Allegri: "A legapróbb részletekben kell jól teljesítenünk"

maxi_new.jpgA Juventus holnap este a Sassuolo vendégeként lép pályára a Serie A 5. fordulójában, mely találkozó előtt a csapat mestere, Massimiliano Allegri is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az olasz média színe előtt. A livornói születésű szakember ennek keretében egyebek mellett szót ejtett bizonyos játékosok elérhetőségéről és állapotáról, különös tekintettel a szerdai edzésen megsérülő Alex Sandróra, aki Gianluca Di Marzio értesüléseinek alapján akár 45 napot is kihagyhat izomproblémái miatt. 

"A csapat antennáinak továbbra is működniük kell, ugyanis félő, hogy az eufória eluralkodik rajtunk. Bár a jelenlegi helyzet nagyon jó, a megfelelő eredmények megfoszthatnak bennünket a kellő energiától és figyelemtől. Az elmúlt években csak egyszer tudtunk győzelmet aratni a Sassuolo otthonában, ami még Paulo Dybala mesterhármasának köszönhetően történhetett meg 2017-ben, a többi alkalommal viszont kemény meccseket játszottunk ellenük. A Neroverdi a legutóbbi fordulóban kiábrándító vereséget szenvedett, ennek nyomán tehát egy nehéz terep, és egy bosszúra éhes ellenfél vár ránk, ami miatt holnap mind fizikai, mind pedig technikai szinten nagyszerű produkciót kell nyújtanunk, s pozitív eredménnyel kell távoznunk Sassuolo városából. Ez a szezon további része miatt is nagyon fontos fegyvertény lenne" – szögezte le General Max. 

"Dušan Vlahović és Federico Chiesa a minap egyéni edzésmunkát végeztek, mivel a szerbnek kissé fájt a háta, az olasz hajlítóizma pedig némileg berozsdásodott. Kedden mindketten menetrend szerint dolgoztak, szerdán pedig kaptak egy kis pihenőt, ugyanakkor egyaránt elérhetőek lesznek holnap. Három nap múlva, azaz szeptember 26-án ismét pályára kell majd lépnünk, ami idén csak a hétközi fordulóknál, valamint a Coppa Italia kezdete után fog előfordulni velünk. Jelenleg még a Sassuolo elleni mérkőzésre kell összpontosítanunk. Chiesa és Vlahović állapota kiértékelésre szorul, ám alapvetően mindkét srác jól érzi magát. Arkadiusz Milik és Moise Kean ugyancsak harcra készek, míg Kenan Yıldız ezúttal a Next Gen keretével tart majd. Dean Huijsen ezzel párhuzamban viszont végleg az első csapat tagja lesz, lévén, hogy Alex Sandrót egy ideig nélkülöznünk kell. 

Nem tudom, hogy a Bajnokok Ligája-szereplés elmaradása előny, vagy hátrány-e, ez csupán az adott nézőponttól függ. A Juventusnak jövőre mindenképpen vissza kell térnie a sorozatba, mivel ez sportszakmai és gazdasági szinten is nagyon fontos a klub számára, mi pedig minden egyes nap azért dolgozunk, hogy elérjük ezt az eredményt. Megvan az esélyünk arra, hogy bejussunk a legjobb négy közé, azonban ez korántsem lesz könnyű, mivel meglátásom szerint az Inter, a Milan, valamint a Napoli a többi csapat fölött állnak. Egyszerre csak egy lépésben gondolkodhatunk, s nagyon nagy kiegyensúlyozottságot kell megvalósítanunk, mégpedig anélkül, hogy akár csak egy pillanatra is letérnénk az eltervezett útról. Akkor is ki kell tartanunk a célunk mellett, ha nyerünk, s akkor is, ha nehezebb pillanatokkal szembesülünk. A végső cél május 26-a, ehhez pedig meg kell őriznünk a szükséges egyensúlyt. 

Az Öreg Hölgy kerete kevesebb tapasztalatot tudhat magáénak, mint riválisaink alakulatai, ezért pedig nagyon keményen kell dolgoznunk, amire egy héten rengeteg időnk van. Bizonyára lesznek kevésbé szép meccseink, ahol a szükséges eredmény elérése lesz majd a legfontosabb. Idén rengeteg, a végletekig kiegyenlítettnek tűnő összecsapást fogunk megvívni, ahol a legapróbb részletek döntenek majd, e téren tehát kifejezetten jól kell teljesítenünk. Az, hogy milyen taktikát alkalmazunk, elsősorban a keret összeállításától függ. Idén kevesebb rutinos labdarúgót találhatunk csapatunkban, mint tavaly, ám meg kell őriznünk a lelkesedést, s jól kell dolgoznunk. Olyan eredményeket kell elérnünk, melyek növelhetik az együttes önbecsülését, s mindenekelőtt meg kell szilárdítanunk pozíciónkat a legjobb négy között. Minden egyes találkozóra higgadtan és kellő fókusszal akarunk felkészülni. Holnap egy nehéz meccs vár majd ránk, ezzel a kihívással pedig a tőlünk telhető legjobb módon kell megbirkóznunk, miközben nem szabad túlzottan pozitívnak lennünk, elvégre ez energiaszintünk csökkenését vonhatja maga után. 

A felelősség közös, s mindenkit érint, attól függetlenül, hogy valaki fiatal-e, vagy idős. Amikor a Juventusnál játszol, gyorsabban kell fejlődnöd, ugyanakkor egyetlen ifjú reménységet sem fogunk elítélni azért, ha tapasztalatlanságukból fakadóan néha elkövetnek egy-egy hibát. Szerencsére mi is rendelkezünk rutinosabb futballistákkal, akik kiegyenlítik az olyan ifjak jelenlétét, mint Federico Gatti, Nicolò Fagioli, Andrea Cambiaso, Fabio Miretti, vagy Samuel Iling-Junior. Gatti például tavaly, első torinói idényében máris nagy fejlődést ért el, azonban a növekedés mindig apránként történik, a cél pedig az, hogy ezek a srácok hétről-hétre jobban teljesítsenek. A mostani időszak mindannyiuk számára egy növekedési szakasznak számít, ezért pedig világosan meg kell határozniuk a feladataikat, s a szükséges eltökéltséggel kell haladniuk a következő mérföldkövek irányába. 

Francesco Magnanelli egy remek srác, aki ugyanaz maradt, mint aki a Sassuolónál töltött ideje alatt volt. Stábom legtöbb tagjával tizennyolc éve együtt dolgozom, bár kisebb-nagyobb változások mindig előfordulnak, hiszen Paolo Bianco nemrég elment, Simone Padoin pedig még csak tavaly csatlakozott hozzánk. Elégedett vagyok a munkatársaimmal, azonban a mellettem dolgozó szakembereknek mindig lehetőségük van váltani egy jobb opció befutásának esetén. Mikor Paolo idén vezetőedzői ajánlatot kapott, én voltam a világ legboldogabb embere, ugyanis mindig büszkeség, ha azok a személyek, akik annak idején veled együtt munkálkodtak, elérnek egy bizonyos kort, s önálló karrier építésébe fognak. Rendkívül hálás vagyok mindenkinek, aki a Continassán tevékenykedik, nem hagyva ki a felsorolásból az orvosi stábot, vagy a meccselemzőket sem. A Juventus edzőközpontjában remek szellemiség uralkodik, mindazonáltal nem szabad azt gondolnunk, hogy az elmúlt négy mérkőzés alatt az összes tavalyi problémát át tudtuk hidalni, ugyanis a Bianconeri célja mindig a győzelem kell, hogy legyen. Ez van a DNS-ünkbe kódolva, ráadásul egyedül a sikerek által tudunk megfelelni a saját magunkkal szemben támasztott elvárásoknak is. 

Holnap este ideiglenesen újra a tabella élére állhatunk, ami minden szempontból egy pozitív ingert jelentene számunkra. Arra törekszünk, hogy a szezon végén a legjobb négy alakulat között legyünk, ehhez pedig minden győzelem nagyon fontos számunkra. Holnap egyértelműen a három pont begyűjtése lesz a célunk, mivel minden egyes diadal közelebb sodor bennünket a Bajnokok Ligája-kvalifikációhoz, ami még akkor is így van, ha egyszerre csak egy lépésben gondolkodunk. A vágyak és a célok plusz motivációt adnak nekünk, ám a bajnokság nem egy találkozón áll, vagy bukik, ahogy a BL-be sem egyetlen meccs eredménye által jutsz be. Az idényből még 34 forduló van hátra, emiatt pedig nagyon sok türelemre, s még több kemény munkára van szükségünk. 

Nicolò Fagioliban megvannak a szükséges adottságok és technikai képességek ahhoz, hogy a védelem előtt szerepelhessen, ezért pedig mindenképpen ki akarjuk próbálni őt ezen a poszton. 2017-ben játékszervező középpályásnak tituláltam őt, s továbbra is ekként gondolok rá, azonban teljesen normális, hogy az évek során, fejlődésével párhuzamban képessé vált arra, hogy a védelem előtt futballozzon. Weston McKennie jól érzi magát, még annak ellenére is, hogy a tegnapi edzésen kapott egy kisebb rúgást. A mai nap során Timothy Weah produkcióját is ki fogom értékelni, aki egy remek cserelehetőséget jelent csapatunk számára. Ha azt nézzük, hogy az amerikai kevesebb mint három hónappal ezelőtt érkezett meg az olasz futballközegbe, kijelenthetjük, hogy beilleszkedése remek ütemben halad, én pedig maximálisan elégedett vagyok a mentalitásával és az általa mutatott dolgokkal. 

Nem gondolnám, hogy Domenico Berardi reális opciót jelentett volna klubunk számára idén nyáron, ugyanis Cristiano Giuntoli és Giovanni Manna éles figyelemmel követték az átigazolási piacot, bizonyos játékosokkal kapcsolatban pedig még tárgyalásokat is kezdeményeztek, ugyanakkor végül mégis úgy döntöttünk, hogy kitartunk a mostani keret mellett, s velük tervezzük a szezont. Remélem, hogy Berardi holnap nem fog olyan jól futballozni ellenünk, mint ahogy általában a Juventusszal szemben szokott, míg a mi feladatunk az lesz, hogy hatékonyan semlegesítsük a játékát. 

Luciano Spalletti Continassán tett látogatása nagy örömöt okozott számunkra. A Juventus örökségéhez híven azon dolgozunk, hogy időről időre minél több játékost adjunk a nemzeti együttesnek, s boldogok vagyunk amiatt, hogy egyes játékosaink, többek között Manuel Locatelli, Federico Chiesa, vagy éppen Moise Kean a szövetségi kapitány látókörében vannak. Stábom maximálisan elkötelezett a Bianconeri irányába, ugyanakkor legjobb tudásunk szerint igyekszünk segíteni az Azzurrit is, elvégre a válogatott az olasz futball örökségét testesíti meg, nekünk pedig nagy büszkeség, ha a kezeink alatt dolgozó labdarúgók Itáliát képviselhetik a világversenyeken, illetve azok selejtezősorozataiban" – összegzett Allegri.