Claudio Zuliani: "A bírók nincsenek a Juventus mellett"

claudio-zuliani.jpgAz ismert olasz újságíró, Claudio Zuliani érdekes írást tett közzé a TuttoJuve hasábjain, amelyben arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy az új bajnoki kiírás első három mérkőzése alapján szinte már most kijelenthető, hogy az Öreg Hölggyel szembeni boszorkányüldözés még mindig nem zárult le. Véleménye szerint a lejátszott összecsapások arra mutatnak rá, hogy a bírói stábok több esetben is hibás döntéseket hoztak a Zebrákkal szemben, akár egyértelmű szituációkban is, míg más egyesületeknél gond nélkül szemet hunynak bizonyos szabálytalanságok felett, vagy könnyű síppal adnak meg tizenegyeseket kétes szituációkban. Az írás magyar változatát az alábbiakban tesszük közzé. 

"Az első szünet a legjobbkor jön ahhoz, hogy némi képet kapjunk arról, milyen lesz a Juventus szezonja. Látnunk kell azt, hogy ez nagyon hosszú lesz, a pályán és azon kívül is egyaránt. A játékoskeret általában a segítségünkre van, és nem hazudik, de az első három meccs után nyilvánvalónak tűnik, hogy a Bianconeri legalább két olyan csapattól (a milánóiaktól) elmarad, akik sokat dolgoztak és költöttek a piacon, hogy számszerűen is növeljék a rendelkezésre álló keret minőségét.

Papíron továbbra is a Napoli a favorit, de a játékosoknak meg kell küzdeniük a számukra ismeretlen edzővel, aki állítólag teljesen felborította elődei elképzeléseit és játékát. Allegri előnye, amellett, hogy kívülről fújja a környezetet és a játékosokat, hogy képes egész héten dolgozni, még ha ezt kínzások által sem ismerné el. Hátránya a már említett piaci tétlenség mellett az, hogy a középpályán nincs változás a csapatban, ezáltal semmi garancia nincs arra, hogy képes javulást elérni a játékban, és mentalitásban, hacsak Pogba nem okoz meglepetést a fizikai terhelhetőség, játékra való alkalmasság szempontjából, ami egyelőre azonban egész biztosan nincs meg.

A pályán kívül nincs kegyelem, hogy egy nagyon híres dalt idézzek. Három lassítás elég volt ahhoz, hogy megértsük, a Juventus mennyire a média és a bírók kereszttüze alatt van. Egyértelmű, hogy Carrara (Franco Carrara, korábbi olasz sportigazgató, politikus, Róma egykori polgármestere, aki a calciopoli idején a Juventus ellen tevékenykedett – a szerk.) »Az isten szerelmére, ne segíts a Juvénak«-mottója még mindig érvényben van, amit a Juventus-Bologna mérkőzésen elkövetett (Rocchi és az egész sajtó szerint) bírói hibák is megerősítettek, amelyek a játékvezető felfüggesztéséhez vezettek.

Míg Mariani, aki két hibát is elkövetett a Milannak kedvezve, csendben tűrve bíráskodik a következő vasárnap is. Már keringenek egyes referenciaoldalakon azok a táblázatok, amelyek a Juventusnak az első napokban nyújtott kis bírói segítségekről szólnak. Mint mindig, a játék abból áll, hogy egy-egy, állításuknak kedvező epizódot (miszerint a Juventust segítette a bírói stáb – a szerk.) kiemelve csodával határos módon eltünteti a másik hét Juventus elleni döntést. A Juve-Bologna és az Empoli-Juve meccseket figyelembe véve a történet máris kristálytisztának tűnik: két egyértelmű büntetőt tagadtak meg Chiesától, aki az első mérkőzések alapján az új Cuadrado lesz, ami a játékossal szembeni szabálytalanságok meg nem adását illeti. Egyébként észrevettétek, hogy most hirtelen Juan lett a valaha volt legjobb szélső és zavartalanul, büntetlenül rúghatja meg az ellenfél játékosait a mezőnyben?"