Allegri: "Jövőre vissza kell térnünk a Bajnokok Ligájába"

allegri_pre_udinese.pngHolnap este a Juventus számára is kezdetét veszi a Serie A 2023/2024-es idénye, Massimiliano Allegri fiai pedig a két évvel ezelőtti nyitányhoz hasonlóan ezúttal is az Udinese otthonába látogatnak majd, mely találkozó előtt a mester is megtartotta ilyenkor megszokott sajtótájékoztatóját, kitérve a sérültek és a lábadozók helyzetére, az együttes legfontosabb idei céljaira, a vezetőség munkájára, továbbá a mercato végének kilátásaira is. 

"Jó napot kívánok mindenkinek, üdv újra. Jó látni önöket. Érzelmi szempontból kissé érdekes helyzetből várjuk a holnapi mérkőzést, mivel ismét kezdetét veszi egy új szezon, valamint a bajnokság, ezért pedig mindannyiunkban van egy kis drukk és némi kíváncsiság. Mostantól fogva olyan összecsapásokat fogunk vívni, ahol az eredmények és a megszerzett pontok is számítanak majd. A holnapi meccs egyúttal a május 25-ig tartó utunk első állomása is lesz" – fogalmazott a szakvezető. 

"A klub továbbra is kezében tartja az átigazolási piaccal kapcsolatos történéseket, a vezetőség pedig pontosan tudja, hogy mi a dolga a következő napokban. Alapvetően elégedett vagyok a rendelkezésemre álló kerettel, mivel csapatunk kifejezetten jól működött a felkészülési időszak során. Holnaptól persze másfajta meccseket kell majd megvívnunk, s meglátjuk, hogy hol fogunk állni a szezon zárásakor. Együttesünknek bőven vannak tartalékjai ahhoz, hogy áprilisra tudjuk időzíteni a legjobb formánkat, a legfontosabb cél azonban egyértelműen a Bajnokok Ligájába való visszajutás lesz számunkra. 

Nem tudom, hogy a nemzetközi kupák hiánya, s az, hogy voltaképpen csak a bajnokságra kell koncentrálnunk, előnyt, vagy hátrányt jelent-e számunkra. Ezt a szezon egy későbbi szakaszában fogjuk tudni megválaszolni, ám annyi biztos, hogy technikai és taktikai szempontból változtatni kell a munkamódszereinken az előző évadokhoz képest, hiszen hetente egy mérkőzést kell majd játszanunk, több felkészülési idővel. Az, hogy nem lehetünk ott a BL-ben, keserűséget és nemtetszést vált ki belőlünk, mivel a klub megszokta, hogy a legrangosabb európai kupasorozatban szerepelhet, én pedig tizennégy éve, 2010 óta mindig részt vettem a sorozat aktuális kiírásában. 

Az, hogy valaki a BL-ben játszhat, büszkeséget okoz, ami fontos tényező a futballban. Nem tudom, hogy az egyetlen sorozat előny, vagy hátrány-e, azonban úgy gondolom, hogy a nemzetközi meccsek hiánya összességében véve nem jó dolog. A kizárásunkból fakadó keserűséget haraggá kell átalakítanunk, dühünket felhasználva pedig oda kell érnünk a BL-indulást garantáló helyek valamelyikére. Úgy gondolom, hogy remek alakulatunk van, mivel játékosaink java része nagyobb tapasztalatra tehetett szert tavaly, ami miatt jobb teljesítményt tudnak magukból kicsikarni. Elégedett vagyok a munkánkkal, s kedvező dologként tekintek arra, hogy holnaptól fogva téttel bíró mérkőzéseket játszhatunk majd. 

Nem akarunk bosszút állni az előző szezonban történt dolgok miatt, mivel ezek külső tényezőkből fakadtak, nekünk pedig csak és kizárólag a saját tevékenységünkre kell összpontosítanunk. Tudjuk, hogy a pályán elért eredmények alapján ott lenne a helyünk a Bajnokok Ligájában, azonban sikerült lezárnunk a múltat, s most az a célunk, hogy jövőre visszatérjünk a sorozatba. Az, hogy nem lehetünk ott az európai porondon, alapvetően mond ellent a klub DNS-ében foglalt hitvallásnak, illetve játékosaink szellemiségének. Stábommal minden meccs előtt kiértékeljük a futballisták tulajdonságait és állapotát, majd ennek alapján döntünk a kezdőcsapat összeállításáról. 

Nekünk az a dolgunk, hogy felkeltsük, később pedig megtartsuk a srácok lelkesedését, mivel egyedül így érhetünk el jó eredményeket. Mint említtettem, hatalmas vágy dolgozik bennünk, lévén, hogy jövőre mindenképpen ott akarunk lenni a Bajnokok Ligájában, még akkor is, ha a tavalyi szezon sikerei által idén is szerepelnünk kellene a sorozatban. Kiváló kapcsolatot ápolok Cristiano Giuntolival, továbbá Giovanni Manna sportigazgatóval is. Ők fontos szereplők a klubnál, ebből kifolyólag remek munkaviszony áll fenn közöttünk. Cristiano gyorsan beilleszkedett a Juventus struktúrájába, s úgy gondolom, hogy ez még csak a kezdet, ugyanis teljes mértékben el akarja sajátítani az itt uralkodó munkakultúrát. 

Mint ahogy azt már korábban is kiemeltem, Federico Chiesa visszanyerte azokat a tulajdonságokat, amik igazán kiválóvá teszik őt, emellett pedig nagyobb tudatossággal és több derűvel tért vissza az előző évhez képest. Fede számos nehézségen ment át az elmúlt szezonban, mivel komoly gondjai voltak a lábaival, így tehát folyamatosan figyelni fogjuk az állapotát és a formáját. Dušan Vlahović ugyancsak számos hullámvölgyet és hullámhegyet élt át, mivel ágyékfájdalmai nagy problémát jelentettek számára. Bár továbbra sem 100%-os, lényegesen jobban van, mint tavaly, s annak ellenére, hogy az előszezon egy részét ki kellett hagynia, nemrég már remekül teljesített az Atalanta elleni első félidőben. Rajtuk kívül Arkadiusz Milik is itt van, míg Moise Kean sajnos még nem lesz bevethető holnap, mivel kapott egy rúgást a lábára, ezért pedig Kenan Yıldız helyettesíti majd őt a keretben, aki nagyszerű benyomást tett ránk az elmúlt hetekben. Támadósorunkkal alapvetően is rendkívül elégedett vagyok. 

Paul Pogba jó jeleket mutatott az utóbbi időszakban, aminek nagyon örülök, ez azonban normálisnak mondható, hiszen a francia más játékos a többiekhez képest. Mikor tavaly ilyenkor térdsérülést szenvedett, nem gondoltuk volna, hogy egy teljes szezont ki kell hagynia a problémái miatt, főleg úgy, hogy már ez előtt is inaktív volt, nagyjából fél éven keresztül. Természetesen nagyon jó volna, ha Paul minden mérkőzésen a rendelkezésünkre tudna állni, ám kezdetben már 20-30 perc miatt is boldogok leszünk, miközben bízunk benne, hogy állapota folyamatosan javulni fog. Még nem tudom, hogy Pogba elutazhat-e velünk Udinébe, ugyanis ennek megállapításához még szükség van némi kiértékelésre. Nicolò Fagioli ezzel szemben remek edzésmunkát végzett, s biztosan elérhető lesz, ám azt még nem tudom, hogy kik szerepelhetnek majd mellette a középpályán. A szélek tekintetében négy labdarúgó közül választhatok két szabad helyre, ám úgy vélem, hogy mindenki lehetőséget kap majd, hiszen holnap nagyon meleg lesz, a cserék pedig alapesetben is meglehetősen fontosnak számítanak. 

Meglátásom szerint a Scudetto legfőbb esélyese a Napoli, azonban mellettük az Inter, a Milan, s a Lazio is nagyon erős kerettel bír. Mindez persze egyelőre csak feltételezés, hiszen a bajnokság még el sem kezdődött. Néhány hét múlva már látni fogjuk, hogy ki milyen menetelésre és formára számíthat, ugyanakkor az egészen biztos, hogy javítanunk kell az idegenbeli mérlegünkön, mivel az előző szezonban mindössze 30 pontot gyűjtöttünk az Allianz Stadiumtól távol, miközben a bajnok Napoli 45 pontot zsebelt be, ami fontos különbséget jelentett a tabellán is. Az olasz válogatott kispadján bekövetkező változásokat nem tudnám érdemben kommentálni. Roberto Mancini nagyszerű munkát végzett a csapattal, elvégre megnyerte az Európa-bajnokságot is, s bizonyára jó okai voltak annak, hogy most lemondott. Luciano Spalletti tevékenységéhez egyszerűen csak sok sikert kívánok. Most egy fontos feladat vár rá, ami valamilyen szinten egyenesen következik a Scudetto megnyeréséből. 

Minden évben azon dolgozunk, hogy kijavítsuk az előző szezon hiányosságait, miközben persze keretünk szinte állandóan lecserélődik. Akkor leszek elégedett, ha jó munkát végzünk a srácokkal, s ha elérjük a kívánt eredményeket. A Juventus mindig a maximumra törekszik, ezért pedig természetesen jó lenne megszerezni a Scudettót, azonban szerénységünkből fakadóan egyelőre a minimális célokat tartjuk szem előtt, ami a BL-be való visszatérés lenne. Felesleges folyamatosan a címlapon szerepelni, a hosszabb távú építkezés szempontjából pedig többet ér, ha egyszerre csak egy lépést teszünk meg. Fejlesztenünk kell a kondíciónkat, valamint meg kell őriznünk lelkesedésünket és vágyunkat, hogy elérjük azokat a győzelmeket, amiket szeretnénk, lehetőleg minden héten. 

Nem hinném, hogy keretünk sokat változna a mercato hátralévő napjai alatt. Szeptember másodikáig persze bármi megtörténhet, ám alaposan ki kell majd értékelnünk, hogy kit akarunk megtartani, s hogy kivel nem számolunk, valamint, hogy az egyes posztokon hány játékost szeretnénk a csapatban látni. Ezeket a szempontokat Giuntolival és Mannával összhangban vizsgáljuk meg, annak érdekében, hogy felmérjük, melyik lehetőség lenne a legkedvezőbb az egyes futballisták számára. Abból indulunk ki, hogy heti egy mérkőzés, valamint a Coppa Italia által jelentett, maximum plusz öt találkozó mellett nagy hiba lenne 23-24 labdarúgót a keretben tartanunk, mivel ők egyszerűen nem jutnának elég lehetőséghez" – összegzett General Max.