Matri: "A Juventusnak a negyedik hely lehet a realitás"

image_2023-09-07_182311343.pngAz aktív futballkarrierje során Juventusnál is megforduló olasz csatár, Alessandro Matri a Tuttosport számára adott interjút nem rég. Interjújában Matri kifejtette véleményét a bajnokság legfőbb esélyeseiről, szót ejtett röviden a Juventus játékában tapasztalt változásokról, emellett néhány játékos, és Massimiliano Allegri munkáját is értékelte. A DAZN-nál szakértőként is tevékenykedő egykori játékos zárásul Paul Pogba kvalitásait méltatta, remélve, hogy a francia játékos végleg hátrahagyja a sorozatosan kiújuló sérüléseket.

Az interjú során megkérdezték a korábbi csatárt, kit vél a bajnokság legfőbb esélyesének. "Úgy látom, hogy az Inter a favorit. A Napoli hagy bennem némi kétséget: erősek, de szerintem Kim távozása még sokat számíthat. A Milan jól erősített, ez egyben pedig meglepetés is, hogy ennyi új játékos azonnal jó hatással volt a csapatra. A negyedik helyre a Juvét, az Atalantát, vagy a Laziót várom. A Juvénak februárban az élbolyhoz kell tartozni, ekkor a kupák kieséses szakasza és a fáradtság miatt bármi megtörténhet. Egy olyan csapat, amelyik csak a bajnokságra koncentrál ilyenkor, extra fegyverré válhat. A Juve nem veszíthet előbb pontokat" – vélekedett Matri.

Mit gondol az új Juventusról? "Más a hozzáállás: egyes meccseken sokkal több bátorságot láttunk a tavalyihoz képest. Én is meglátogattam néhány edzésüket, és jó hangulatot tapasztaltam, még akkor is, ha a tavalyi bonyolult év hagyhatott volna maga után egy kis problémát, illetve a kupák elmaradása is generálhatott volna egy kis csalódottságot. Ehelyett nagyon derűs környezetet találtam. Azonban még mindig látok egy kis lemaradást. Igaz, hogy nincsenek kupák, és fizikai szinten ez előny lehet, de a háromnapos játékhoz szokott játékosok számára a hosszú hét megterhelőbbé válhat."

Matri kifejtette véleményét Allegriről is. "Legjobb tulajdonsága a higgadtsága. Ezt mindig is megmutatta, a legnehezebb pillanatok is képes megőrizni a hidegvérét. Úgy látom, jól van egy igazán bonyolult év után, amit még ő is megszenvedett. Megítélésem szerint feltöltődött, s úgy gondolom, jó lépés volt a Juve részéről, hogy kitartottak mellette. Magnanelli és Padoin? Velük a Juve két rendkívül mély emberi értékekkel rendelkező személyt kapott, és ez máris pozitívum az együttes számára, mert a futballtudás mellett komolyságot és profizmust sugároznak. Az edző, ismerve őket, két olyan embert választott, akik érzelmi szempontból is sokat tudnak adni. Nagyon energikusak, és örömmel hallottam a játékosok irántuk tanúsított megbecsüléséről."

Matri Vlahovićon is pozitív változást tapasztalt eddig. "Úgy látom, más a hozzáállása. Két góllal kezdett, és ettől mentálisan sokkal jobban érezte magát. Sokkal közelebb látom őt ahhoz a Vlahovićhoz, aki 2022 januárjában érkezett, mint a tavalyihoz. De ne feledjük, hogy az elmúlt évadban voltak problémái az ágyékával: ha egy játékos tudja, hogy jól van, még akkor is, amikor esetleg nem mennek jól a dolgok, akkor másképp tud hozzáállni a játékhoz. Egy topformában levő Vlahović nagyon fontos lehet, ő potenciálisan egy 20-25 gólt szerezhet szezononként. Ezt megmutatta a Fiorentinánál és a Juventusnál is, amint megérkezett: lenyűgözött, mert a gólok mellett azonnal ráerőltette magát az ellenfélre a vezetői attitűddel, amit most újra látok. Emlékszem, hogy az Empoli meccsét kommentáltam, és le voltam nyűgözve."

Mit gondol Federico Chiesáról? "Véleményem szerint Allegri taktikailag is fejleszteni akarja őt. Chiesában minden megvan ahhoz, hogy támadásban minden poszton játszhasson: gólt tud lőni, asszisztokat tud adni, erős lába van. Kiszabadítja őt abból a szerepkörből, ami fogságba ejtette az oldalvonal mentén, megkapta a labdát és elindult. Hozzászoktatja őt ahhoz, hogy a kapuhoz közel is játsszon. Véleményem szerint próbálja őt felszabadítani a kötöttségek alól, mert sok minőséget lát benne. És Fede a térdsérülése után fizikailag is sokkal jobb állapotban van."

Az egykori csatár Paul Pogbáról is szót ejtett. "Felesleges említeni is, hogyha Paul jól van, a Juve olyan játékossal rendelkezik, amilyen kevés van ebben a ligában. A tulajdonságai miatt egyedülálló és még mindig ő jelentené a különbséget. Most fontos, hogy megtalálja a kondícióját és még fontosabb, hogy jól legyen: mert 70%-os állapotban is ő teszi a különbséget. Véleményem szerint, ha egyszer teljesen felépül, akkor második csatárként is bevethető lenne: ezzel megspórolhatna némi futást és kihasználhatná a fizikumát elöl. Emlékszem, amikor 2012-ben megérkezett, mindenkit lenyűgözött, még a legtapasztaltabbakat és legerősebbeket is, mint Pirlo vagy Marchisio: fizikai adottságai egyedülálló technikai kvalitásokkal párosultak. Azonnal azt a benyomást keltette, hogy világklasszis játékossá válhat, amire egészen a közelmúltig képes is volt egészen addig, amíg fizikai és labdarúgáson kívüli, a játékos magánéletére ható problémák el nem kezdték hátráltatni. Most már csak remélni lehet, neki elsősorban azt, hogy jól van" – zárta interjúját Matri