HIVATALOS: Timothy Weah csatlakozik a Juventushoz

weah_official.pngUgyan az elmúlt napok hírei és történései alapján már biztosra lehetett venni, a Juventus most hivatalosan is bejelentette, hogy a nyári mercato első igazolásaként szerződtette az OSC Lille amerikai válogatott labdarúgóját, a legendás George Weah fiát, Timothy Weah-t, aki egy öt éves kontraktust kötött az olasz rekordbajnokkal. 

Az Öreg Hölgy közleménye az alábbiakat tartalmazza: 

"Timothy Weah mától hivatalosan is a Juventus játékosa lett. Az amerikai labdarúgó egy végleges átigazolási ügylet keretében csatlakozik a klubhoz a Lille együttesétől. 

A huszonhárom esztendős futballista pályafutása során először szerepelhet Olaszországban, azonban nem ő lesz az első Weah, aki a Serie A-ban játszhat, mivel Timothy édesapja nem más, mint az AC Milan korábbi támadója, George Weah, aki jelen pillanatban Libéria elnöke, futballkarrierje pedig az 1980-as években indult. 

Timothy szülővárosában, New Yorkban ismerkedett meg a sportággal, majd tizenöt évesen hagyta el az Amerikai Egyesült Államokat, s szerződött Európába, ahol 2015-ben felvételt nyert a Paris Saint-Germain akadémiájára.  A 2000-ben született labdarúgó 2018 márciusában debütált a francia alakulat felnőtt csapatában, ugyanebben az évben pedig megnyerte karrierje első trófeáját, a Ligue1 bajnoki címét. Ettől az idénytől fogva a győzelem, és a serlegek elhódítása kellemes szokássá vált számára. 

A PSG-vel aratott első, a 2017/2018-as idényre datálható sikere óta az amerikai szélső védő még nyolc kupát zsebelt be. A következő év januárjában kölcsönben távozott a párizsiaktól a Glasgow Celtic-hez, az évadot pedig négy aranyéremmel zárta, ugyanis megnyerte a bajnokságot és a Francia Szuperkupát a PSG-vel, a skót gárdával pedig a ligában, majd a kupában is a csúcsra jutott. A 2019/2020-as idény egy újabb sikert tartogatott a feltörekvő fiatal számára, bár a diadal ezúttal válogatott szinten jelentkezett, ahol az amerikai nemzeti együttessel elhódította a CONCACAF Nemzetek Ligáját. 

Legutóbbi jelentős eredményét 2023. június 19-én érte el, mikor az amerikai válogatott tagjaként sikeresen megvédte címét a sorozatban, a döntőben Kanada ellen diadalmaskodva. A nemzetközi porondon elért két sikere között a francia Lille együttesével, melyhez 2019-ben csatlakozott, újabb két trófeának örülhetett, mivel a csapat a 2020/2021-es szezonban megnyerte hazája bajnokságát, a következő évben pedig a Francia Szuperkupát. 

A fent említett hat, győzelmekkel teli év sokoldalú játékost formált Timothy-ból, aki védekezésben és támadásban is képes remek produkciót nyújtani, ekképp pedig egy számos téren hasznos szélső védőt tisztelhetünk személyében. 

Weah most egy új kalandba kezd azzal a céllal, hogy torinói karrierje során gazdagíthassa a Juventus Múzeumban található serleggyűjteményt, s saját, személyes dicsőságfalát. 

Isten hozott, Timothy!"

A Bianconeri a klub által közzétett adatok értelmében végül 10,3 millió eurót fizetett a Lille-nek az amerikaiért, mely összeget két pénzügyi éven belül kell majd kifizetni. A transzferdíjhoz egyes járulékos költségek, valamint bizonyos eredmények elérésének esetén különféle bónuszok is hozzáadódhatnak, melyek értéke összesen maximum 3 millió eurót tehet majd ki. Weah 2028-ig kötött szerződést a Zebrákkal, új csapatánál pedig az Ángel Di Maríától megörökölt 22-es mezszámot fogja viselni. 

A klub az alábbi videót tette közzé a bejelentés mellett: