Milik: "Csapatként kell túlszárnyalunk a tavalyi produkciót"

milik_goof.pngAz Öreg Hölgy lengyel támadója, a nyár elején véglegesen megvásárolt Arkadiusz Milik a tegnapi napon terjedelmes interjút adott a La Gazzetta dello Sportnak, kijelentve, hogy ő maga egyetlen klubbal sem vette fel a kapcsolatot az elmúlt hónapokban, hiszen mindig is a Juventusnál szeretett volna maradni, ezen felül pedig beszélt az átigazolási piac történéseiről, a keret változásáról, valamint arról is, hogy a Zebráknak elsősorban csapatként kell nagyot alkotniuk a szűk egy hónap múlva kezdődő idényben. 

"Az elmúlt szezon még a nehézségekkel együtt is nagyon gyorsan telt el, én pedig egy-kettőre Marseille-ben találtam magam. A klub végül úgy döntött, hogy véglegesen is megvásárol engem, én pedig nagyon boldog vagyok emiatt, hiszen gyermekként mindig arról álmodtam, hogy egy napon majd egy olyan topcsapatnál játszhatok, mint a Juve. Most szeretném kihasználni ezt a pillanatot és lehetőséget, s a lehető legjobban érezni magam" – jelentette ki a szláv támadó. 

"Tavaly nyáron egyszer már az Öreg Hölgy mellett döntöttem, s nagyon jól éreztem magam itt, hiszen az Öreg Hölgynél mindenki megtapasztalhatja a történelem, a hagyományok, vagy a mez súlyát. A fekete-fehér szerelés viselése más érzésekkel jár, mint a többi dressz magadra öltése. Nem tagadhatjuk, hogy nehéz évünk volt, ám a futballban gyakran át kell mennünk hasonló idényeken, most pedig már az a legfontosabb, hogy ismét a fejlődés útjára tudjunk lépni. Minden lehetőségünk megvan arra, hogy több pontot szerezzünk, mint tavaly, s hogy trófeákat nyerjünk a klubnak, melynek mindig is az volt a legfőbb célja, hogy újabb serlegekkel gazdagodjon.

Az én személyes ambícióm tökéletesen egybevág ezzel, s kijelenthetem, hogy csak és kizárólag itt kívánok újabb címeket nyerni. Nem akartam máshová igazolni, mivel tudtam, hogy Max Allegri továbbra is szeretne a keretben tudni engem, s a bizalom, amit felém táplált, döntő fontosságúnak bizonyult. Úgy gondolom, hogy még túl korai konkrét célokról, például a Scudettóról beszélni, ugyanis ahhoz, hogy ezek egyáltalán szóba kerülhessenek nálunk, elengedhetetlen, hogy jó formában kezdjük meg az évadot. Már most fontos változások történtek a keretben, mivel néhány alapemberünk távozott, s még több fiatal jelent meg a csapatnál, akikre mindannyian bátran támaszkodhatunk kiváló képességeik miatt. 

Egyelőre nem tudhatjuk, hogy miként fognak alakulni a dolgaink, ám a mester azt mondta, hogy elsősorban vissza kell térnünk a Bajnokok Ligájába, azt pedig majd meglátjuk, hogy elég erősen leszünk-e bizonyos trófeák, például a Scudetto megszerzésére. Nem szeretem értékelni a saját tavalyi produkciómat, hiszen ez alapvetően mások dolga lenne, ám az igaz, hogy nagyon jól kezdtem az idényt, sérülésem után pedig több nehézséggel is szembesültem. Másfél hónapig voltam az oldalvonal mellett, s újabb két-három hónap telt el addig, amíg újra fel tudtam venni a ritmust. Ezáltal ki kellett hagynom a szezon egy fontos szakaszát, ami azért is nehéz volt, mert éppen januárban jelentkeztek nálam az első problémák, holott ekkor kezdtem igazán jól érezni magamat a taktikánkban. 

A sérülések sosem segítenek, azonban úgy vélem, hogy csapatként sem voltunk ideális állapotban. Közhely, hogy az együttes elsősorban a csatároktól számít gólokra, s tőlük is várja ezeket, azonban Olaszországban az emberek túlzottan nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek az alapvetésnek, s ha nem tudjuk bevenni az ellenfelek kapuját, egyből arról kezdenek el beszélni, hogy el kell adni bennünket. A valóság viszont az, hogy az egész alakulatnak jó formában, s jó mentális, valamint fizikai állapotban kell lennie ahhoz, hogy fejlődi tudjunk, ami különösen hasznos lenne a támadások felépítésének során. Egyéni szinten megvannak a kellő tulajdonságaink ahhoz, hogy több helyzetet alakítsunk ki, s ha rajtunk múlik, ki is fogjuk aknázni ezeket az esélyeket, mindazonáltal idén csapatként kell túlszárnyalnunk a tavalyi produkciót. 

Profi futballistaként igyekszem odafigyelni a teljes testemre. A sérülések azért is jönnek rosszul, mert kizökkentenek abból a ritmusból, melynek alapján addig dolgoztál, valamint gyakran megfosztanak az önbizalmadtól is. Ez főleg akkor igaz, ha sok időt kell a betegágyon töltened, ám én személy szerint mindig azzal motiváltam magam, hogy itt vagyok a világ egyik legjobb klubjánál, ami miatt még a rosszabb dolgok ellenére is örülnöm kell a helyzetemnek. A sérülésekkel való megbirkózás emiatt nem jelentett számomra túlzottan nagy gondot, bár nem rejtem véka alá, hogy ennél jobb szezonom is lehetett volna. 

Azt, hogy második számú csatár lennék a Juventusnál, csupán a sajtó találta ki, mivel soha nem éreztem magam másodhegedűsnek, s a mester sem beszélt nekem arról, hogy csak kiegészítőembereként számítana rám. Sosem hallottam, hogy bárki erről értekezett volna, értve ezalatt Allegrit, vagy akár a csapattársakat, a stábtagokat, esetleg az ügynökömet. Nem igazán követem a közösségi médiás oldalakat, s nem is olvasok velem kapcsolatos híreket, mivel ezek helyett inkább arra törekszem, hogy a pályán feleljek meg az elvárásoknak, melyeket általában én állítok fel saját magammal szemben. A legfőbb döntőbíró ugyanis a pálya, engem pedig az itt nyújtott produkcióm alapján ítélnek majd meg, ám ha a kezdőbe kerülök, az a média logikájával azt fogja jelenteni, hogy mégiscsak én vagyok az első számú opció a klubnál. 

Nem szeretek átigazolási pletykákról beszélni, mivel egyikünk sem tudhatja, hogy mi fog történni a következő hetekben. Természetesen én is hallottam Cristiano Giuntoli szavait, kifejtette, hogy ha visszautasíthatatlan ajánlat érkezne valakiért, akkor senki sem lenne érinthetetlen a csapaton belül. Bízom benne, hogy Dušan Vlahović maradni fog a csapatnál, mivel ha versenyképesek akarunk maradni, erős játékosokra van szükségünk, lehetőleg minden szerepkörben, az egyes futballistáknak pedig kell egy posztrivális ahhoz, hogy kellően motiváltak maradjanak, ami persze rám is igaz. Giuntoli nagyon eredményesen dolgozott a Napolinál, s mindig is jó kapcsolatban álltam vele. Mivel jó munkát végzett, kiérdemelte azt, hogy a Juventusnál tevékenykedhessen tovább. Cristiano egy lelkes és pozitív kisugárzású szakember, aki mindig magát adja: ha kell, elmondja neked a kendőzetlen igazságot, s nem csak azt közvetíti feléd, amit hallani akarsz, ez pedig nagyon fontos egy labdarúgó számára. 

Mivel sokan szeretnének a Juventusban játszani, minden évben előfordul, hogy valakinek akarata ellenére is távoznia kell. A piac nyitott, s mint kiderült, nincsenek érinthetetlen játékosok. Egy olyan topklubnak, mint az Öreg Hölgy, mindig az a célja, hogy fejlődjön, ehhez pedig olykor szükséges a változás. A keret tagjai tudják, hogy egyedül attól függ a sorsuk, hogy milyen teljesítményt nyújtanak, s hogy ha ez elmarad, nem igazán érezhetik magukat biztonságban, mivel akár egyetlen pillanat alatt is megváltozhat a helyzetük. Leonardo Bonucci sok szép eredménnyel gazdagította a Juve történelmét. Mindannyian tudjuk, hogy a mostani nem egy könnyű időszak számára, elvégre egy játékos sosem számít az efféle változásokra, különösen akkor nem, ha valaki olyan sokat tett a klubért, mint Leo. Ezeket a döntéseket azonban a vezetőség hozza meg technikai szempontok alapján, egy magamfajta futballista pedig nem engedheti meg magának, hogy véleményt alkosson az ilyen határozatokról. 

Már azelőtt elköteleztem magam a Juventus mellett, hogy Szaúd-Arábiából érdeklődés mutatkozott volna Max iránt, így tehát nem ez volt a döntő szempont a választásomban. Én magam sosem igazolnék a Közel-Keletre a nagyobb fizetés reményében, s ha megkeresnének, azonnal visszautasítanám őket. Rengeteg áldozatot hoztam annak érdekében, hogy a Juventusnál futballozhassak, most pedig egyszerűen csak szeretném kiélvezni a pillanatot, s azt, hogy itt lehetek. Egész nyáron az volt a fő ambícióm, hogy Torinóban folytathassam pályafutásomat, ezért pedig nem is vettem fel a kapcsolatot más klubokkal. A sajtóban olvastam arról, hogy a Lazio érdeklődést mutat irántam, ám én egyáltalán nem beszéltem velük. 

A Serie A egy rendkívül erős bajnokság, amit az is megmutat, hogy az elmúlt szezonban mindhárom európai kupafináléban volt egy-egy olasz csapat. A ligában minden évben kiváló játékosok és nagyszerű együttesek mérik össze az erejüket egymással, ami még akkor is így van, ha a futballban nem lehet mindig fenntartani ugyanazt a szintet, s így időnként előfordulnak kisebb-nagyobb visszaesések. A Serie A nem képes ugyanazokat a lehetőségeket kínálni a labdarúgók számára, mint például a Premier League, ugyanis gazdaságilag lehetetlen felvenni a versenyt az angol klubokkal, ami kissé beszűkíti a lehetőségeinket is. 

Ha a Napoli megtartja a legnagyobb neveit, könnyen megvédhetik a címüket. Ha egyszer sikerült nyerniük, miért ne jöhetne össze nekik másodjára is? Úgy gondolom, hogy az Inter, a Milan, a Roma, a Lazio, valamint a Juve idén is versenyben lesznek a bajnoki címért, ám jelenleg nehéz lenne megmondani, hogy ki a fő favorit, mivel az átigazolási piac történései sok mindent befolyásolhatnak. A Milan például jelenleg még a csapatépítési fázisnál jár, s majd csak a bajnokság során állapíthatjuk meg, hogy eredményesen igazoltak-e. Annyi biztos, hogy az olyan játékosok, mint Christian Pulisic, vagy Tijjani Reijnders, hatalmas erősítést jelentenek nekik, így tehát céljuk minden bizonnyal a Scudettó elhódítása lesz" – zárta szavait Milik.