Pogba-ügy: milyen jogai vannak a Juventusnak, fenyegeti-e szankció a klubot?

image_2023-09-12_085556321.pngMint ismert, a tegnapi nap során Paul Pogba megemelkedett tesztoszteronszintet produkált az Udindese elleni nyitómérkőzést követő doppingvizsgálat alkalmával, így a játékost az ügy lezártáig felfüggesztették. Hogy a hatóságok megbizonyosodjanak a teszt hitelességéről, egy második vizsgálatra is szükséges lesz. A szurkolók részéről jogosan merültek fel bizonyos kérdések és aggodalmak, melyek elsősorban arra irányulnak, hogy szankcionálható-e a klub valamilyen formában, illetve fel lehet-e bontani ilyenkor a játékos szerződését? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ.

Az elmúlt évek jogi csatározásai után talán sokak számára az egyik első gondolat az lehetett, Pogbán túl a klub is számíthat-e valamilyen büntetésre? A CONI szabályzatának erre vonatkozó részében - mely a csapatsportokra vonatkozik -, ha egy csapatnál az adott sportesemény után (jelen esetben ez Udinese elleni mérkőzés) egynél több csapattagot értesítettek doppingellenes szabálysértésről, a végrehajtó szerv célzott ellenőrzést végez a csapatnál. Ha ha bizonyítást nyer, hogy a csapat több, mint két tagja követett el doppingellenes szabálysértést egy esemény során, az esemény végrehajtó szerve megfelelő szankciót (pl. pontvesztés, versenyből vagy eseményből való kizárás vagy egyéb szankció) szab ki a csapatra a doppingellenes szabálysértést elkövető egyéni sportoló(k)ra kiszabott szankciókon felül. Ennek alapján tehát a dolgok jelenlegi állása szerint, mivel csak egyetlen doppingesetre derült fény, a Juventust nem fenyegetik szankciók. 

Ezen felül milyen jogai vannak a Juventusnak, hogy saját érdekeit megvédje, akár Pogbával szemben is? Ebben a kérdésben segíthet nekünk a FIGC és az Associazione Italiana Calciatori (Olaszországi Futballisták Szövetsége) által aláírt kollektív szerződés, mely kifejti, hogy a pozitív doppingteszt is azon esetek közé tartozik, amelyekben lehetőség van a játékos fizetésének felfüggesztésére, már abban a szakaszban is, ha a játékos az Igazságügyi Hatóság által elrendelt - akár ideiglenes - intézkedések miatt nem áll rendelkezésre. Eszerint, amennyiben külön szabályzat még nem rendelkezik, vagy ha szükségesnek ítéli, a klub, miután írásban értesítette a játékost a vádakról, ideiglenesen és közvetlenül elrendelheti az említett edzésekről és/vagy mérkőzésekről való kizárását. Ugyanezen eljárás keretében a Játékos kérheti a szerződés visszaállítását és/vagy felbontását. A szabályozás értelmében Pogba a szövetségi által előírt minimum összeget kapja, mely bruttó 42477 euró, amely a 24. életévüket betöltött játékosokra érvényes.

A harmadik kérdés, mely foglalkoztatja a szurkolókat, hogy felbontható-e Pogba szerződése? Erre Paco D'Onofrio ügyvéd adott választ, akit a Telelombardia keresett meg ez ügyben: "Ez kérdés várható volt, mint a sportbűncselekmények esetében általában. Az eltiltásnak hat hónapnál hosszabbnak kell lennie, a klubnak pedig érintetlennek kell lenni az ügyben. Ha a játékos a klub által előírt protokolt követte, akkor felmerül társfelelősség kérdése. A sportorvosi kategória lényegében a szakma csúcsa, komoly protokollok vannak, rendhagyó lenne, hogy ilyen szinten hiba történt volna."