Federico Gattinak most elsősorban nyugodtnak kell maradnia, ugyanis ez még csak nagyjából a harmincadik meccse volt a Juventus szerelésében, 100-200 találkozó után pedig teljesen más produkciót nyújt az ember. A védőnek mindenekelőtt tanulnia kell, s nem szabad elveszítenie a rá jellemző higgadtságot, elvégre a maihoz hasonló dolgok időnként akaratlanul is megtörténnek. Most azon kell dolgoznunk, hogy a Leccének – mely immár az egyetlen veretlen olasz csapat az Inter mellett – lehetőleg nagyobb kihívást jelentsünk majd kedden, mint ma este a Sassuolónak. Ez az eredmény ennek ellenére nem változtat a lényegi dolgokon: Federico Chiesa például ezúttal is remek volt, Wojciech Szczęsny pedig továbbra is az első számú kapusunk marad. 

Az elmúlt napokban több olyan véleményt is olvastam, melyek szerint a Juventusnak idén meg kellene nyernie a bajnokságot, ez viszont egyáltalán nincs így. Néhány évvel ezelőtt egy új ciklus vette kezdetét a klubnál, a sikerekhez pedig magától értetődő módon idő kell, nem is beszélve arról, hogy jelen körülmények között már akkor is nagyszerű eredményt fogunk elérni, ha bekerülünk a legjobb négy közé. Továbbra is realistának kell maradnunk, s tisztában kell lennünk a ténnyel, hogy ahhoz, hogy meccseket nyerjünk, rendkívül kemény munkára, valamint nagy eltökéltségre van szükség. Egy idényben mindig előfordulnak kifejezetten nehéz megmérettetések, a Sassuolo ellen pedig általában éppen ilyeneket kell megvívnunk. Ez az eredmény egy ébresztőként szolgál számunkra, mivel megérteti velünk, hogy céljaink eléréséhez nagyon sokat kell tennünk, s leszegett fejjel, csendben kell munkálkodnunk annak érdekében, hogy legközelebb ismét a győzelem ízét érezhessük a lefújás után" – összegzett General Max. 

A meccs összefoglalója: